‘Od početka me gura inovativnost, pokretačka energija, ambicija i želja za dokazivanjem’ Nina Šarić, Pri Suncu
'

Prvi mjesec u godini, prvi naš Biznis Talk. Svaka priča ima ono nešto, ali ipak ova je posebno slatka. Predstavljamo gošću naše rubriku Biznis talk – Nina Šarić. Mlada, ambiciozna i kreativna djevojka koja je na hrvatsku gastro scenu donijela slastice vrhunske kvaliteta i posebnog načina izrade. Upoznajte ju! 

Draga Nina, dobrodošla na Stiluetu! Predstavi nam se – tko si, što si, odakle dolaziš..?

Ja sam Nina Šarić, vlasnica firme PRI SUNCU odnosno brenda ‘PRI SUNCU luxury’ gelato koji je prepoznatljiv po vrhunskim premium sladoledima i slasticama. Imam 27 godina, iz Zagreba sam ali otac je iz sunčanog hercegovačkog mjesta – Prisoje po čemu smo i nazvali firmu. Nakon što sam završila fakultet – smjer Prehrambena tehnologija na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, otac i ja odlučili smo pokrenuti obiteljski posao koji od početka vodimo zajedno.

Čak i za vrijeme srednje škole kad sam imala malo vremena za hobije, jako su me zanimale slastice sam odlučila upisati program za slastičarstvo na kulinarkom institutu KUL IN, a zatim sam za vrijeme studiranja radila kao asistent poznatim pastry chefovima gdje sam od najboljih stekla tehnike, recepture i ideje u modernom svijetu slastičarstva. Nakon prakse u par zagrebačkih proizvodnji, shvatila sam da ipak želim imati skroz otvorene ruke u poslu i kreirati i raditi u smjeru u kojem ja želim ići pa je tako i krenula priča s ‘Pri suncu’.

Čestitamo na super ideji i realizaciji iste. Što sve nudiš u ‘Pri suncu’?

PRI SUNCU brend je prvenstveno poznat po vrhunskim sladoledima. Proizvodnja gelata i popsiclesa nam je core business u vrijeme proljetne i ljetne sezone, a kroz jesen i zimu se više fokusiramo na autorske nesladoledne slastice. Kada sam odlučila krenuti u samostalne vode znala sam točno s kojim brendovima i sirovinama ću raditi.   Najbitnije mi je bilo napraviti razliku u kvaliteti u odnosu na druge, a mislim da sam u tome i uspjela. Sada kada je asortiman većinom posložen orijentiram se na to da dogovorim suradnju sa što više dućana u kojima bi postavili naše škrinje sa sladoledima i na taj način se proširili na tržištu.

Dakle, priča je započela sa sladoledima. Kako si odlučila da kreneš izrađivati sladolede? Po čemu su oni posebni? Koje sve okuse možemo pronaći?

U sladolede sam se zaljubila za vrijeme boravka u Italiji. Na kulinarskom institutu blizu Milana, završila sam program za gelato, a kasnije i odradila praksu u jednom hotelu. Nakon par mjeseci izučavanja te ledene slastice znala da želim filozofiju koja se krije iza pravog talijanskog gelata prenijeti i u Hrvatsku.

Trenutno neki od najpopularnijih okusa su badem s medom, baileys, pistacijo, ricotta s komadicima pistacija i marelicom…  Naše sladolede na štapiću u 4 okusa možete pronaći u dućanu Mrkvica kod Bundeka i u toplicama Aquaevivae. Gelato pakiramo u boxove od 500 ml i 1350 ml, a isto kao i za slastice, preuzimanje je kod nas u novoj proizvodnji u Sopničkoj u Zagrebu.

Također, dolaziš i na četiri kotača. O kakvom je konceptu riječ?

Za model prodaje preko food trucka smo se odlučili zbog toga što je u vrijeme pokretanja firme paralelno krenula i pandemija koronavirusa. Htjeli smo biti mobilni i dostupni što više ljudi, što se do sada pokazalo kao jako dobar pristup. U nekoj skoroj budućnosti ne vidim da ćemo ići u smjeru otvaranja gelaterije ili standardnog ugostiteljskog objekta, nego se više fokusiramo na postavljanje što više škrinja u dućane i širenja na tržište na taj način.

Sada kada nam je malo hladno za sladolede. Što osim sladoleda možemo probati u ‘Pri suncu’?

U hladnijim mjesecima i dalje proizvodimo i nudimo sladoled, ali naravno da se više traže klasične slastice. U ovo predbožićno vrijeme posebno sam ponosna na naš kolač Buche de Noel tj božićni panj koji dolazi u tri varijante okusa – kesten/mandarina, čokolada/naranča i tiramisu. Izgledom su jako zanimljivi, posebno onaj u obliku bora na koji se svi oduševe. Također nas puno angažiraju i firme za svoje domjenke i slavlja što me posebno veseli jer njihovim gostima prezentiramo nešto ne toliko viđeno, a opet izuzetno fino i ukusno, različito od onoga što većina drugih nudi.

Jako mlada si ušla u svijet poduzetništva, ako se ne varam sa samo 24 godine. Kako je tekao tvoj put? Je li bilo zahtjevno i izazovno?

Iskreno ću vam reći, da sam znala što me sve čeka ne znam bih li se tako mlada odlučila za samostalni put, no zaista imam veliku podršku oca koji u nekim manje lijepim trenucima na temelju iskustva zna od reagirati kako treba. Mogu samo reći da se iskustvo ne može platiti niti steći u školama. Kako vrijeme prolazi tako sam sve sigurnija u sebe i mogu imati jasniju viziju kojim smjerom dalje razvijati poslovanje. Trenutno sam zaista sretna gdje sam i kako smo sve do sad svladali te vjerujem da će biti samo i bolje.

Koje su prednosti a koje mane kada uđeš u poduzetništvo tako mlad, a s tako cool idejom?

Kao prednost bih svakako navela inovativnost, pokretačku energiju, ambiciju i želju za dokazivanjem – to me drži od početka. Naravno uvijek ima boljih i lošijih dana ali uvijek se vraćam na to. Kao mane bih kao prvo navela manjak iskustva, kako u odnosu s ljudima tako i u rješavanju problema, kriznih situacija i slično. Kad prezentiraš ljudima neke inovacije svi reagiraju s odmakom i sumnjom što je normalno, ali to se treba pokazati onda vjera u ono što radiš pa i u sebe. Sada me sve više ljudi zove, nude partnerstva i slično. Na žalost ili na sreću nema preskakanja koraka, ali ustvari poanta svega je uživati u procesu stvaranja i biti zahvalan za svaki novi dan.

Što te motivira i inspirira?

Sve teže mi je naći inspiraciju, ali puno lakše pronaći motivaciju – koliko god to čudno zvučalo. Inspiraciju za osmišljavanje novih slastica sve teže pronalazim jer se trenutno ne fokusiram na to, ali općenito volim pratiti trendove i biti inovativna i originalna. Nikako ne volim kopirati ono što je već viđeno. Motivacija mi je zato svakim danom sve veća jer sad tek postajem puno više sigurnija u ono što radim. Neke stvari napokon dolaze na svoje mjesto i lakše je vidjeti smjer kojim dugoročno želim ići. Učim se svakim danom biti zahvalna za ono što sam do sad stvorila i kad pogledam što smo sve do sad napravili zaista vidim veliki potencijal za daljnje razvijanje brenda i veći uspjeh.

Draga Nina, hvala ti na razgovoru! Veselimo se daljnjim tvojim slatkim uspjesima i novim pothvatima! 

Fotografije: Nina Šarić/ Pri Suncu

Prethodni tekst – Riječanka Lorena Rušin proslavila deset godina uspješnog rada Angelore centra

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci