13.8 C
Rijeka
Subota, 4 travnja, 2020

Riječki PIK uveo dodatne mjere prevencije kako bi pružili maksimalnu zaštitu kupcima

PIK Rijeka prati trendove u svim situacijama pa tako i ovoj kriznoj koja nas je svih zadeselila. Kako bi pružili maksimalnu zaštitu svim svojim...
Naslovnica Blog

Online program “Zajc uz vas” oduševio javnost

Mjerljivi rezultati online programa HNK Ivana pl. Zajca „Zajc uz vas“ pokazuju kako je riječki „Zajc“ doista pronašao uspješan način kako da, u okolnostima pandemije koronavirusa i mjera socijalnog distanciranja, ipak ostane uz svoju publiku i širu zajednicu odnosno da publika iz svojih domova ostane uz svoje kazalište.
Naime, gledajući samo rezultate na Facebook stranici, primjetni su nemali porasti u odnosu na ranije razdoblje. Tako je stranicu u prvih deset dana programa posjetilo više od 90 tisuća korisnika. U prosjeku, svaki je video pogledan četiri tisuću puta, a neke su objave pogledane i više od 20 tisuća puta. Ukupno, video objave su tijekom tih deset dana pogledane više od 70 tisuća puta.

Podsjetimo, riječki je HNK, reorganiziravši se tako da se poštuju sve mjere sigurnosti, od 20. ožujka pokrenuo online program „Zajc uz vas“ dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža. Riječ je o novom programu, produciranom upravo u svrhu kontinuiranog umjetničkog kontakta s publikom u doba izolacije, u čemu je riječki HNK među rijetkima ili čak jedini. Tako dan započinje u 8 sati “Jutarnjom selfie poezijom”, svakog jutra jedna glumica ili glumac Hrvatske ili Talijanske drame govori poeziju po osobnom izboru. Potom slijedi “Arija u podne” kada solistica ili solist opernog ansambla izvodi po jedu ariju uz osobnu posvetu, najčešće onima najugroženijim u doba epidemije i onima na “prvoj crti”. U 20 sati na redu je program za najmlađe, “Zajčić za laku noć” kada glumice i glumci pričaju priče, ranijih dana bajke, a potom i basne. Dnevni online program završava plesnim videom, “Baletnom insomnijom” odnosno solom ili koreografskim isječkom.

Zbog praćenja i poštivanja novih preporuka i mjera, riječki kazališni umjetnici sve veći dio programa realiziraju iz svojih domova, a publika im, umjesto aplauza, ostavlja stotine pozitivnih komentara, pohvala i poruka.

A, sudeći po reakcijama i komentarima, otkrivena je i nova vrsta bliskosti, jer kako jedna posjetiteljica piše: „Divni ste mi svi u ovakvom kućnom izdanju! Mislim da nikad nismo bili prisniji s umjetnosti nego sada, s ovim jednostavnim,intimnim trenucima! Hvala vam puno!”

Neke pak program podsjeća i na to koliko im kazalište zapravo nedostaje: “Lijepo je to što radite. Lijepi izbor i izvedbe, nedostaje mi naše kazalište !”

Djelatnice i djelatnici Kazališta već pripremaju program koji će krenuti čim to bude moguće, spremni su produžiti ovu i ranije započeti novu kazališnu sezonu kako bi se realizirao sav planirani program.

Što odgovorniji budemo, prije će to biti moguće. Zato – ostanite doma te i dalje pratite “Zajc uz vas” koji uskoro donosi i programske novitete.

#Stayhome & #Stayinspired: Iva Berišić inspirativno i iskreno o danima koje provodi u toplini doma

Izolacija dan tko više zna koji. Čini nam se da smo se svi opskrbili humorom, a vrijeme koristimo za stvari za koje inače imamo manje vremena. Danas smo pokucali na vrata poznate riječke vizažistice Ive Berišić koja nam je otkrila kako provodi dane i kako se osjeća u situaciji u kojoj smo se svi našli.

Iva Berišić

Njezine misli prenosimo u cjelosti:

Što reći…
Nesretne okolnosti dovele su nas i prisilile da ne izlazimo iz naših domova.Tu sam situaciju iskoristila na najbolji mogući način. Cijeli svoj život jurimo i žurimo, žalimo se da nista ne stignemo, kukamo i ponavljamo jednu te istu rečenicu, a ta je da nemamo vremena za sebe…

U svakom zlu ima nešto dobro a meni je ovo vrijeme poslužilo da se napokon malo više okrenem sebi i svom domu, da usporim malo- odmaram, pospremam, kuham, čitam, uživam na svom balkonu ako je sunčano te sam odlučila vježbati svaki dan da se oslobodim viška energije koje imam previše!

Sve će proći i opet ćemo se vratiti našem normalnom životu a ja se nadam da ćemo tada više cijeniti ono što imamo, a manje željeti ono sto nemamo.

Čuvajte se i uzivajte u toplini svojih domova uz svoje najbliže. Ostanite doma. ♥

Ostanite doma.

Iva je sve lijepo rekla i dala najbolji zaključak ovom tekstu. Ostanite doma, čuvajte se i pričekajmo da sve prođe, nadoknadit ćemo sve…

Pripremila: Stilueta

Fotografije: Iva Berišić

Grad znanja: Kava, kolač, porezni stručnjak Stjepan Gadžo

Stjepan Gadžo rođen je u Rijeci, gdje nakon završene Prve sušačke hrvatske gimnazije 2005. godine upisuje studij prava. Za uspjeh na studiju na Pravnom fakultetu dodijeljene su mu Dekanova i Rektorova nagrada, a u ak. god. 2007./2008. dobitnik je i prestižne stipendije Zaklade Zlatko Crnić za najbolje studente prava u državi. Nakon završetka studija početkom 2011. godine zapošljava se na matičnom fakultetu kao asistent na Katedri za financijsko pravo. Iste godine upisuje i poslijediplomski doktorski studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom doktorskog studija u više je navrata odlazio na studijske boravke na prestižne inozemne institucije, kao što su Institut für Österreichisches und Internationales Steuerrecht iz Beča te Max-Planck-Institut für Steuerrecht und Öffentliche Finanzen iz Münchena. Doktorsku disertaciju pod nazivom Nexus Requirements for Taxation of Non-residents’ Business Income piše na engleskom jeziku, a brani ju u svibnju 2016. godine. Za disertaciju je 2017. godine nagrađen prestižnom nagradom European Academic Tax Thesis Award, koju zajednički dodjeljuju Europsko udruženje profesora poreznog prava i Europska komisija. Disertacija je 2018. godine u prilagođenom obliku objavljena u nakladi uglednog međunarodnog izdavača International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) iz Amsterdama. Na temelju ovih znanstvenih uspjeha 2019. godine dodijeljena mu je i Državna nagrada za znanost, u kategoriji znanstvenih novaka, tj. znanstvenika mlađih od 35 godina, iz područja društvenih znanosti. Od rujna 2017. do ožujka 2018. godine na poslijedoktorskom je usavršavanju na IBFD-u iz Amsterdama. U listopadu 2018. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta na Katedri za financijsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Tijekom svoje akademske karijere sudjelovao je, u svojstvu suradnika, u više znanstvenih projekata, uključujući i jedan projekt Hrvatske zaklade za znanost, te je autor više od 30 znanstvenih i stručnih radova, uglavnom iz područja poreznog prava.

Kako je sve krenulo?

Kao osnovnoškolca i srednjoškolca dosta su me zanimale teme koje su predmet istraživanja društvenih znanosti. Posebno se to odnosi na povijest, koja doista u mnogome i jest „učiteljica života“, pod uvjetom da povijesna događanja ispravno i tumačite. S obzirom da je moj interes za matematikom i prirodnim znanostima nekako splasnuo tijekom srednje škole, upis pravnog studija, koji podrazumijeva određenu širinu općeg znanja, činio mi se kao logičan korak. Iako sam se po završetku studija vidio primarno u pravnoj praksi (npr. na sudu ili u odvjetničkom uredu), spletom okolnosti otvorila mi se prilika za radom na fakultetu. Iz ove perspektive mislim da je to bila sjajna odluka, pogotovo s obzirom na zadovoljstvo koje mi pruža znanstveno-istraživački radu u užem području financijskog i poreznog prava, ali i nastavni rad sa studentima. Tu moram istaknuti ulogu prof. dr. sc. Nataše Žunić Kovačević, moje mentorice pri izradi doktorata i predstojnice Katedre za financijsko pravo, koja mi je uvijek pružala maksimalnu podršku u akademskom razvoju, posebno glede suradnje s uglednim inozemnim fakultetima i institucijama.

Tvoj znanstveno-nastavni rad na Pravnom fakultetu?

Možda će zvučati kao floskula, ali doista mislim kako rad na Fakultetu nije zanimanje, već poziv, koji s jedne strane zahtijeva puno odricanja i potrošenog vremena, ali jednako tako nudi i brojne trenutke zadovoljstva i osobnog ispunjenja. Rekao bih kako je moja karijera na fakultetu imala neki klasičan put koji prolazi većina kolega. Od početnih godina akademskog „šegrtovanja“ u zvanju asistenta do trenutka izbora u zvanje docenta prevalio sam dug put neprekidnog učenja i usavršavanja, i što se tiče znanstvenog rada i što se tiče nastavnog procesa. Na tom putu neizbježne su i neke greške, ali i trenuci smijeha i ponekog gafa koje osoba doživi kad se nalazi s jedne strane katedre, sučelice grupi radoznalih adolescenata. Moram priznati da volim prenositi svoje znanje studentima u neposrednoj nastavi, posebno kroz seminare i vježbe, iako ljudi van akademske zajednice vjerojatno nemaju predodžbu koliko vremena, truda i energije iziskuje održavanje nastave. Posebno sam ponosan na to da sam 2018. godine imao priliku držati predavanja u Keniji. Naime, tijekom mog poslijedoktorskog boravka na IBFD-u uspostavljena je suradnja sa Strathmore University iz Nairobija, te sam se uskoro našao u ulozi gosta-predavača na kolegiju „International Tax Law“ u sklopu njihovog specijalističkog studija prava (LLM). Bio je to moj prvi susret s fascinantnim afričkim kontinentom i najbolji dokaz tvrdnji da rad u akademskoj zajednici pruža sjajne mogućnosti umrežavanja i međunarodne suradnje. Znanstveni rad uvijek nosi nove izazove, pogotovo kad se uspostavi mreža kontakata s kolegama iz Hrvatske i iz inozemstva. Iz moje dosadašnje znanstvene karijere, izdvojio bih dva momenta koja su mi posebno draga. Prvo, kad sam u jesen 2017. godine glavne nalaze svog doktorskog istraživanja izložio pred službenicima Europske komisije u Bruxellesu. To je bio dio EATTA nagrade koju sam osvojio za svoj doktorat, a doista je bio fenomenalan osjećaj prezentirati svoja razmišljanja pred ljudima koji praktički kreiraju pravila koja bi se u budućnosti trebala primjenjivati u cijeloj Europskoj Uniji. Drugo, u svibnju 2019. godine prvi put sam se otisnuo „preko bare“ te sam, zajedno s kolegom i dobrim prijateljem iz Splita, Šimom Jozipovićem, imao izlaganje na prestižnoj konferenciji o pravima poreznih obveznika, održanoj u Minneapolisu. Nakon završetka konferencije, iskoristili smo slobodne dane i za bolje upoznavanje SAD-a, s time da je najveći dojam na mene ipak ostavio New York sa svojim bezbrojnim atrakcijama. Ovo tužno i neizvjesno vrijeme epidemije koronavirusa odražava se i na znanstvenu zajednicu te su i neke moje aktivnosti otkazane ili odgođene. Međutim, i u budućnosti se veselim novim projektima i istraživanjima, posebno onima usmjerenim na poboljšanje hrvatskog porezno-pravnog okvira. Tu ću svakako i dalje inzistirati na visokoj razini kvalitete i znanstvene strogoće, jer to i jest dio društvene uloge akademske zajednice.

A van Fakulteta?

Rekao bih da je moje slobodno vrijeme posljednjih skoro pola godine obilježeno dolaskom na svijet jednog malog bića – Eve. S obzirom da njezina majka i ja pokušavamo biti što bolji roditelji, neke rutinske kave i pića s prijateljima zamijenila su druženja u četiri zida, uz prisustvo naše djevojčice. Od onih aktivnosti koje ipak i dalje ne propuštam, izdvajam jogging (ili po Trsatu ili u Kostreni) te sudjelovanje na kvizu „Nogometne ikone“, s obzirom da sam oduvijek strastveno pratio nogomet i gubio sate i dane razmišljajući o rezultatima Rijeke, Milana ili Barcelone. Ovom prilikom pozdravljam i dečke iz moje kviz-ekipe! Dakako, volim naći i nešto vremena samo za sebe i knjigu koja me u tom trenutku zaokuplja, pa ću za kraj izdvojiti citat iz jedne od njih – „Utopija za realiste“, čiji je autor nizozemski povjesničar Rutger Bregman: „Nemojte da vam itko govori što je što. Ako želimo promijeniti svijet, moramo biti nerealni, nerazumni i nemogući. Sjetite se: one koji su se zalagali za ukidanje ropstva, pravo glasa za žene te za istospolne brakove također se smatralo luđacima. Dok povijest nije pokazala da su u pravu.“

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Petra Sporčić

Hvala slastičarnica Cacao

Spremni smo za prvi Instagram live, budite s nama u 18i30 sati!

Nove okolnosti, novi načini rada, novi načini komunikacije! Iako preferiramo osobni kontakt, događanja koja radimo, nećemo dopustiti da ova nesretna situacija zakoči sve što možemo i iako smo fizički stali kao i svi poštujući #ostanidoma okolnosti, odučili smo prigrliti sve što pruža on-line komunikacija i sve blagodati interneta i društvenih mreža.

Danas u 18i30 sati budite s nama na našem Instagram, vrijeme je za prvi story live, a naša je gošća dr.Vivian Jurković koja će iskreno progovoriti kako su se poslovni snašli u novim okolnostima, kako provodi dane te s kojim su se izazovima našli kad je cijela situacija s koronavirusom počela.

Radujemo se svim live susretima ove vrste, budite s nama, postavljajte pitanja i budite nam podrška, kao što ste uvijek!

Pripremila: Stilueta

Iz udobnosti doma u svjetski poznate muzeje – brz pristup najpoznatijim umjetničkim djelima

Koliko god stvari na početku izgledale bezizlazne, tamne i negativne, s vremenom takve stvari pokazuju da i one imaju svojih svijetlih točaka. Ovo doba izolacije, koliko god da ima negativnih stvari, ima i onih pozitivnih i dobrih. Virtualni svijet postao je naša realnost u kojoj se svakodnevno krećemo, a u ovo doba izolacije možda i više nego prije. U virtualni svijet svoje su sadržaje preselili i svjetski poznati muzeji čime su svim zaljubljenicima u umjetnost, ali i onima koji će to tek postati zahvaljujući upravo ovoj prilici, omogućili online posjet izložbama i brojnim umjetničkim djelima.

Zahvaljujući Google Arts & Culture, koji su se udružili s preko 2500 poznatih muzeja i galerija diljem svijeta, sada imate priliku zaviriti u poznate muzeje i njihove sadržaje koji su vam možda već dugo na popisu, a možda će tek sada postati.

Na popisu muzeja u koje možete zaviriti tako su se našli British Museum u Londonu gdje možete virtualno prošetati muzejom kao i pogledati pojedinačne predmete i saznati više o njima. Drugi muzej koji možete „posjetiti“ je Guggenheim Museum u New Yorku, a prošetati možete i njegovim poznatim spiralnim stubištem odakle imate priliku razgledati brojna djela važnih umjetničkih stilova i epoha. Nacionalna Galerija Umjetnosti u Washingtonu također je otvorila svoja virtualna vrata dvjema izložbama – izložbi američke mode između 1740. i 1895. godine i izložbi umjetničkih djela nizozemskog baroknog slikara Johannesa Vermeera. Muzej Orsay u Parizu još je jedan od muzeja kojega možete razgledati iz udobnosti svoga doma i tako pogledati djela Moneta, Gaugina, Cézannea i brojnih drugih umjetnika. Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu korejski je muzej u sklopu kojega možete razgledati svih šest katova suvremene umjetnosti, korejske ali i drugih zemalja. Muzej Pergamon u Berlinu sljedeća je adresa na koju možete svratiti i tako razgledati i naučiti više o brojnim antičkim umjetninama. Amsterdam, osim što je jedna od omiljenijih turističkih destinacija, također je visoko na listi svih umjetnika, kreativaca i svih onih koji se na bilo koji način zanimaju za umjetnost. Tako djela Rembrandta i Vermeera možete razgledati u Rijksmuseum , dok djela Van Gogha možete razgledati u Muzeju Van Gogha. J. Paul Getty Muzej u Los Angelesu odlična je prilika da razgledate brojna umjetnička djela europskih umjetnika, a Galerija Uffizi u Firenci odlična je europska „umjetnička“ adresa koja sadrži brojna djela jedne od najpoznatijih talijanskih obitelji – obitelji Medici. Ovo je prilika da pristupite i Muzeju umjetnosti u São Paolu, kao i Nacionalnom muzeju Antropologije u Meksiku, a popisu se pridružio i muzej Louvre u Parizu u kojem također možete pogledati brojna umjetnička djela.

Imamo dojam kao da se u posljednje vrijeme svi nekako trude da ovo vrijeme izolacije i ostanka kod kuće prođe što bezazlenije i sa što više sadržaja koji će barem nakratko skrenuti pažnju sa svakodnevice u kojoj smo se svi skupa našli. Nama je drago zbog toga i vjerujemo kako će svatko pronaći nešto za sebe, a odličan početak je virtualni posjet ovim muzejima koji su prepuni zanimljivog sadržaja i vrijednih umjetničkih djela.

Pripremila: Stilueta

Foto: Unsplash

PRATITE NAS...

21,292ObožavateljiLajkaj
6,037SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti