Dan kad sam slavila što sam super parkirala, piše; Marija Mažar
D

Prije nekoliko tjedana imala sam sastanak u Ortodonciji Marelić, centar Zagrad. U nezgodnih 12 sati, ne nezgodnih generalno, ali nezgodnih otkad je velebne riječke prometne regulacije. Čak sam i stigla na vrijeme, ali situacija u garaži Zagrad bila je alarmantna. 

Riječani znaju, Riječanke još bolje, od crte do crte nema talasanja, naišla sam na jedno mjesto, nezgodno kao i većina njih i svjesna da ako se ne usudim, ide kašnjenje, a to mrzim.

I krenula ja, rikverc i između stupa s jedne strane i propisno parkiranog vozila s druge strane, ali kako su mjesta extra mala, sve je zvonilo! Sa strane, iza, auto je bio u velikom stresu. Bila sam i ja. Ali, parkirala sam! Pobjedonosno jedva izašla iz auta sa suvozačevog mjesta. Još se manje pobjedonosno jedva vratila u auto jer nisam mogla ući s iste strane pa sam ušla preko dječje sjedalice iza i jedva se ugurala u vozačko mjesto.

Na kraju dana bila je to moja mala – velika pobjeda. Stavila sam na svoj Instagram story objavu i nenadano potakla brojne žene da mi nešto pišu.

Uglavnom su osjetile “težinu” ove situacije i razvila se jedna girl power casual komunikacija.

No, sad šalu na stranu, zar nisu super te situacije, banalne ili fatalne, kad nekad možemo same sebi čestitati i ohrabriti se. Umjesto stava “Mogla sam to bolje” zauzeti stav “Super sam to obavila, najbolje što sam mogla”. 

Zašto smo toliko samokritične, zašto nam sve što nije 100% savršeno nije dovoljno dobro?

Zašto si ne čestitamo na malim pobjedama, zašto nas je obrambeni mehanizam naučio da moramo biti ozbiljne, dostojanstvene, fine. U skladu s titulama i godinama.

Pa… sistem nije dobar, sistem zakazuje, otkažimo tu pretplatu.

Budimo šašave, smiješne, bedaste, nasmijane, zabavne. Proslavimo dobro parkiranje kao što bi proslavile neki mini uspjeh svoje djece, i prestanimo puniti svoje #todo liste, dok liste dostignuća držimo praznima jer smatramo da valjda jedino diploma nuklearne fizike zaslužuje na tu listu.

O no, no, no.

Zamolit ću te ljubazno da razmisliš što si sve ovih dana odradila. Za sebe, svoj posao, svoju obiteljsku zajednicu. Sigurna sam, odradila si puno i pogledaj se, super si!

U svakoj od nas živi ocean. Stvaranja. Inspiracije. Ljubavi. Sreće. Mogućnosti. No i taj ocean može presušiti ako ga ne čuvamo. A čuvamo ga tako da ga punimo. Punimo osjećajem vrijednosti koje dajemo sami sebi.

Stoga te molim da ovaj dan, ali potencijalno i svaki drugi ne završiš s  onim poznatim mi mislima što ste nisi stigla i što sve nisi odradila. Mijenjaj ploču odmah, dan završi tako da si daš zasluge za se ono što jesi odradila i sve ono što si super napravila. 

Možda si odradila još jedan dan kao mama vozač od škole – treninga, možda si išla na posao, a šiba te pošteni PMS, možda si se ustala u 6 sati da bi oprala kosu kako bi sve kasnije stigla, možda nisi ništa napravila, ali uzela si dan off da bi odmorila. Možda si poput mene tog jednog dana super parkirala i sama sebi rekla: Kako sam ovo dobro izvela.

Dobro se pogledaj. Dobra si. Dobro ti ide. Dobro će biti. 

Sve što šaljemo i osjećamo i dajemo i potičemo, sve nam se vraća. Baš kao bumerang. Želim vam da budete na miru i u miru.

Ne možemo izgraditi bolji svijet, ako ne gradimo sebe. Ne možemo stvarati sretna gnijezda, ako nismo sretne.

 A sve potvrde naše vrijednosti uvijek leže u nama.

Želim vam da osjećaj sigurnosti, ostvarenja, stabilnosti, zadovoljstvo čvrsto nađete u sebi jer okolina nas može podržati, ali to nas neće održati.

Neka zaplješću i skandiraju tu i tamo, lijepo je to, ali još je ljepše znati tko si kada nitko ne gleda, kada nitko ne sluša i kada nitko ne navija.

Kad si sama sa sobom. Tada ti želim da budeš istinski zadovoljna. Jer točno tada, jer točno tamo, točno tu, sve tvoje počinje.

A ja, ja sada dostojanstveno izlazim s vozačkog mjesta ove kolumne zahvalna što vas sve imam za suvozače. I umjesto Je li ovaj tok misli vrijedan objavljivanja biram misliti Sasvim sam dobro ove misli parkirala. 🙂

Fotografije: Ivor Mažar, make up: Iva Berišić

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci