Travel priča by Laura Franković Karlić: ”Pogledi na hiking turama na Hawaii-ma su zaista bili neprocjenjivi i ljepota je neopisiva”
T

Iako nam je stiglo proljeće, i sa zimom smo se (odavno) pozdravili, još uvijek volimo pisati o toplim i ljetnim destinacijama. Taman da od ove riječke južine i kiše kroz fotkice pobjegnemo na neko toplo mjesto!

I danas vam donosimo upravo takvu preporuku – ugostili smo Lauru Franković Karlić koja je povodom medenog mjeseca sa svojim suprugom posjetila – Hawaii otoke.

Draga Laura, dobro nam došla! Ukratko nam se predstavi.

Ja sam Laura Franković Karlić, dolazim iz Istre, točnije iz Buzeta. Radim u obiteljskoj firmi s tartufima, a inače dolazim iz vinske obitelji. Te dvije činjenice ukazuju na moju povezanost s eno-gastro svijetom kojeg veoma cijenim i volim. Neosporna je činjenica kako obožavam i putovati te tako na putovanjima uvijek volim isprobavati nešto novo, a to zasigurno otkriva i znatiželju blizanca u meni.

Za sebe smatram kako sam otvorena, pozitivna osoba koja se voli zabaviti, istraživati nova mjesta ali ponekad i jednostavno uživati u miru vlastitog doma, posebice uz svog malog sinčića.

Osim toga volim čitati i vježbati… Jer kako se kaže treba raditi i na umu i na tijelu i u to čvrsto vjerujem. 

Gdje ste to bili?

Bili smo na Hawaiima, točnije na otoku Oahu. Naime, Hawaii se sastoje od mnogo otoka, međutim samo ih je 7 naseljeno. Jedan od njih je Oahu koji je i najpoznatiji turistima. Tu se nalazi i poznata svjetska plaža Waikiki koja se nalazi u samom srcu Honolulua.

Mi smo kao svoj dom na ovom putovanju izabrali upravo Honolulu jer nam je u tom gradu bilo dostupno sve što nam je trebalo. Smještaj nam se nalazio odmah do glavne ulice Kalakaua Ave gdje ima puno barova, restorana i trgovina, a ujedno nam je i Waikiki bio u neposrednoj blizi.

To me zapravo fasciniralo kako je ta poznata plaža zapravo smještena u samom centru grada, no to je imalo i posebnu draž jer je taj dio bio baš opušten i uživala sam gledajući surfere i surferice kako okolo šetaju sa svojim daskama za surfanje. Zanimljiva je činjenica kako se sa surfanjem započelo upravo na toj plaži, a kasnije je taj sport predstavljen i ostatku svijeta.

Kako Oahu nije preveliki otok, odlučili smo se za iznajmljivanje auta kako bi samostalno istraživali otok i to je nešto što bi svima predložila. Da smo imali više vremena, išli bi svakako istražiti još neki otok, ali s obzirom na naš ostanak od 13 dana Oahu je bio dovoljan, pošto ima stvarno puno toga za raditi, istraživati i razgledavati.

Za kakav tip putovanja ste se odlučili i zašto? 

Ja i suprug otišli smo za svoj medeni mjesec na Hawaiie. Riječ je naravno o avionskom putovanju koje moram priznati zaista dugo traje.

Sama ta činjenica dugog putovanja nas je pomalo odbijala, no ja sam bila ustrajna u svojoj želji da posjetim svoju dream destinaciju (da, ja sam birala destinaciju… I tu suprug nije imao previše mogućnosti za izmjene haha).

Let za Hawaiie je išao ovako: Venecija – London – San Francisco – Honolulu i trebao je trajati sve skupa oko 24h (s presjedanjima) međutim letovi su kasnili… Tako da smo propustili connection flight iz San Francisca za Honolulu te smo 1 noć morali prespavati u San Franciscu. Povratak nam je trajao vremenski isto, a išli smo Honolulu – San Francisco – Zurich – Venecija. U svakom slučaju tko god se odluči otići na takvo putovanje može si slobodno računati da će na put sigurno morati potrošiti 3-4 dana sve ukupno.

Dobro je znati! A kada ste napokon stigli na željenu destinaciju zanima nas što ste sve posjetili? 

Za početak bukirali smo si let s helikopterom i to bez vrata. Koliko ludo zvuči toliko i jest ludo moram priznati… Pogotovo meni koja sam sjedila s vanjske strane, međutim malo adrenalina ne škodi, a cijela tura se pokazala odličnom odlukom i tko god planira odlazak neka si to također stavi na samom početku svog putovanja jer se tako najbolje dobije dojam cijelog otoka.

Pa tako možete dobiti ideju i na što ćete sve obratiti pažnju pri istraživanju otoka. 

Posjetili smo Pearl Harbour National Memorial. Inače Pearl Harbour je luka najpoznatija po zračnom napadu koji se desio od strane Japana, nakon čega je SAD ušao u drugi svjetski rat. Zaista se ima što vidjeti, mi smo se oduševili. 

Svakako bi izdvojila USS Missouri Battleship – američki bojni brod koji je uređen kao muzej na vodi te ga možete proći cijelog i vidjeti kako je to bilo nekada ploviti ovim brodom. Zaista je nevjerojatno prolaziti kroz sve prostorije na brodu… Spavaonice, kuhinje, blagovaonice, urede, zubarsku ordinaciju, poštu… Gotovo da možete zamisliti sve te vojnike na brodu koji su jednom davno taj brod nazivali dom.

Najposebniji trenutak je zasigurno bio nalaziti se na palubi i to točno na mjestu gdje se potpisivala kapitulacija Japana čime je službeno završio 2. svjetski rat.

Zaista je bio čudan osjećaj kročiti na mjesto koje je od tako velike povijesne važnosti. Osim toga, jako je bilo zanimljivo posjetiti i podmornicu koja je služila za vojnu upotrebu, te je zaista fascinantno kako su vojnici uspjeli u tako malim prostorima provesti po par mjeseci (i to još pod morem).

A onda stižemo i do planinarenja/pješačenja koje je jako poznato na Hawaiima jer obiluje hiking rutama. Kažu da ne možeš u potpunosti doživjeti Hawaiie ako ih ne probaš i ja se totalno slažem. Ti pogledi koji su me gore dočekali su zaista bili neprocjenjivi i ljepota je neopisiva. Ja sam otišla na Diamond Head Trail, Koko Head Railway Trail, Manoa Falls Trail i Lanikai Pillbox Trail. 

Posjetili smo i Polinezijski kulturni centar koji obuhvaća kulturu i nekadašnji način života 6 pacifičkih država: Fijia, Tonge, Hawaiia, Aotearoe, Samoe i Tahitija. Radi se o živom muzeju koji nudi puno interaktivnog i zabavnog sadržaja te svakako vrijedi posjetiti te će Vam za obilazak cijelog centra trebati sigurno i više od jednog dana. Pri kupnji ulaznice, ista vrijedi tri dana, tako da smo se mi primjerice dva dana vraćali. 

Koji vam je highlight putovanja?

Highlight putovanja mi je zasigurno jahanje konja na području Kualoa Rancha. To je rezervat prirode i zaista je neopisivo dočarati tu ljepotu prirode. Ja sam se cijelo vrijeme osvrtala oko sebe i pitala se je li to stvarnost.

Zaista očaravajuće, divno, neopisivo. Ne razaznaje se da li se gleda u neku desktop pozadinu ili jednostavno stvarnost.

A tu ljepotu prepoznali su i razni filmaši pa su se tu snimali i brojni filmovi i serije poput; Jurassic Park, Jurassic World, 50 prvih poljubaca, Godzilla, Jumanji, Hawaii Five-0, Lost i mnogi drugi. 

Uz to, svi očaravajući pogledi sa vrha svakog traila su me isto tako oduševili tako da moja preporuka je da se to svakako uvrsti u itinerar prilikom posjete Hawaiima.

Ne možemo a da ne pitamo o hrani! Što ste jeli i pili? Kakva im je hrana? Ima neki njihov specijalitet?

Tu već nemam previše za reći… Zaista nas hrana nije pretjerano oduševila na ovom putovanju moram biti iskrena. Inače volimo dobro pojesti, kušati nove stvari, ali tu je zaista bilo teško naići na nešto stvarno ukusno. Prevladava američka hrana – fast food-evi, te internacionalni restorani…i zaključak, kojeg sam tamo još više počela biti svjesna, je da tu u Hrvatskoj mi zaista imamo pre ukusnu hranu.

Jedino smo jednu večer posjetili omakase sushi restoran koji prima samo 8 mjesta. Riječ je o konceptu gdje se svi gosti sjednu za šank dok sushi majstor sva jela priprema pred njima te im jela odmah servira. Tako smo mi dobili 18 zalogaja koja su nam spremili i u tom restoranu smo zaista uživali kao i u ovom konceptu kojeg smo prvi puta isprobali.

A sad kad su se dojmovi slegnuli, planirate li neko drugo putovanje?

Pa uskoro mi se bliži putovanje u Pariz koje će biti polovično poslovno, a polovično za užitak. Pošto sam Pariz već posjetila i zaljubila se u njega, jako se veselim opet se skitati njegovim ulicama. 

Draga Laura, hvala puno na preporukama! Kroz tvoje divne fotkice smo na ten otputovali na Hawaii otoke. Pratit ćemo i tvoj put u Parizu! 

Prethodni tekst – Travel priča by Marija Mažar ”Cijeli Dubai je kao grad budućnosti, čiste, uredne, dobro strukturirane budućnosti”

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci