Na Women’s Weekend stiže Cat Bohannon, autorica bestselera koji razbija mitove o ženskom tijelu
N

Žensko tijelo ima veću atletsku izdržljivost od muškog tijela. Žene imaju izraženije osjetilo mirisa. Žene su zaslužne za izum alata. Žene odigrale značajnu ulogu u evoluciji jezika. Zaključak višegodišnjeg istraživanja koje je spisateljica i doktorica Cat Bohannon, autorica bestselera “Eve: How the female body drove 200 million years of human evolution”

Svestrana Cat Bohannon dolazi na drugo izdanje Women’s Weekenda koji će se održati od 7. do 10. ožujka u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kvarta u Rijeci. Na svom će predavanju dr. Cat Bohannon podijeliti svoja otkrića i razotkriti tajne koje leže u temeljima ženske evolucije. 

„Održat ću prezentaciju u kojoj ću raspravljati o zaključcima iz svoje knjige, posebno se usredotočujući na grudi – zašto ih zapravo imamo, za što su nam stvarno namijenjene i kako će ove nove perspektive promijeniti naše razmišljanje o dubljoj povijesti žena u društvu“, najavila je dr. Cat Bohannon uoči svog dolaska u Hrvatsku. Njezinu knjigu “Eve: How the female body drove 200 million years of human evolution” u rujnu će  prevesti i objaviti nakladnička kuća Ljevak.

Cat Bohannon ovo nije prvi posjet Hrvatskoj, ali prvi put dolazi u Rijeku, gdje će svi sudionici Women’s Weekenda izravno od autorice moći čuti mnogo više o njezinom istraživanju, otkrićima, te razgovarati o ključnim pitanjima koja oblikuju naše razumijevanje ženske evolucije.

Znanstvenica, autorica i majka

Doktorica Cat Bohannon nije samo znanstvenica, već i majka, koja je tijekom deset godina istraživanja i pisanja svoje knjige uspješno usklađivala obiteljski život i profesionalne izazove. Njezina strast prema istraživanju evolucije ženskog tijela prožeta je željom da prekine tišinu koja okružuje žene u biologiji i biomedicinskim znanostima.

„Težim tome da moja knjiga otvori put drugima. Razbijajući tabue, ciljam stvoriti siguran prostor za druge da učine isto“, ističe doktorica Bohannon koja će se tijekom svog gostovanja u Rijeci posebno fokusirati na značajne evolucijske aspekte ženskog tijela, istražujući teme poput uloge grudi, evolucije jezika, alata i hodanja na dvije noge. 

„Vjerujem da su žene odigrale značajnu ulogu u evoluciji jezika jer su bile glavni edukatori tijekom kritične faze razvoja mozga – prve tri godine života, što se poklapa s dojenjem. Mnogi primatolozi sugeriraju da su žene također imale ključnu ulogu u ranoj upotrebi alata, što se danas vidi kod čimpanzi. Nadalje, prirodna izdržljivost ženskog tijela, koja se i danas primjećuje kod sportaša izdržljivosti, pruža posebne prednosti za izazovno kretanje na dvije noge“, objašnjava nam doktorica Bohannon koju s nestrpljenje očekujemo na ovogodišnjem Women’s Weekendu.

Nova perspektiva gledanja na žensko tijelo

Ova fascinantna znanstvenica oblikovala je nove horizonte u proučavanju ženske evolucije te upravo zato njezino predavanje obećava ne samo edukaciju, već i intrigantne uvide koji će potaknuti duboke razgovore o ženskoj evoluciji u društvu. 

Njezina knjiga “Eve” nije samo bestseler, već i istraživanje koje mijenja perspektivu načina na koji gledamo na žensko tijelo. Doktorica Bohannon istražuje širok spektar tema, od reprodukcije do zdravlja žena, pružajući svojim čitateljima uvid u evolucijske procese koji su oblikovali ženski rod kroz stoljeća.

Pridružite nam se od 7. do 10. ožujka na Women’s Weekendu u Rijeci, gdje ćete imati priliku čuti ova nevjerojatna otkrića iz prve ruke i postavljati pitanja autorici koja je oblikovala nove horizonte u proučavanju ženske evolucije te na vrijeme osigurajte ulaznice.  

U tjednu obilježavanja Dana žena ne propustite biti dio tri dana inspirativnih i edukativnih panela i predavanja, ali i odlične zabave na drugom Women’s Weekendu. Ulaznice osigurajte na linku, a sve informacije o programu i sadržajima na Women’s Weekendu pratite i putem društvenih mreža FB, IG i LinkedIn

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Women’s Weekend otvara važne teme i najavljuje odličnu zabavu uz Matiju Cveka

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci