Jeste li čuli za longevity? Novi znanstveni pravac I životni stil jedna je od tema Women’s Weekenda!
J

Doktorica Željana Bolanča savjetuje kako osigurati dobar i zdrav izgled kože

Možemo li živjeti duže i kvalitetnije? Ako promotrimo longevity, novi znanstveni pravac i trend, apsolutno možemo. Umjesto bijega od starenja, mnogi danas prepoznaju važnost održavanja balansa između tjelesnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. To uključuje pažljiv odabir prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu stresa i promicanje pozitivnih međuljudskih odnosa. Longevity zato nije samo puko produženje životnog vijeka, već i nastojanje za kvalitetnijim i ispunjenijim postojanjem.

Longevity je pojam koji sve češće čujemo, ali što on zapravo znači i koliko nam može pomoći da živimo zdravije, kvalitetnije i dulje, otkrijte na panelu “Longevity – kako živjeti duže i ljepše?” powered by Vichy koji će održati na ovogodišnjem Women’s Weekendu od 7. do 10. ožujka u Rijeci.

Na panelu će sudjelovati nutricionistica Darija Vranešić Bender, Vesna Mudrinić, akupunkturistica i osnivačica Satori Acupuncture te dr. sc. Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča koje sve okupljene upoznati s temom longevityja. Uoči gostovanja na Women’s Weekendu, doktorica Bolanča otkrila nam je više o longevityju, njegovom utjecaju na zdravlje kože i ljepotu te o tome što svatko od nas može učiniti da se osjeća i izgleda mlado.

“Pojam ‘longevity’ odnosi se na produženje životnog vijeka, ali na način da se istovremeno naglašava i kvaliteta života. Tu se referiramo na dodavanje godina životu, ali i životu godina. Temelji se na kvalitetnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, izbjegavanju konzumiranja alkohola i cigareta, dovoljnoj količini sna, pravilnom disanju te meditaciji (ili molitvi), sve kako bismo prevenirali bolesti koje skraćuju životni vijek i narušavaju kvalitetu života. Možda zvuči kao oksimoron, ali cilj je da umremo mladi u staroj životnoj dobi”, objasnila nam je doktorica Bolanča i dodala kako je longevity trend koji vidimo u svim aspektima života, a koji u Hrvatskoj još nije ni uzeo veliki zamah kakav je drugim zapadnim zemljama.

U posljednjem desetljeću, doživljaj starenja i koncept dugovječnosti doživjeli su značajnu transformaciju. Umjesto da se fokusiramo isključivo na zaustavljanje procesa starenja, sve više ljudi teži produženju životnog vijeka kroz održavanje kvalitete života, vitalnosti i zdravlja. Dugovječnost nije samo biološki fenomen, već je postala životni stil, trend koji oblikuje način na koji razmišljamo o starijem dobu.

“Ako su nam način života i medicina produljili životni vijek, onda vjerojatno želimo produljiti i dobar i zdrav izgled kože, a time i općeniti izgled. Ako izvana izgledate onako kako se i iznutra osjećate, sigurna sam da to vodi boljem samopouzdanju”, ističe doktorica Bolanča te dodaje kako je koža naš najveći organ, koji je istovremeno u cijelosti izložen vanjskim, ali i unutarnjim čimbenicima.

“Najbolje se to primjećuje na koži lica. Ako je prekomjerno izlažemo UV zračenju, dimu cigareta ili drugim toksinima, značajno je oštećujemo i narušavamo joj kvalitetu. Takva koža puna je nepravilnih pigmentacija, beživotna, dehidrirana, bez sjaja, te je sklonija riziku nastanka svih vrsta tumora, pa i najmalignijeg – melanoma kože. Na takvoj koži ranije primjećujemo nastanak bora, jer s jedne strane dolazi do smanjenog stvaranja kolagena, a s druge strane bržeg propadanja postojećeg”, dodaje doktorica.

Longevity može pomoći i da stvorimo dobru beauty rutinu te zadržimo i održimo mladolik izgled kože. Doktorica Bolanča navodi da je ključno odabrati aktivne sastojke u optimalnim koncentracijama, ali da, kada govorimo o koži, uvijek vrijedi princip manje je više.

“Za jutarnju njegu preporučujem upotrebu vitamina C, niacinamida i hijalurona, uz obavezan SPF. Važno je napomenuti da nisu svi sastojci prikladni za svaki tip kože. Pravilnom raspodjelom aktivnih sastojaka u dnevnoj i večernjoj rutini, štitimo kožnu barijeru i postižemo najbolji izgled kože”, objašnjava doktorica i dodaje da kožna barijera igra ključnu ulogu kao prva linija obrane od štetnih sastojaka, te ju je važno očuvati.

Saznajte više o longevityju i drugim atraktivnim temama koje su dio programa drugog Women’s Weekenda i pridružite nam se od 7. do 10. ožujka u Muzeju suvremene i moderne umjetnosti i Art kvartu u Rijeci! Osigurajte svoje ulaznice na vrijeme, a cijeli program pronađite na linku. Sve informacije o Women’s Weekendu pratite na društvenim mrežama FB, IG i LinkedIn. Vidimo se u Rijeci!

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Na Women’s Weekend stiže Cat Bohannon, autorica bestselera koji razbija mitove o ženskom tijelu

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci