Na Krku sa Čuvaricama baštine. Na Krku sa sjajnim ženama!
N

Nedjelja je, 26.05., STILUETA BAZA

Probudila sam se ranije kako bih prije obiteljskog dana napisala članak i dojam o događanju Čuvarice baštine koji je ovoga petka na Krku donio jedno obilje iskustava. Vratit ću se na event, ali prvo idemo u ne tako davnu prošlost.

Četvrtak, 22.02. FACEBOOK STATUS ŽENE ZA OTOK

Na društvenim mrežama Žene za otok zakotrljala se početkom godine dobra priča. Ono što aktivne žene udruge sjajno rade je što involviraju zajednicu u svoje projekte, uključenost je bitna i osjećaj pripadnosti i doprinosa.

Svatko od nas uvijek može napraviti nešto i aktivne žene otoka Krka to sjajno potiču i promiču.

“Čuvarice baštine: Otočka iskustva Krka, Paga i Pašmana” događanje je koje je konkretno progovorilo o izazovima i prilikama svakog otoka, a po završetku otvorena je i izložba u krčkoj galeriji Decumanus. Izložba je doista prekrasna i pogledati ju možete do 02.06. ulaz je besplatan!

Ono što je izložbi prethodilo je skupljanje građe, vjerujem da postoji i neki stariji Facebook zapis, ali udruga ima toliko objava o svojim aktivnostima i članicama da nisam scrolala dalje. Jednostavno puno delaju.

Ovako se skupljao materijal za izložbu:

Ovako je izložba u konačnici izgledala:

Izložba je prekrasna. Predstavlja ulogu žena u očuvanju baštine kroz razne priče, umjetnička djela i fotografije s otoka Krka, Paga i Pašmana. Uvodi vas u priču, ostavlja snažan utisak.

PETAK 24.05. KRK

Ovim člankom kao da putujemo prostorom i vremenom. Ali ne samo člankom. I mi smo sa ženama Krka, Paga i Pašmana putovali prostorom i vremenom.

Prva tema konferencije bila je Žene kao čuvari baštine: Istaknuti primjeri žena koje su ključne u očuvanju kulturne, povijesne i prirodne baštine na otocima.

Okupljenima se prvo obratila Dina Valković koja radi kao učiteljica povijesti u Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” u Krku i Vrbniku. Prava Bodulka, zaljubljena u otok Krk. Dina je vrlo aktivna u zajednici i bilo je prekrasno čuti s kakvom strašću stvara vrijednost svom kraju i mladim generacijama! Dina je najbolje pokazala da ne postoje prepreke, a gdje ima volje ima i načina.

Osim ljubavi prema kraju, Dina nam je prenijela i zaraznu ljubav prema radu te nas je inspirirala.

Dina Valković

S Krka smo zatim preselili na Pašman zahvaljujući Neveni Dujmović Prižmić. Nevena je izgradila zavidnu svjetsku manekensku karijeru. Snimila je preko 100 editorijala za vodeće modne brendove i nastupila u brojnim TV reklamama. Nevena je putujući svijetom naučila cijeniti korijene i ljepotu otoka Pašmana.  Predsjednica je  KUD-a Bokolje, organiziraju Međunarodnu smotru folklora koja je postala priznata manifestacija na otoku Pašmanu.

Danas aktivno rade i sjajno uključuju mlade u rad.

Nevena Dujmović Prižmić

Nakon Pašmana – Pag! Sabina Gligora nakon studija na Filozofskom fakultetu u Rijeci vratila se na Pag. Djetinjstvo i veći dio mladosti provela je u Općini Kolan, a sada živi u gradu Pagu sa svojom obitelji. Već više od godinu dana obnaša dužnost direktorice Turističke zajednice Općine Kolan, Nedavno je postala predsjednica KUD-a Bartul Kašić iz Kolana, koji djeluje već gotovo 50 godina, te je jedna od suosnivačica udruge Žene za otok Pag.

Sabina o Pagu govori kao o svojoj “škatuli za sne”, a ljubav koja progovara pokretač je koji se ne zaustavlja.

Sabina Gligora

PANEL Život na otoku: Razmatranje specifičnih izazova i prilika s kojima se susreću žene koje žive i rade na otocima te promicanje održivih načina života.

Panel je bio prilika da zavirimo u kulise iza života na otoku. Koji su specifični izazovi, a koje su prilike? Kako privući mlade, kakav je život na otoku?

U panelu smo imali prilike čuti tri žene, tri otoka, tri iskustva.

Andreja Baraba je višestruko angažirana profesionalno i društveno na području otoka Pašmana i šire. Na Sveučilištu u Zadru, obnaša funkciju voditeljice Ureda za pripremu projekata u Centru za projekte, znanost i transfer tehnologija. Između ostalog, aktivna je kao predsjednica udruge “Modus Vivendi” koja se bavi osnaživanjem i povezivanjem žena na otoku, poticanjem otočkog ženskog poduzetništva. Također, članica je Upravnog odbora udruge “Pokreta otoka”, koji je regionalni partner Tajništva za čistu energiju za EU otoke.

Uz sve to, vlasnica je obrta “Adepto” te razvija brend “Pašman Island Vibes”.

Moram istaknuti, bilo mi je izrazito ljupko kako je Andreja dok je pričala o izazovima svaku misao završavala afirmativno, sa sjajem i očima i osmijehom na licu, unatoč preprekama, ljubav prema Pašmanu zasjajila je u svakom obraćanju.

Andreja Baraba

Ana Žunić, diplomantica marketinga, uskoro postaje privatna poduzetnica. Ekološka je aktivistica, predsjednica udruge Volim Vlašići i potpredsjednica novoosnovane udruge Žene za otok Pag. Iza nje su brojne ekološke akcije i uspješni projekti, a trenutno se posvetila radu s vunom.

Završila je Fakultet za primjenjive poslovne i društvene studije u Mariboru, gdje je unaprijedila svoja znanja iz marketinga i PR-a. Dugogodišnje iskustvo na tržištu, samostalnost, inovativnost, kreativnost i prilagodljivost pripremili su je za otvaranje vlastitog obrta.

Ana nam je dočarala život na otoku Pagu, a baš poput Andreje, radost života i ljubav prema kraju osjetila se u rečenicama koje su progovarale o otočkom životu ne samo žene, već cijelih obitelji.

Ana Žunić

Jovana Čutul stručna je suradnica u Lokalnoj akcijskoj grupi Kvarnerski otoci i predsjednica udruge Žene za otok. Osmislila je projekt “Na pola puta” i posvetila se unapređenju života lokalne zajednice. Njeni napori usmjereni su na povezivanje i osnaživanje žena s otoka Krka, Paga i Pašmana kroz očuvanje kulturne i prirodne baštine. Kroz svoj rad, Jovana neprestano radi na stvaranju boljih uvjeta za život na otocima, promovirajući ravnopravnost i zajedništvo.

Jovana je istaknula važnost povezivanja, ali dala svoje viđenje života na otoku Krku. Iako je istaknula otuđenost kao jedan od izazova, pokušala sam zamisliti kolika bi ta otuđenost bila da nema Žena za otok Krk. Ovo je retoričko pitanje. Značaj ove udruge i rada je golem. Hvala Jovana na svemu što radite.

Jovana Čutul

TEMA; Ekonomski razvoj i poduzetništvo: Poticanje ženskog poduzetništva i ekonomskog osnaživanja žena kroz očuvanje baštine i razvoj turističkih inicijativa.

O ulozi žena u gospodarskim krugovima otoka progovorila je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, istaknula se marljivim radom na promociji paškog sira. Svoj posao obavlja energično i strastveno, s puno ljubavi prema proizvodu i otoku. Smatra da promocija paškog sira bez promocije Paga nije moguća jer Paški sir sadrži esenciju otoka Paga, a tajna njegove kvalitete leži upravo u tom otoku.

Martina je u svom govoru bila emotivna, a upravo je emocija ono što žene trebaju unijeti kako u domove, tako u poslove, to je esencija koja čini razliku!

Žene svoj posao obavljaju energično, strastveno, vizionarski i upravo tako rade promjene. Uživali smo u ovom izlaganju.

Martina Pernar Škunca

TEMA: Zajednica i međusobna podrška: Važnost izgradnje solidarnosti, suradnje i zajedničkog djelovanja žena u jačanju lokalnih zajednica.

Dinamika konferencije savršeno je zaključena završnim govorom Ivane Medić s Pašmana.
Ivana Medić je duboko povezana s otokom Pašmanom, ne samo po porijeklu nego i po životu koji vodi na njemu. Kao učiteljica razredne nastave u lokalnoj školi, ne samo da prenosi znanje mladim generacijama, već i živi svoju strast prema obrazovanju. No, njezini interesi se ne zaustavljaju samo na području obrazovanja – Ivana je osoba sa širokim spektrom interesa, od umjetnosti i turizma do poljoprivrede i ljekovitog bilja.

Ono što posebno ističe Ivanu jest njezina strast prema psihologiji, što ju je čak dovelo do diplomiranja kao geštalt terapeutice. Ivana ima pozitivan stav i vjeruje u neograničene potencijale otoka.

Iskreno i dirljivo progovorila o svom iskustvu, ne/prihvaćanju zajednice, ali na kraju koliko je bitno slijediti svoje instikte i svoje snove. 

Ivana Medić

Zaključak: Nedavno sam imala priliku moderirati i pratiti prvu konferenciju Žena za otok Pag. Volim iskustva i događanja s kojih se vratim makar i nijansu bolja sebi i drugima. Nakon Čuvarica baština isto sam se vratila par nijansi bolja. Svi mi živimo u okvirima istih granica, diraju nas iste okolnosti, nepravde, ponekad nerazumijevanja. I baš zato, svaka prilika u kojem slušamo i gledamo one koji u tim okvirima rade promjene, najčešće vođeni nekim širim društvenim dobrobitima, veliko su nadahnuće. 

Napisala sam Jovani u komentaru ispod statusa svoj kratki nalet inspiracije i dopustit ću si s time i završiti. Jer nemam boljih riječi.

Čestitam svima koji su na bilo koji način bili uključeni u ovu priču. Hvala što ste mi (opet) dale priliku da moderiram i da vas pratim. Vjerujem da je jasno koliko u tome uživam! Hvala što ste tu. I, hvala što sam tu. 

Fotografije: Ivor Mažar // Pripremila: Marija Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci