Travel priča by Marina Koprivnikar: ”Da sam provela mjesec dana u Parizu, vjerujem da mi ni to ne bi bilo dovoljno”
T

Vratili smo se ritmu pa vam svakog tjedna donosimo jednu Travel preporuku. Ovog puta smo ugostili novinarku Marinu Koprivnikar koja je sa dečkom posjetila prekrasan Pariz. Evo njezinih dojmova! 

Ukratko nam se predstavi!

Bok, moje ime je Marina Koprivnikar. Iako sam po struci magistra edukacije povijesti umjetnosti i filozofije, već zadnjih nekoliko godina radim kao novinarka i web urednica portala Extravagant. Isto tako, ponosna sam mama devetogodišnjeg Frana. ☺

Za sebe volim reći da sam „balerina na pauzi“, s obzirom da sam u baletu od malih nogu te mu se planiram ponovno vratiti. 

Volim umjetnost, glazbu, kazalište, izložbe, radio, modu, mačke, putovanja, odlaziti na rock koncerte… Uživam biti u društvu pozitivnih, vedrih i jednostavnih osoba te volim male stvari koje čine život ljepšim i sretnijim.

Gdje si to bila? 

Prvi put sam se odlučila s dečkom Rinom posjetiti grad ljubavi; Pariz.

Za kakav tip putovanja ste se odlučili i zašto?

Autom smo išli do Trevisa, otkuda smo avionom letjeli za Pariz. Dolaskom na aerodrom Paris Beauvais, autobusom smo još putovali do Porte Maillot, gdje smo se ukrcali na metro, koji nas je vodio do hotela.

Koliko dugo je trajalo putovanje?

Naše putovanje trajalo je od 22. do 26. listopada 2023. Na povratku smo još stali u Veneciji, gdje smo proveli ostatak dana. 

Što ste sve posjetili?

Uf, Pariz je nepresušan što se tiče lokacija, atrakcija… Uz korištenje metroa i puno napravljenih koraka, propješačili smo na dnevnoj bazi čak 30.000 koraka. Da sam provela mjesec dana u Parizu, vjerujem da mi ni to ne bi bilo dovoljno da upoznam i otkrijem svaki kutak grada. ☺

Imali smo na raspolaganju 3 puna u Parizu te smo posjetili apsolutno sve što smo planirali. Za svaki dan smo imali detaljan raspored, što, kad i gdje posjetiti, koliko su atrakcije blizu, odnosno daleko jedna od druge. 

Pa krenimo redom:

Dakle, prvi dan nam je bio najbogatiji, rekla bih. Ujutro smo imali dogovorenu turu u pratnji vodiča za Eiffelov toranj. Apsolutno sam bila oduševljena njegovom konstrukcijom, poviješću koju nosi sa sobom, umjetničkom vrijednošću i naravno pogledom na grad, koji jednostavno oduzima dah. 

Prošetali smo do povijesnog Slavoluka Pobjede (Arc de Triomphe), zatim do opjevanog Champs-Élysées, gdje smo guštali u najskupljoj kavi, ali vrijedilo je. ☺

Posjetili smo Muzej voštanih figura Grevin, koji nas je oduševio bogatim eksponatom poznatih ličnosti, koje su vrlo vjerodostojno prikazane. Popodne smo imali rezerviran posjet famoznom Muzeju Louvre, koji je toliko ogroman i prepun umjetnina da jedan dan nije dovoljan za razgledati baš sve. I da; Mona Lisa je toliko precijenjena, ako mene pitate. Malih dimenzija, nemoguće joj se približiti, a gužve i redovi da ju svi tako majušnu vide preveliki.

Po preporuci kolegice s portala i travel blogerice Adriane Karuze, u blizini Louvrea otišli smo do Colonnes de Buren, koji me oduševio. Za sve „instagramuše“ ovo je idealna lokacija za fotkanje, posebno za ljubitelje crno bijele boje poput mene. ☺

Kraj dana ostavili smo za vožnju rijekom Seineom, gdje smo uživali u predivnoj panorami i svjetlećem Eiffelovom tornju u noći. Jednostavno čarobno. ☺

Drugi dan započeli smo obilaskom kultne katedrale Notre Damme, koja unatoč katastrofi izgleda predivno i impozatno. Imali smo vanjsku vođenu turu sa simpatičnim i ljubaznim vodičem, koji nam je približio povijest i značaj katedrale, ali i ispričao anegdote koje su prethodile nesretnom požaru te raznim teorijama zavjere. Otkrio nam je da kruže glasine da bi se katedrala mogla obnoviti do početka Olimpijskih igara ove godine, što nekako svi sumnjamo. Živi bili pa vidjeli. ☺

Potom je uslijedila moja „must visit“ atrakcija u Parizu; Musée d’Orsay. S obzirom na moju struku i afinitete prema povijesti umjetnosti, točnije umjetnosti 19. i 20. stoljeća, ovaj muzej me ostavio bez daha. Veličanstven, prostran, bogatog postava svih velikana umjetnosti; Edgar Degas, Tolouse-Lautrec, Van Gogh… Svi na jednom okupu. Uživala sam puna 2 sata ondje, upijajući najljepšu umjetnost na svijetu.

Zatim smo imali dogovorenu jednu posebnu turu za sve ljubitelje Netflixove girly serije: „Emily in Paris Walking Tour“. U dvosatnom vodstvu vrlo zabavne španjolske vodičkinje s pariškom adresom, posjetili smo kuću u kojoj živi lik Emily Cooper, zatim njeno radno mjesto, Gabrielov restoran, ali  i druge pariške atrakcije koje su nas ostavile bez daha. Izdvojila bih Pantheon, Jardin du Luxembourg s fontanom Medici te Jardin du Palais Royal.

Kraj dana ostavili smo za posjet kultnoj četvrti Montmartre, koji mi je poput malog grada unutar grada. Umjetnost, boemski stil, kazalište, povijest, glazba, Zid ljubavi… Toliko fotogenično, preslatko, zanimljivo i osebujno mjesto. Apsolutno oduševljenje. Nismo propustili da nas ondje nacrta simpatični karikaturist. Iskustvo za pamćenje. Nakon uživanja na Montmartre stepenicama gdje je lokalni bend izvodio rock hitove ispred crkve Sacré-Cœur, put nas je odveo do zadnje atrakcije u Parizu; Montparnasse. 

Parižani ga zovu „middle finger“ Eiffelovom tornju, upravo zbog svoje arhitektonske vanjštine i visine. Montparnasse je druga najviša građevina u Parizu te se s njezinog 56. kata s terasom i restoranom pruža božanstveni pogled na noćni Pariz. Idući put nam je želja doći ondje netom prije zalaska sunca, jedva čekam!

Brzinom munje, stigao je zadnji dan u Parizu. Odlučili smo polako, bez žurbe i gledanja na sat posjetiti i razgledati preostale lokacije po preporuci naših prijatelja. Le Marais, Latinska četvrt, Jardin du Tuileries, Kip slobode u blizini Eiffelovog tornja koji gleda prema svojoj „starijoj sestri“ u New Yorku… Obožavam pariške parkove.

Kao šećer na kraju ispunjenog dana, izdvojila bih ujedno i highlight, a to je jedan poseban muzej; L’Atelier des Lumières. Spoj tradicionalne i suvremene, odnosno virtualne umjetnosti u jednom. Savršeno.

Ulaskom u postav muzeja doživjeli smo, mogli bismo reći nadnaravno iskustvo umjetnosti. Sve slike prikazane su putem videoprojekcija duž cijelog ogromnog prostora muzeja; strop, podovi, zidovi. Cijeli prostor obložen je umjetnošću, kao i mi posjetitelji koji smo bili „okupani“ njome, uz fantastične glazbene brojeve koji prate svaku sliku, prijelaz iz jednog prikaza u drugi… Bilo je to jedno potpuno novo, drugačije i posebno konzumiranje umjetnosti. Apsolutno ostavlja bez daha te je ulaznica vrijedna svakog centa. Dovoljno vam govori da smo ondje proveli puna 2 sata. Jedinstveno i transcedentalno.

Koji je highlight putovanja?

Highlight putovanja? Uf, sve! 😀 Da moram neke izdvojiti, to bi bili: vožnja rijekom Seine, Montmartre, Musée d’Orsay, chillanje uz patkice u Jardin du Tuileries, L’Atelier des Lumières.

Ne možemo a da ne pitamo o hrani! Što si jela i pila? Kakva im je hrana? Ima neki njihov specijalitet?

Što se tiče hrane i pića, moram spomenuti manu Pariza, a to je dvokratno radno vrijeme restorana usred radnog tjedna. 

Posjetili smo nekoliko restorana, no jedan me posebno oduševio; Chez Gladines Saint German. Riječ je o restoranu koji svojim ugodnim, toplim ambijentom podsjeća na bistro, a u ponudi ima razna jela iz baskijske kuhinje. Imala sam priliku probati piletinu uz rižu pripremljenu na baskijski način, koja je bila za prste polizati. Porcija, cijena, top okusi uz pomalo retro dizajn interijera i domaću atmosferu… Simpatični gastro kutak u srcu Pariza stole my heart! 

Draga Marina, zahvaljujući tebi smo i mi kroz fotkice i detaljne opise otputovali u predivan Pariz! Bile smo, ali sad smo se poželjele vratiti!

Fotografije: Marina Koprivnikar

Prethodni tekst – Travel priča by Ivona Obrić ”Na cijelom putu pratila nas je nestvarna priroda. Opet bih ponovila putovanje u Venezuelu”

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci