Posjetili smo Novi Vinodolski i upoznali Ružicu Vinodola – Ivanu Tropčić!
P

Znate li da se u Novom Vinodolskom sprema Martinje? Kako se radi o kraju s bogatom kulturom uzgoja vinove loze, to nas nije iznenadilo! Dvodnevnim događanjima bit će obiježen popularan blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda i kao i uvijek – Novi Vinodolski odlična je ideja! A kad smo kod ovog kraja i vina, savršena je prilika da upoznamo i Ružicu Vinodola! Radi se o jednoj od najpopularnijih manifestacija na Kvarneru, a laskava titula ove je godine pripala Ivani Tropčić.

Moje ime je Ivana Tropčić. Dolazim iz jednog malog sela Gornje Stative, koji se nalazi par kilometara od prekrasnog grada Karlovca. Onog kojeg svi znate kao “grad kroz koji se samo prolazi”, i grada koji leži na 4 rijeke.

Ivana ima 25  godina i radi u dječjem vrtiću kao odgojiteljica. Završila je prediplomski studij na Učiteljskom fakultetu u Petrinji i diplomski studij u Zagrebu. Voli svoj posao i sve ono što ju svakodnevno na poslu dočeka.

Iako se čini kako je svaki dan na našem poslu dosadan i jednak, daleko je od toga. Svaki dan donosi nove situacije s tom malom predivnom dječicom.

Kad ne radi, najviše se voli družiti s obitelji i prijateljima. Voli izlaziti, zabavljati se, plesati i pjevati.

Ivana, koji su ti još hobiji i pitanje svih pitanja –  kako si doznala za manifestaciju Ružica Vinodola?

Vatrogastvo i folklor, koje bi čak nazvala načinom života jer se time bavim od malih nogu. Uz sve to, volim ići i na funkcionalne treninge. Za manifestaciju Ružica Vinodola saznala sam, kako drugačije nego kroz druženje odnosno preko vatrogastva.

U srpnju ove godine, sa svojim DVD-om Stative Gornje, boravila sam (kao voditelj mladeži) u Vatrogasnom kampu u Fažani. Tamo smo se upoznali i družili s članovima i članicama DVD-a San Marino iz Novog Vinodolskog. Kroz priču i zezanciju, nagovarali su me da se prijavim za natjecanje, ali mene to u početku nije zanimalo.

Htjela ja to ili ne, na Ružicu sam ipak prijavljena! Sada, par mjeseca nakon, vidim da je to sve očito tako moralo biti. Druženje s njima, prijava na Ružicu, a na kraju i pobjeda.

Kako bi opisala ovo posebno iskustvo u tri riječi?

U 3 riječi ovo bi iskustvo opisala kroz riječi jedne pjesme: “Ma ludilo brale!”

Iako je svim curama bilo važno da se družimo i zabavimo, kad je natjecanje krenulo u svakoj od nas javio se taj natjecateljski duh tako da mogu reći da smo u igama odnosno na samom natjecanju pokazale u kojim se to “disciplinama” najbolje snalazimo. Nakon tog službenog dijela natjecanja, svaku smo večer ostale vani do dugo u noć ili bolje rečeno do ranog jutra.

Jesi li se nadala pobjedi?

Pobjedi se u početku nisam nadala jer kao što sam rekla ta prijava je bila totalno spontana i prvenstveno mi je bila želja da se zabavim. No, nakon prve i druge večeri na kojima sam odnijela pobjedu, bilo bi ludo da kažem da se nisam nadala i toj pobjedi treću večer.

U prvim sekundama u glavi mi je bilo da se najbolje stvari zaista događaju onda kada to baš i ne želimo u početku i kad se tome najmanje nadamo. A onda u idućih par sekundi, htjela sam samo da prođe to službeno slikanje, da dođem do svojih navijača i da se svi zajedno možemo zabaviti.

Divno! Novi Vinodolski je poseban. Kako ga ti doživljavaš?

Novi Vinodolski bi opisala kao jedan zaista simpatičan gradić u kojem se za svakog može pronaći nešto. Vjerujem da je puno više sadržaja u ljetnim mjesecima, ali lijepo ga je za posjetiti tijekom cijele godine.

Kada sam u kolovozu prvi puta došla u Novi Vinodolski osjećala sam se kao da sam tu bila već 100 puta i kao da znam sve ljude tamo. Prijatelji iz DVD-a San Marino kao da su moja obitelj i takve osobe želim svima u životu.

Dojam za kraj?

Na kraju mogu samo reći da je iza mene jedno predivno iskustvo. Nova poznanstva, zabava, smijeh, ples i pjesma, to čeka svaku djevojku koja će se prijaviti na Ružicu Vinodola sljedećih godina. Ne razmišljate puno hoćete li se snaći u svemu tome, prijavite se, dođite u Novi i pamtit ćete “Ružicu” cijeli život.

Slažemo se! A prije ljetne Ružice Vinodola ne propustite jesensko Martinje. Novi Vinodolski uvijek ima adut za slobodno vrijeme, prekrasne trenutke i posebne uspomene! Jesen na Kvarneru puna je divota, a kad im dodate kapljice finog vina, imate recept za uživanje! 

Fotograf: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci