Riječka umjetnica Petra Mrša otvara izložbu «Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo»
R

Izložba «Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo» umjetnice Petre Mrše u riječkoj Galeriji Filodrammatica

Izložba Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo okuplja izbor umjetničkih radova nastalih od 2011. do danas, kojima riječka umjetnica Petra Mrša istražuje ljudsku sklonost igri i mašti, oslanjajući se na potencijal igre da omogući novo iskustvo stvarnosti.

U organizaciji udruge Drugo more, izložba će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak 18. siječnja u 19 sati.

Generirajući nova iskustva sudionicima, sebi ili publici, kroz postavljanje pitanja, preuzimanje uloga ili zauzimanje prostora, Petra Mrša poziva na maštanje o svijetu u kojem želimo živjeti i manifestiranje tog svijeta kroz igru, ali i izazivanje dominantnih narativa koji oblikuju našu svakodnevicu te propitivanje njihovih namjera, uzroka i obrazaca. Izazivajući dominantna znanja, autorica se vodi pretpostavkom da nova iskustva omogućavaju novi odnos prema poznatome.

Sedam kostima superjunakinja u radu Igre i šavovi – 1 dio – LARP (2021.) osmislile su štićenice Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, propitujući kostime i karakteristike ženskih superjunakinja i kreirajući vlastite interpretacije u suradnji s modnom dizajnericom Mijom Ventin. Dvokanalni video Are you sure you want to leave the game? (2019.) proizlazi iz radionice koja poziva grupu dječaka na izmještanje aktivnosti iz video igara koje igraju u fizički prostor, izazivajući autentične reakcije unutar režirane strukture, s namjerom preslagivanja iskustva iz dva svijeta.

Radom Senzorne cipele (2020.) Petra Mrša preoblikuje vlastito iskustvo javnog prostora, hodajući gradom u cipelama s glinenim podlošcima koje upisuju kontakt tijela i grada. Kroz samonametnuta pravila nelagodne igre, javni prostor propitan je kao mjesto pripadanja ili otuđenja. Dva dokumentarna filma donose prikaz iskustava i međuljudskih odnosa proizašlih iz vrsta igara, odnosno avantura koje protagonisti osmišljavaju ili slijede. Želja (2018.) prati intimnu ekspediciju na otok Jabuku pedalinom, avanturu koja probija granice tijela, dok u Health 90 (2022.), svoja iskustava slijeđenja adrenalinskog digitalnog narativa izmjenjuje grupa gejmera.

Rad faktografskog naslova Zagreb, 16. 02. 2019, dokument je akcije grupe djevojčica proizašle iz niza igara, a temeljem kojih su djevojčice odlučile izraditi transparente i prikazati ih na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Fotografija dječaka iz serije Nova škola (2011) upućuje na biološku potrebu  za igrom i zamišljanjem. Drhtajuća grla, topeće pregrade (2021), omogućava  posjetitelju/sudioniku angažman i upuštanje u novo iskustvo, pozivajući na aktivaciju vlastitog tijela zvukovima, istražujući mogućnost korištenja tehnologije u samo-osmišljenim, ranjivim i intimnim aktivnostima.

Petra Mrša (1985., Rijeka) diplomirala je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Završila je poslijediplomski međunarodni umjetnički program WHW Akademija, te je 2020. bila nominirana za nagradu Radoslav Putar. Sudjelovala je na brojnim rezidencijama među kojima su MuseumsQuartier Wien, Cité internationale des arts, Pariz, CreArt Centar suvremene umjetnosti Bluecoat Liverpool. Imala je preko 20 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Njezini su radovi izlagani na OSTRALE Biennalu (Njemačka), Museum Kunst+Wissen (Švicarska), FOTODOK (Nizozemska), Galerie L’inlassable (Francuska) i mnogim drugima. Djela joj se nalaze u nekoliko muzejskih i galerijskih zbirki. Radi kao asistentica iz fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 8. veljače, radnim danima od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, i subotom od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Organizator: Drugo more

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova

Drugo more je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge u području demokratizacije i društvenog razvoja

Izložba se održava u okviru programa Galerija DM

Prostorima Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Kad se male i velike ruke slože, a Rijeka konačno dobije svoju knjižnicu!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci