Stilueta u posjeti: Otvorenje izložbe “Secundum minimum” Joška Eterovića
S

Joško Eterović rođen je 1943. godine u Splitu. Do 1957. živio je u Pučišćima na otoku Braču. Živio je i stvarao na relacijama Pariz – Rijeka – Zagreb. Posljednih godina baza umjetnika je Rijeka.

Grad koji teče očito djeluje inspirativno, a da s Rijekom ima posebnu vezu potvrđuje i velik broj miljenika koji su pohrlili na otvorenje izložbe i ispunili prostor muzeja. 

Secundum minimum

Gotovo dvadeset godina prošlo je od retrospektivne izložbe “Od Prekinute linije do Mutacija” u riječkom muzeju. Ovoga puta, nakon uvoda u kojem su postavljeni raniji radovi Joška Eterovića, “Secundum minimum” premijerno predstavlja ciklus radova  koji su nastajali od 2019-e  godine.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba zajednički organiziraju veliku monografsku izložbu Joška Eterovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih i riječkih likovnih umjetnika.

O kompozicijama i konceptu

Kompozicije su fokusirane na interakciju elementarnih geometrijskih oblika poput krugova ili elipsi i dinamizirane sofisticiranim međutonovima komplementarnih boja. Slikarski koncept naglašava utjecaj i nasljeđe optičke umjetnosti sveden na minimalističku interakciju tri elementa: boju, liniju i oblik. Preciznost i jasnoća kojom odišu novi radovi, a koje se zasnivaju u izvedbi bojanih polja, međuodnosu formi i tenziji optičke igre, ukazuju na dugotrajnu, kontinuiranu i posve autentičnu umjetničku znatiželju i dosljednost umjetničkog istraživanja onkraj neprekidne izmjene dominantnih likovnih tendencija u pedeset godina tijekom kojih se razvija stvaralaštvo Joška Eterovića.

Izložbu su otvorili kustos izložbe i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba Branko Franceschi, ravnateljica riječkog MMSU-a Branka Benčić i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Izložba ostaje otvorena do 22. 5., idealno je to prilika da posjetite riječki MMSU i uživate u estetici modernog minimalizma.

Fotografije: Ivor Mažar /Izvor: MMSU Rijeka

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci