Jednodnevni izlet iz Rijeke: Rastoke u proljeće
J

Napokon nam je stiglo proljeće i toplije temperature, sunčani dani.. Probudila nam se priroda, a s njome i mi! Proljeće je savršeno godišnje doba iza istraživanje novih mjesta, vikend izletića, uživanje u gastronomiji, kavi i vinu! 

Imamo jednu preporuku već za ovaj vikend, Slunj Rastoke!

Maleni gradić, gostoljubiv i topao za sve one koji vole uživati u ljepotama prirode, boraviti na svježem zraku, poslušati djelić zanimljive i bogate povijesti, ali i uživati u specijalitetima pripremljenim fuzijom moderne i domaće kuhinje! Smješten dva sata vožnje od centra Rijeke. 

Na ovom mjestu možete upoznati moć rijeke Slunjčice, vidjeti njezino ulijevanje u Koranu, poslušati ponešto o Napoleonovom magazinu, ali i priču o olimpijcu koji je živio upravo na ovom području. Imate mogućnost prošetati Rastokama, u kojima se nekad snimao čuveni film o Winnetou-u, čija je šetnica dugačka 2,5 kilometara idealna za fizičku aktivnost na kojoj, osim dobre potrošnje kalorija, možete razbistriti um i tijelo.

Posebnost naselja pripisuje se rijeci Slunjčici koja se rastače u dužini od 500 metara preko brojnih kaskada i slapova u rijeku Koranu. Ukupno postoji 23 slapova, od kojih su najpoznatiji Hrvojev slap, Vilina kosa i Buk.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marin Mađor • Adventure Photography (@marinmador)

Šarmantne cijele Rastoke građene su slično – kuće su katnice, pravokutnog oblika s karakterističnim ganjkom (drvenim balkonom) koji se proteže duž jednog pročelja.

Uživajte u moći rijeke Korane koja pruži poseban doživljaj, šum vode i očaravajućih slapova.

Dolina rijeke Korane je okružena šumom Jelvik čiji putevi vode do izvora pitke vode. Riječ je o borovoj šumi koja u sva godišnja doba nudi tišinu, samoću, izolaciju i meditaciju,

Ako budete do kraja dana u Rastokama, morate na Magazin koji je mjesto očaravajućeg zalaska sunca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Igor Popovic Photography (@ein.photo)

Magazin, mjesto na kojem je jedno od najljepših zalazaka sunca slunjskog kraj, velika je kamena zgrada izgrađena početkom 19. stoljeća za vrijeme francuske uprave na slunjskom području.

Morate posjetiti i Gradinu– grad Frankopana s pogledom na Slunjčicu. Nalazi se na kamenoj uzvisini poluotoka velike okuke Slunjčice.

Prijeđite Moćanov most u društvu osobe koju volite! Jedan od tri posebna mosta u destinaciji Slunj Rastoke, je Moćanov most koji je prvi drveni most slunjskog kraja. Na ovom mjestu zadivljuje prekrasan pogled na rijeku Slunjčicu, stari dio grada Slunja, Gradinu i mlinice pa se ne čini iznenađujućim kako je upravo to omiljena lokacija za fotografiranje mladenaca u Slunju. Zbog toga je dobila naziv – Most mladenaca.

Također, u Slunjskoj okolici možete poosjetiti razne OPG-ove koji će vas oduševiti svojom ponudom. Idealno je ljubitelje gastronomije!

Izvor: Slunj Rastoke 

Fotografije: Instagram ein.photo/ take.you.to/ marinmador/ travel_with_gtea

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci