Dogloveri: Frana Ugarković i Lilo
D

Danas vam predstavljamo mladu Franu Ugarković, koja je cijeli život živjela izvan granica Lijepe naše, a profesionalno se bavila sportom! Osim Frane, u fokusu nam je njezina Lilo! Upoznajte ih. 

Predstavi nam se! 

Bok, ja sam Frana Ugarković i imam 24 godine. Rođena sam u Rijeci ali sam odrasla na malom otoku kraj Saudijske Arabije koji se zove Bahrain. Inače cijeli život igram tenis tako da sam dobila sportsku stipendiju u Kaliforniji za studij. Tamo sam živjela 4 godine sve do kraja fakulteta. Nakon toga sam se odlučila vratiti u Hrvatsku. Zadnje 3 godine, Rijeka mi je postala baza, ali se stalno negdje selim. Imam dečka koji se zove Josh, on živi u Zadru tako da sam često na relaciji Rijeka i Zadar.

Sad kad smo tebe upoznali, koga si to dovela sa sobom?

Ovo je Lilo, ona je nama prodana kao maltezer ali je zapravo neka mješanka. Pretpostavljamo da je miješana s bichonom jer je dosta velika i ima drugačiju dlaku od maltezera. Lilo je kupljena u Bahrainu i tamo je proživjela svoje prve 3 godine života.

Bahrain inače nije baš ‘dog friendly’ jer psi ne smiju nigdje a i jako je vruće cijele godine tako da smo se odlučili da ju dovedemo u Hrvatsku kod moje bake kako bi imala bolji život i velik vrt. 2 godine nakon toga, i mi smo se preselili u Hrvatsku tako da smo opet zajedno. Lilo ima 8 godina!

Kakva je karakterno?

Uf ona ima baš jak karakter. Jako je inteligentna tako da nekad sve hoće raditi po svom i ne želi uvijek slušati. Zna jako puno trikova i mislim da nas sve razumije, ali je skroz u svom svijetu. Ona vjerojatno misli da smo mi njezini ljubimci, a ne ona naš. Inače je velika maza i obožava skočiti na kauč ili na krevet i spavati u udobnom krevetu.

Isto tako moram naglasit da Lilo ne dozvoljava da ju bilo tko frizira, ureduje i šiša osim moje bake i to samo pod uvjetom da je potkupljujemo psećim poslasticama tako da uvijek ima zanimljivu frizuru haha! 

Lilo je pronašla način da dođe do velik broja keksića! Koja je njezina smiješna osobina?

Ovo zapravo nije njezina osobina ali nešto sto je jako slatko. Od kad se Lilo preselila u Hrvatsku, jedan maltezerić iz susjedstva koji se zove Coccolo ju posjećuje svaki dan. On živi na dnu ulice i kako smo doznali od njegovih vlasnika, od kad je ona došla u Hrvatsku, on toliko gnjavi da ga samog puste van ili pobjegne kada se vrata otvore pa su mu na kraju morali dopustiti da samostalno izlazi i dolazi kod Lilo. On svaki dan već par godina, dolazi kod nas i onda place na ulaznoj lesi da ga pustimo u dvorište.  Kada mu napokon otvorimo, onda se on i Lilo malo poigraju, on se naravno svuda popiški da označi svoj teritorij i tako dalje. Coccolo ima barem 10 različitih kaputića tako da preko zime svaki dan dolazi u drugom a za Valentinovo je Lilo čak dobila i poslasticu od njega s porukom.

On dolazi po ljeti, zimi, kiši, snijegu, ništa ga ne može zaustaviti da vidi svoju Lilo. Pravi mali Romeo i Julija. Svako jutro mi uljepšava ta posebna pseća ljubavna priča kada dođe kod nas!

Ajme koja divna ljubavna priča! Pohvale za Coccola koji je svojoj ljubavi poklonio poslasticu i poruku. Genijalno! Kako je pala odluka na Lilo? Zanima nas priča!

Od kad sam bila mala, uvijek smo imali pse tako da kad smo se odselili iz Hrvatske u Bahrain znali smo da i tamo želimo imati jednog. Naravno nije to bilo preko noći, godinama smo, ja i brat molili mamu i tatu da kupimo psa pa smo ih tako nagovorili i na Lilo. Jednu večer nakon svih tih godina, došli su doma i iznenadili nas sa njom. To mi je toliko lijepo sjećanje. Bila je toliko malena i blentava ali najslađa na svijetu.

Prvu noć, odmah sam ju uzela u svoju sobu da spava kraj mene jer mi je bila toliko slatka da nisam mogla bez da je dragam i mazim. Prvih par dana nismo niti znali kako bi ju nazvali ali na kraju je postala Lilo po mom najdražem crtiću Lilo & Stitch.  

Kako je Lilo promijenila vaš život? Kako je utjecala na vas?

Postala je 5 član naše obitelji sa svojim posebnim karakterom. Svakodnevno nas uveseljava i nasmijava. Svaki dan jedva čekam doći doma da ju vidim. Mislim da ne postoji ljepši osjećaj nego kada ti se ljubimac istinski razveseli.

Slažemo se! Gdje provodite najviše vremena?

Ispred kuće na suncu i čistom zraku! Ona obožava provoditi vrijeme vani pogotovo kada je sunce tako da i ja volim biti s njom.

Kakvi su vam rituali?

Svako jutro Lilo izađe ispred kuće jer imamo ograđeni vrt, i onda sjedi, laje, lovi mačke i uživa. Obožava sjediti na stepenicama ispred vrata i promatrat susjedstvo i naravno tu i tamo zalajat da se zna što je njezin teritorij. Kada joj to sve dosadi onda počne grebati po vratima da ju se pusti u kuću i onda čeka da joj dam neku poslasticu. Naravno, poslasticu joj dam tek kad napravi sve trikove koje svakodnevno vježbamo. Inače ona jako brzo uči, treba joj tjedan dana da nauči nešto novo pa mi je to baš zabavno raditi s njom!

A kada nauči trik, koju poslasticu dobije? Koja je omiljena hrana i poslastica?

Lilo obožava sve ali najdraža joj je kuhana piletina. Doslovno poludi kada mi jedemo piletinu. Tu i tamo joj znam malo dati ali ona bi se prodala za bilo što. Čak voli i povrće kao na primjer mrkva i zelje. Stalno moli da joj damo jest iako jede 3 puta na dana + pseće poslastice.

Draga Frana, hvala ti puno. I Lilo naravno! Mislim da nam nema druge nego da u idućoj rubrici ugostimo Coccola, da čujemo i njegovu stranu ove ljubavne priče! 

Prethodni tekst – Dogloveri: Suzana Maglica Ružić i Zoe

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci