A što kažete na to da Uskrs provedete na Cresu?
A

Uskrsni tjedan u Cresu donosi brojna događanja, vođene ture, radionicu filcanja vunenih uskrsnih jaja, odličnu glazbu i slatke uskrsne delicije.

Na Veliki petak, 29. ožujka održat će se tradicionalna procesija koja će započeti u 18:00 sati u župnoj crkvi, sv. Marije Velike.

Subota, 30. ožujka svim zainteresiranim posjetiteljima ponudit će dva atraktivna događanja. Dan će započeti šetnjom creskim stoljetnim maslinicima. Ova besplatna vođena tura na hrvatskom i engleskom jezikom započet će u 10:00 sati na glavnom gradskom trgu, kod fontane. Jedan od simbola Uskrsa, maslina, vrlo je usko povezana uz Cres, a otok  je premrežen stoljetnim maslinicima od kojih nastaje vrhunsko cresko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Istog dana s početkom u 12:00 sati održat će se i radionica filcanja uskrsnih jaja za velike i male u organizaciji udruge Ruta, koja je poznata po iskorištavanju odbačenog vunenog bogatstva te populariziranju rada s vunom. Na ovoj atraktivnoj radionici sudionici će dobiti priliku napraviti svoje uskrsno jaje od creske vune, ali i naučiti više o tretiranju vune koje uključuje skupljanje na gromačama, pranje, sortiranje, češljanje, bojanje i filcanje. 

Na sam Uskrs, 31. ožujka održat će se svečana misna slavlja s početkom u 7:30, 10:30 i 19:00 sati u crkve sv. Marije Velike te u 9:00 i 19:00 sati u Samostanu sv. Frane.

Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja u Cresu će obilježiti druženje uz glazbu i gastro poslastice. Tako će na glavnom gradskom trgu od 11:30 sati zasvirati band Versi u kojem nastupaju mladi creski glazbenici Paolo Kaštelan, Natali Selmanović, Sara Selmanović Salković i Matej Salković. Uz glazbenu poslasticu svi posjetitelji imat će priliku degustirati tradicionalne uskrsne slastice, pincu i šiširek, te domaći sok od bazge i domaće likere od smokve i nara. 

Svi programi su besplatni, a više informacija možete pronaći na www.visitCres.hr 

Na otoku Cresu za uskrsni vikend gostima su za smještaj na raspolaganju hotel Kimen i kamp Kovačine u kojem se priprema prigodni uskrsni program s posebnim naglaskom na najmlađe, kao i brojni kapaciteti u privatnom smještaju.

PROGRAM:

Petak, 29/3
Procesija na Veliki petak
18:00 h, Crkva sv. Marije Velike

Subota, 30/3
Šetnja creskim maslinicima, besplatna vođena tura
jezik: hrvatski/engleski
10:00 h, Trg Frane Petrića (kod fontane)

Radionica filcanja uskrsnih jaja
12:00 h, Udruga Ruta (Zazid 4A)
za velike i male

Nedjelja, 31/3
Sretan Uskrs
7:30 h, 10:30 h, 19:00 h Uskrsna misa, Crkva sv. Marije Velike
9:00 h, 19:00 h Uskrsna misa, Samostan sv. Frane

Ponedjeljak, 1/4 Uskrsni ponedjeljak
Uskrsno druženje na trgu
Glazbeni nastup: Versi
Degustacija pince i šišireka (tradicionalne slastice)
od 11:30 h, Trg Frane Petrića

Svi programi su besplatni.
Organizatori zadržava pravo izmjene programa.
Više na www.visitCres.hr

Tekst, fotografije: PR / Visit Cres

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci