Stilueta intevju: Vanja Lovinčić stvara zanimljive fotomanipulacije
S

Danas imamo jedan zanimljiv intervju! Donosimo priču s Vanjom  Lovinčić koja se bavi izradom fotomanipulacija. Što je fotomanipulacije, kako izgleda proces izrade, i što se sve s njom može, saznajte u intervjuu! 

Za početak nam se predstavite!

Pozdrav! Kreativac sam i tipični introvert koji ne voli buku te bučne i negativne ljude. Najviše volim prirodu, boje, knjige, sport, životinje i djecu. Živim i radim u Zagrebu, a slobodno vrijeme volim upotpuniti planinarenjem, edukacijom ili solo putovanjima na biciklu.

Kako je počela ljubav prema fotografiji? A kako prema fotomanipulaciji?

Oduvijek sam bila zainteresirana za fotografiju, ali ne toliko prema tehničkim aspektima fotografije, već prema umjetničkom rezultatu. Nakon što sam završila fakultet humanističkog usmjerenja, divila sam se zanimljivim fotografijama prirode ili ljudi, no zastrašivala me činjenica što postoji toliko puno učenja o fotoaparatima, postavkama i opremi. Shvatila sam da moram od nekuda krenuti s vježbom i učenjem te sam za početak kupila obični point and shoot fotoaparat zbog praktičnosti i pokušavala njime zabilježiti neke interesantne momente s planinarenja.

Ubrzo sam shvatila da želim više od fotografiranja prirode ili portreta. Istražujući formate fotografije na internetu, naišla sam na fotomanipulaciju i odmah sam shvatila da je to nešto u čemu se želim okušati. Taj format me toliko zaokupirao da sam grafički program Photoshop potreban za kreiranje fotomanipulacija učila na laptopu pomoću video lekcija i to u vlaku putujući na tadašnji posao. Tada sam kupila i svoj prvi bolji dslr fotoaparat. Paralelno sam samostalno učila o postavkama aparata i o Photoshopu, a znanje jednoga i drugoga se konstantno treba nadograđivati.

Kako ste se odlučili baciti u nešto drugačije „foto vode“?

Drugačiji format me privukao jer pruža puno veću mogućnost odnosno omogućuje „oslikavanje” neke vizije. Poput ilustracije, samo se koriste fotografije odnosno stvara se jedinstveni kolaž od različitih fotografija. Našla sam uzore u inozemstvu te u početku učila od njih, a kasnije pokušala razviti svoj stil fotomanipulacije.

Gdje crpite ideje i inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim u prirodi, čitajući, slušajući pjesme, čitajući knjige. Puno puta mi je pala na pamet neka zamisao o fotomanipulaciji i puno puta je bila izgubljena ako nije bila zapisana. Isto tako, puno puta kada sam ideju silila da dođe, nisam ju mogla prizvati. Kreativne ideje su često stvar trenutka koje ćemo čuti u tišini ili onda kada se najmanje nadamo.

Zato često nije lako doći do novih ideja svjesno kao niti odmaknuti se od jednom razvijenog stila (a potrebno je puno vremena za otkrivanje vlastitog stila u nekom području), no smatram da se uvijek treba pokušati odmaknuti kako bismo iznenadili sami sebe i uvidjeli da se uvijek možemo nadrasti. No, sve je stvar vježbe jer nitko nije rođen kao fotograf, pjesnik, pisac ili nešto peto. Apsolutno sve je potrebno vježbati, pronalaženje inspiracije, ali i meditaciju u tišini koja će nam često izroniti odgovore. A s vježbom i učenjem slušanja sebe u tišini bit ćemo sposobniji lakše čuti ideje.

Kako izgleda proces izrade jedne takve fotografije?

Svaka fotografija je 100 % ručni rad koju izrađujem pomoću grafičkog tableta ili PC-ja (ovisno o raspoloženju). Prvo smislim ideju, a zatim se fotografiraju potrebni elementi. Najdraže mi je kada mogu na licu mjesta fotografirati sve potrebno u isto vrijeme i potom spojiti u Photoshopu (ne koristim AI niti aplikacije). Takve su manipulacije najuspješnije jer se ne treba manipulirati svjetlošću elemenata koji se ubacuju iz fotografija koje su fotografirane na drugom mjestu za što je potrebno dosta vještine te se tada riskira da krajnji rezultat ispadne nedovoljno uvjerljiv. Ako nemam svoje fotografije koje su mi potrebne u tom trenu, posegnem za stock fotografijama. Sam proces kreiranja traje od pet do deset sati, a ponekad i duže.

Izlažete li svoje radove i planirate li neke izložbe ili projekte?

Budući volim teme s područja psihologije te teme o kompleksnosti i slojevitosti ljudske psihe, prvi puta planiram izložbu uoči Dana mentalnog zdravlja (listopad 2024.) koja će se prenijeti i na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama (studeni 2024.) u suradnji sa spisateljicom Rosie Kugli. Tamo će se naći nekoliko starijih radova, ali i nekoliko novih koje planiram izraditi posebno za tu prigodu. Daljnje izložbe i dalje planiram u Knjižnicama grada Zagreba, a u tijeku je izložba u Knjižnici Novi Zagreb do kraja svibnja.

Osim autoportreta, često su motivi vaših fotografija i druge osobe. Izrađujete li ih po želji?

U početku sam radove čuvala za sebe dok nisam došla do točke kada sam njima bila zadovoljnija. Ohrabrila sam se otvoriti Facebook i web stranicu i vidjeti hoće li netko na njih reagirati. Trenutno imam svoje najvjernije pratitelje koji mi pružaju podršku što mi puno znači. Moje foto priče moj su bijeg od stvarnosti u svijet mašte i uživam u njihovoj izradi, no volim ih izrađivati i za druge koji traže originalni, personalizirani poklon.

Smišljam ideju za kupce i razrađujemo detalje prije same izrade, a veliko zadovoljstvo mi čini kada su zadovoljni rezultatom.

Gdje vas možemo pratiti?

Možete me pratiti na službenoj stranici www.fotoprice-by-vanja.com. Možda vas iznenadim baš kao što sebe volim iznenaditi svakom novom fotomanipulacijom stoga mi nikada nije dosadno! 🙂

Draga Vanja, hvala puno na vremenu! Nastavljamo pratiti vaš rad!

Fotografije: Fotomanipulacije by vanja

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci