”Za mene je pletenje vrsta eskapizma” Martina Mežnarić, Od vune
"

Dok nam još nisu stigli jako topli dani i uživamo u zimskim danima, volimo i zimske modne dodatke! Posebno kada su napravljeni od ruke naših domaćih kreativaca! Danas imamo jednu takvu priču – kako je pletenje od hobija nastao jedan divan domaći brend. Upoznajte Martinu Mežnarić i njezin brend Od vune. 

Predstavite nam se! 

Zovem se Martina Mežnarić,  a dolazim iz Varaždina. Imam 33 godine, završila sam rani i predškolski odgoj te trenutno radim kao ravnateljica jednog općinskog vrtića. Studiram poslijediplomski program za darovitu djecu na nizozemskom studiju, bavim se fotografijom više od deset godina a u slobodno vrijeme volim puno plesti. 🙂

Svaka čast! Uz sve to ste i vlasnica brenda ‘Od vune’. Što sve nudite?

Od vune je zapravo moj dnevnik pletenja na kojem se može pronaći svašta, od traka za kosu, beretki, ukrasnih kragana, kapa i ostalih modnih dodataka…

Kako je došla ideja o osnivanju brenda?

Za mene je pletenje vrsta eskapizma. Imam prijateljicu koja je vrhunska pletilja i gledajući kako ona stvara divne radove i puni svoj ormar nosivim odjevnim predmetima, navelo me da se sama upustim u ovu avanturu. Oduvijek volim minimalizam, klasične stvari i neutralne boje, a sve to pronašla sam u pletenju.

Uz njene savjete bilo je lakše odabrati dobra prediva i prve igle. Isplevši svojih prvih par komada koji su bili nosivi i svakodnevne pohvale meni bliskih ljudi, navelo me da se posebno posvetim ovom području i kreiram poseban profil gdje su moći predstaviti svoje pletene radove.

Gdje crpite inspiraciju i motivaciju?

Ono što sam naučila u kreativnom procesu jest da ne forsiram ništa. Inspiraciju i motivaciju pronalazim najviše kada kupujem nova prediva. Jer dok biram predivo, najčešće se stvara neka nova ideja ili vizija što bi moglo nastati od toga. Potrebno je mnogo strpljenja i vremena za izradu i najmanjeg vunenog komada.

Gdje ste naučili plesti? 

Kažu da je pletenje nova joga i bilo mi je potrebno naučiti nešto novo što će me dugoročno veseliti i ispunjavati. S obzirom da sam oduvijek kreativna osoba, plesti sam naučila prvo gledajući različite video uratke i čitajući različite knjige. Prvi red na iglama bio je izrazito težak. Moram priznati da sam odustala dva puta, no jedne večeri pronašla sam upute kako mogu malo drugačije nizati prve petlje te sam nakon nekoliko ispletenih redova  vidjela svoju prvu traku za kosu.

Imate u planu neki novi asortiman ili kolekciju?

Uvijek postoji mjesta za nove stvari, a s obzirom da stiže toplije vrijeme planiram  pletenje zamijeniti pamučnim koncem kako bih proširila svoju garderobu ljetnim komadima.

Poruka za kraj za naše kreativce? 

Želim da svaki kreativac radi ono što ga usrećuje i što je najvažnije da ne odustane zbog početnih grešaka i neuspjeha, jer vježba čini majstora. 

U moj dnevnik pletenja možete zaviriti na Instagram profilu „od.vune“ gdje redovito objavljujem svoje nove pletene komade.

Draga Martina, hvala na razgovoru! Nastavljamo pratiti tvoj rad i veselimo se novitetima.

Fotografije: Od vune

Prethodni tekst – Stavite kravatu Mirne Sišul i razvedrite svoj stil!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci