Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i zbor Nusha u Lisinskom priuštili glazbenu čaroliju
Z

Spoj iznimnih talenata, virtuoznosti i čiste emocije dogodio se 8. studenog 2023. u Maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Jedan od najpoznatijih hrvatskih pijanista, Zvjezdan Ružić, udružio se sa zborom Nusha, predvođenim istaknutom solisticom bugarske tradicionalne glazbe, Neli Andreevom. Uvijek kreativno zaigran i iznimno otvoren za pomicanje granica u vlastitom glazbenom izričaju, Zvjezdan je, kako sam kaže, imao priliku ponoviti obostrano nadahnjujuću suradnju koja se prvi puta dogodila 2016. Godine.

Kao i uvijek kada imamo priliku svjedočiti istinsku posvećenost glazbi, događa se posebna veza između publike i umjetnika. Da je nemoguće ostati izvan tog doživljaja sa svakom izvedbom Pianotrona, pokazalo se od samoga početka koncerta koju je Zvjezdan Ružić otvorio autorskom baladom Dandelion. Svi koji poznaju opus ovog autora, odmah su znali da je ponovno uspio iznenaditi spajajući zvuk mellotrona, klavira i romantičnog zviždukanja s anđeoskim glasovima zbora Nusha, dajući jasan signal publici da mogu jako puno očekivati i u nastavku koncerta.

To se i dogodilo izvedbom bugarske tradicionalne pjesme More Tragnal Yunak u kojoj su se sjajna Neli Andreeva, a potom i savršeno usklađen zbor sjedinili s Pianotronom, šaljući impuls publici, koja je proživljavala svaku notu. S posebnom emocijom, dočaravajući paniku, strah, destrukciju, Ružić je potom izveo skladbu Anamarija, posvećenu jedinoj žrtvi zagrebačkog potresa. Podsjećajući nas na vlastitu krhkost, umjetnik je s puno nježnosti i pijeteta u skladbu ugradio glazbenu duhovnu poveznicu.

Večer se nastavila pjesmom Da znaes maicho, koja je iznimnim glasom Neli Andreeve i autentičnom emocijom najavilo Zvjezdanovu skladbu Mama. Vodeći nas zvukovima svoga odrastanja, iscrtavajući svaki od tonova na notnom crtovlju osjećaja, glazbom su nam prenijeli jezik ljubavi i zahvalnosti koji se uistinu rijetko doživljava.

Uslijedila je energična i razigrana fuzija Pianotrona i zbora Nusha – Bila dena, a potom nadahnuta skladba Invisible Flower koju smo dobro upamtili sa zadnje izvedbe ispod slapova Kravice. Ružić je opet uspio raznježiti, donoseći svakome poznatu perspektivu neostvarene ljubavne priče i usamljenosti. Tematski povezana, za njom je slijedila čarobna glazbena slika Chie Tova Mome u kojoj su svi glazbenici, savršeno usklađeni, zajedno iscrtali temu zaljubljene djevojke koja s prozora gleda zagonetnoga mladića i pjeva o osjećajima koje on budi u njoj.

Sam kraj koncerta je dočekan u onoj vrsti iznenađenja nečega što je vrlo brzo proletjelo. Nakon najave posljednje, maestralno izvedene skladbe Zvjezdana Ružića Inspiration i naklona umjetnika te njihovog odlaska sa scene, publika je odbila prestati pljeskati. Povratkom na pozornicu, na valovima emocija publike i glazbenika, zajednički je izvedena Malka moma Grammyjem ovjenčane Neli Andreeve, kojom se zaključila ova savršena glazbena večer.

Potpuna tišina u publici kojoj se, kao samo naizgled suprotan, događao spontani slap oduševljenja nakon svake pojedine izvedbe samo je dio sjajne atmosfere te večeri. Ova iznimna glazbena suradnja Neli Andreeve, zbora Nusha i Zvjezdana Ružića, srećom će imati svoj zvučni i video zapis te ćete se i sami moći uvjeriti da je Zvjezdan, slijedeći svoju viziju, darovao ono što rijetki uspijevaju. U najavi koncerta obećavao je čaroliju. Oni koji su bili tamo, a vjerujem i oni koji će preslušati i pogledati snimku ovog koncerta, moći će potvrditi da je obećanje i ostvario.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Zvjezdan Ružić i Harlem Gospel Choir posvetili skladbu žrtvama u Srbiji

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci