Znate li tko su doule? Povodom Svjetskog tjedna doula, riječka doula Tatjana otkriva više o ovom zanimanju!
Z

Jeste li već čuli za doule? Doule su žene koje pomažu drugim ženama kroz trudnoću, na porodu i nakon poroda. Ovaj naziv datira još iz davnina, dolazi iz grčkog jezika te znači ‘žena koja služi’. Danas se ovaj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalnu osobu koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda u kojim su danima majke posebno senzibilne, krhke i osjetljive. Doule su u svijetu jako dobro prihvaćene te imaju svoju tradiciju, a svojim znanjima i iskustvima drugim ženama olakšavaju trudnoću, pripreme za porod, sam porod i dane babinja.

Što god treba, doula je tu za svoju rodilju!

Povodom Svjetskog tjedna doula koji se održava svake godine od 22. do 28. ožujka, odlučili smo razgovarati s riječkom doulom. Njeno ime je Tatjana Ljuština Milaković i ona je odlučila postati doula da pomogne ženama kako bi im iskustvo poroda bilo jedno od najljepših u životu. Završila je edukaciju kod Dona International 2013 koja je tada bila održana u Daruvaru, a također je članica Hrvatske udruge doula te ima i svoj obrt Doula Tatjana. Kako bi otkrili više o ovom humanom zanimanju i koliko ju je ono promijenilo, Tatjani smo postavili nekoliko pitanja, a što smo saznali otkrivamo u nastavku.

 

Draga Tatjana, dobro nam došla na Stiluetu, odmah ćemo Vas upitati, zašto ste odlučili postati doula?

Odlučila sam biti doula da pomognem ženama kako bi im iskustvo poroda bilo jedan od najljepših i najmoćnijih događaja u životu koji će ih osnažiti za cijeli život. To je tema kojoj sam se kroz život često vraćala i kada sam saznala za doule osjetila sam da je to jedan od načina na koji ja mogu pomoći ženama. Smatram da rađanje djeteta treba biti u energiji i emociji kao što je bilo i začeće djeteta i da većina žena ima sposobnosti da ostvari takav porod.

Koliko je zanimanje doula utjecalo na Vas i Vaš život?

Biti doulom me je promijenilo na mnogo načina. Postala sam nježnija prema drugima i prema sebi, strpljivija, tolerantnija. Poslovno mi je otvorilo puteve za koje nisam znala da postoje tako da se sada bavim masažom trudnica, edukacijama za trudne parove, instruktorica sam masaže beba po IAIM programu. Redovno se educiram pa tako sljedeći tjedan idem na Rodinu edukaciju za porodne edukatore.

Možete li ukratko opisati Vaše iskustvo i kako pomažete trudnicama i novopečenim majkama?

Trudnice mi se jave obično u trećem tromjesečju trudnoće. Kada me odluče angažirati dogovaramo susrete na kojima raspravimo sve njima važne teme vezane za porod i majčinstvo ( koji su znakovi poroda, kada u rodilište, kakav je tijek poroda, tehnike olakšavanja bolova…). Obavezna sam biti na raspolaganju non-stop 15 dana prije termina pa sve do poroda. Kada mi se žena javi da su krenuli trudovi obično dolazim k njoj doma i budemo u kućnoj atmosferi dok trudovi ne pojačaju i žena ne odluči krenuti u rodilište. U rađaoni sam sa ženom cijelo vrijeme poroda (najduže sam bila 14 sati). Nakon poroda se obično zamijenim s ocem i on bude sa svojom ženom i bebom u najljepšim trenutcima zaljubljivanja. Ako je tata odsutan ja ostajem još 2 sata s majkom i bebom.

Koji Vam je najdraži dio posla, a koji Vaš najveći izazov?

Najljepši trenutci ovog posla su osjećaj ponosa i blagoslova jer me je žena odabrala da joj budem podrška u najvažnije životnom trenutku. Uvijek osjećam ogromnu zahvalu na tome. Trenutak kada se beba rodi, kada ju stave majci na prsa a ona podigne glavicu kao da želi vidjeti tko ju je to rodio je posebno emotivan trenutak, svaki put mi krenu suze.

Trenutci koji su izazovni su kada porod dugo traje i kada žena jako trpi, kada su potrebne intervencije ili carski rez.

Svoje vrijeme posvećujete drugim ženama kako bi im pomogli u najljepšim ali i onim najtežim trenutcima u životu, ono najteže pitanje pustili smo za kraj, tko je Tatjana kada nije doula?

Majka sam dva odrasla sina i supruga dobrog čovjeka. Kada nisam doula ja sam žena koja uživa u ljepoti i mudrosti svojih zrelih godina, zemljana bikica koja najviše voli svoje šumske cipele i šetnje po grobničkim livadama i šumama sa samojedicom Remom. Najdraže mi je biti u šumi kada pada snijeg. Volim se grliti, plesati i glasno smijati.

Vrlo lijepo i humano zanimanje, a ako vas zanima više o Tatjani i doulama ili vam možda treba pomoć, više možete saznati na Facebook stranici Doula Tatjana


Foto: privatni arhiv T.L.M.

Pripremila: Stilueta

 

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci