Što pokloniti knjigoljupcima? Donosimo 12 prijedloga!
Š

Pred nama je period druženja, uživanja i darivanja, a knjiga je bezvremenski poklon koji možemo otvoriti bezbroj puta i koji nas uvijek iznova razveseli. Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra zato su se i ove godine pobrinule da knjigoljupci različitih generacija i žanrovskih afiniteta ispod bora pronađu savršeni poklon! Kako bismo vam olakšali snalaženje u ovogodišnjoj bogatoj ponudi sjajnih naslova, odabrali smo 12 pravih književnih poslastica i podijelili ih po kategorijama. Trileri, ljubići, lijepa književnost, publicistika ili naslovi za djecu, uz koji se žanr knjigoljupci u vašim životima zimi najradije zamotaju u dekicu i uz šalicu omiljenog toplog napitka otplove u neki drugi svijet?

Trileri i krimići

Za ljubitelje trilera, krimića i horora, ovdje su novoobjavljeni hit naslovi majstora žanra Stephena Kinga. Prvi od njih je atmosferična napetica Tajne Salema (Salem’s Lot), kultni klasik po prvi puta preveden na hrvatski jezik. Objavljene sada već davne 1975., Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća kasnije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a novo izdanje upotpunjeno je promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama, u sjajnom prijevodu Jelene Pataki Šumige.  Slijedi ga Billy Summers (Billy Summers), najnoviji Kingov roman koji počinje od dobro poznate premise: odlikovani veteran Billy Summers, plaćeni ubojica na korak do umirovljenja, pristaje odraditi još jedan, posljednji posao. Sve ubrzo spektakularno kreće po zlu, pa ovo prerasta u prepoznatljivo kingovski triler o sreći, sudbini i iskupljenju. Dok se neosporni majstor horora prebacuje na područje noira, shvaćate da vas King i dalje može i iznenaditi i zapanjiti, čak i nakon toliko desetljeća. Prijevod ovog trilera donosi Damir Biličić.

Trileroljupce će obradovati i novi naslov omiljenog autora Roberta Bryndze, Devet brijestova (Nine Elms). U prijevodu Lidije Toman, Devet brijestova donosi snažan i mračan zaplet s glavnom junakinjom uz koju se vežete već na prvoj stranici – ovo je vrhunski početak istinski obećavajućeg (novog!) serijala.

Ljubavni romani

Za romantične duše ovdje je Baš kao ti (Just Like You) briljantno promišljen, nježan, ali i brutalno smiješan roman Nicka Hornbyja o bezglavom zaljubljivanju i nepredvidivim životnim obratima, ljudska priča koja će vas nasmijati do suza i podsjetiti vas kako je malo potrebno za sreću. Kompaktan, pun života, s uvjerljivim, živopisnim protagonistima, ovaj roman predstavlja savršen spoj onoga po čemu je Hornby prepoznatljiv: nesavršenih likova koje morate zavoljeti i originalne priče koja oduševljava jednostavnošću, istovremeno vas primoravajući da se zamislite i prepoznate u njoj i sebe. Sjajan prijevod donosi Petra Pugar.

Iz pera Nicole Yoon, proslavljene autorice uspješnica I sunce je zvijezda i Sve, baš sve, u domaće su knjižare „doplesali“ željno iščekivani Plesni koraci (Instructions For Dancing), roman u kojem prema ljubavi skeptična glavna junakinja Evie ima neobičan dar – može vidjeti ljubavne sudbine drugih ljudi, a na čitateljima je da otkriju što će se desiti jednom kada vidi svoju? U prijevodu Karmele Cindrić, ova predivno napisana, topla ljubavna priča oduševit će čitatelje željne originalnih romansi.

Lijepa književnost

Ljubitelji lijepe književnosti uživat će u Leidinoj preobrazbi (Becoming Leidah), nevjerojatnom romanu koji vješto spaja mitove sa surovom stvarnošću života u Norveškoj u dalekoj prošlosti. Prekrasna, živopisna proza autorice Michelle Grierson čitatelje odvodi u nove dimenzije književnog užitka, predstavljajući nam pripovjedačko umijeće koje će zasigurno ostaviti traga na književnoj sceni. U prijevodu Selme Muftić Pustički ova tiha, suptilna i moćna priča će vas poput uzbibanog mora odnijeti u jedan drugi svijet na hladne obale daleke Norveške.

Ovdje je i hit naslov Lekcije iz kemije  (Lessons in Chemistry), originalan roman autorice Bonnie Garmus, smješten u Kaliforniju ranih 60-tih s nezaboravnom glavnom junakinjom, kemičarkom Elizabet Zott koja nehotično postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa. U prijevodu Mirjane Valent, ovaj roman pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama.

Za poklonike feel good romana, renomirani autor Carsten Henn u svom uratku Šetač knjiga (Der Buchspazierer) pripovijeda emotivnu priču o svemu što ljude povezuje, a knjige čini tako čudesnima. Pun ljubavi i od velike vrijednosti, ovaj je divni roman idealan za sve ljubitelje knjiga. Prijevod donosi Vanda Kušpilić.

Publicistika

Od publicističkih naslova tu je priručnik iz praktične dječje psihologije Što misli moje dijete? (What Is My Child Thinking?) autorica Tanith Carey i Dr. Angharad Rudkin koji na primjerima više od 100 svakodnevnih situacija roditeljima pomaže shvatiti ponašanje njihova djeteta, razumjeti razloge takvog ponašanja i primijeniti najbolja rješenja. Prijevod potpisuje Suzana Sesvečan Lozina.

Hit naslov Mentalni restartPrepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja (How To do The Work) priručnik je u kojem klinička psihologija dr. Nicole LePera, internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika na Instagramu, donosi nov, revolucionarni i holistički pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život. Hrvatski prijevod ovog publicističkog hita koji je već tjednima na listama najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama potpisuje Dubravka Pleše.

Naslovi za djecu i mlade

Za mlađe čitatelje ovdje je bajkoviti roman proslavljenog komičara Bena Millera, Noć kad sam upoznao Djeda Božićnjaka (The Night I Met Father Christmas). U ovoj priči dječak Jackson zna sve o sobovima, vilenjacima, tajnoj radionici igračaka na Sjevernom polu, te mu je jasno da postoji nekakva magija koja Djedu Božićnjaku omogućuje da poklone dostavi po cijelom svijetu u jednoj jedinoj noći, no postoji nešto što još nije saznao… kako je točno Djed Božićnjak postao Djed Božićnjak. S prekrasnim ilustracijama i duhovitim pripovijedanjem, ova knjiga podsjetit će sve na istinski duh Božića i jednom za svagda dokazati da Djed Božićnjak doista postoji! Sjajan prijevod ovog dječjeg romana u kojem će zasigurno uživati i mnogi odrasli donosi Martina Pranić.

Za tople zimske dane Znanje je pripremilo Zimske bajke (Winter Tales), predivnu, vrhunski ilustriranu knjigu autorice Dawn Casey koja će djecu i odrasle odvesti u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima.

Knjige su dostupne u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr, a više o naslovima pročitajte u nastavku.

TAJNE SALEMA
Stephen King
Cijena: 23,76 € / 179,00 kn

“Vrijeme je u Salemu teklo po sasvim drukčijem rasporedu. U takvom se lijepom gradiću nije moglo dogoditi ništa ružno. Ni slučajno.”

Na povratku u rodni Salem, Ben Mears nada se da će mu podrobnija povijest Marstenove kuće, velebnoga starog zdanja i vječne mete glasina, pomoći da se rastereti osobnih demona i podariti nadahnuće za novu knjigu. No kada dva dječaka iz grada pođu u šumu, a samo se jedan kući vrati živ, Mears posumnja da nečuveno zlo povezano s tom kućom nije ostalo u prošlosti. U gradu opsjednutom mračnim silama daleko strašnijima i od njegove najbujnije mašte, Ben će sa šačicom saveznika nastojati zaustaviti zlo koje prijeti uništiti taj pitoreskni gradić u Novoj Engleskoj.

Tajnama Salema kao drugim izdanim romanom, Stephen King utvrdio je svoj položaj vrhunskog majstora američkog horora, kadrog preobraziti polazišta žanra u nešto sasvim novo i time strašnije jer se odvija na poznatom, idiličnom mjestu.

BILLY SUMMERS
Stephen King
Cijena: 24,90 € / 187,60 kn

Billy Summers plaćeni je ubojica. Najbolji je snajperist na svijetu, odlikovani veteran rata u Iraku i pravi Houdini kad treba nestati nakon obavljenog posla. On postavlja samo jedan uvjet – meta mora biti uistinu zla i pokvarena osoba. Nakon dugogodišnjeg plaćeničkog posla Billy je napokon odlučio da će se umiroviti i započeti novi život. I baš tada dobiva vrhunsku ponudu da odradi još samo jedan, posljednji posao. Što bi moglo poći po zlu?

RECENZIJE:

»Roman koji je ujedno triler, priča o odrastanju i vrhunski roman ceste. King to sjajno isprepliće, bez ijednog pogrešnog poteza i sa savršeno izvedenim, dirljivim završetkom.« – Booklist

»Neopisivo napet triler. King pomno izlaže pojedinosti Billyjeva zadatka, no glavna je snaga romana priča unutar priče. Ovo je još jedan izniman roman pisca koji neprestano daje i više nego što njegovi čitatelji očekuju.« – Publisher’s Weekly

O AUTORU:

STEPHEN KING autor je više od šezdeset knjiga, odreda svjetskih hitova. Među njegovim su novijim naslovima If It Bleeds, Institut, Elevation, Uljez, Uspavane ljepotice (u suatorstvu sa sinom Owenom Kingom), kao i trilogija o Billu Hodgesu: Posljednja

straža, Tko nađe, njegovo i G. Mercedes. Njegov roman 11/22/63 proglašen je jednom od deset najboljih knjiga 2011. u New York Times Book Reviewu, a osvojio je i nagradu Los Angeles Timesa za najbolji krimić/triler. Njegova epska djela Kula tmine, Ono, Groblje kućnih ljubimaca i Doktor Sleep poslužila su kao predložak filmskih adaptacija. Godine 2020. dobio je nagradu za životno djelo saveza Audio Publishers Association, 2018. PEN America Literary Service Award, 2014. National Medal of Arts, a 2003. odličje za istaknut doprinos američkoj književnosti National Book Foundationa.

DEVET BRIJESTOVA
Robert Bryndza
Cijena: 16,90 € / 127,30 kn

Kate Marshall bila je mlada policijska detektivka s obećavajućom karijerom u trenutku kad je uhvatila ozloglašenog serijskog ubojicu. No njezina najveća pobjeda odjednom se pretvorila u noćnu moru. Kate je optužena i javno ocrnjena zbog šokantnih otkrića povezanih sa slučajem, a njezina karijera završila je skandalom.

Petnaest godina poslije Kate predaje kriminalistiku na malom engleskom sveučilištu, a nemirni duhovi njezine prošlosti još je uvijek progone. No otkrićem novog stravičnog ubojstva, konačno će dobiti priliku da se suoči s njima, jer se čini kako ovaj ubojica oponaša grozomorne zločine slavnog zločinca.

Uz pomoć svog mladog asistenta Tristana Harpera, Kate koristi svoje dugo zapostavljane istražiteljske vještine kako bi pomogla policiji uhvatiti novo čudovište. Uspjeh obećava iskupljenje, ali rizik je mnogo veći. Kate je bila planirana peta ubojičina žrtva – a njegov nasljednik namjerava dovršiti posao..

RECENZIJE:

»Snažan i mračan zaplet s glavnom junakinjom uz koju se vežete već na prvoj stranici – ovo je vrhunski početak istinski obećavajućeg serijala.« M. W. Craven

»Likovi Roberta Bryndze toliko su živopisni te jedinstveno i ljudski nesavršeni, njegovi zapleti originalni, a osjećaj za napetost besprijekoran.« Augusten Burroughs

»Roman koji nećete moći ispustiti iz ruke.«Publishers Weekly

O AUTORU:

Robert Bryndza britanski je autor kriminalističkih romana, a najpoznatiji je po svome serijalu o detektivki Eriki Foster, među kojima su bestseleri Žena u ledu, Noćna grabežljivica, Mutna voda, Posljednji dah, Hladna krv i Smrtonosne tajne. Njegovi romani prodaju se u milijunima primjeraka, a dosad su prevedeni na dvadeset osam jezika. Uz kriminalističke romane, Robert je objavio i ciklus romantičnih komedija o Coco Pinchard koje su također postale uspješnice. Robert živi u Slovačkoj sa svojim suprugom.

BAŠ KAO TI
Nick Hornby
Cijena: 18,45€ / 139 kn

Lucy nije previše riskirala u ljubavi. Izabrala je sebi sličnog muškarca – istih godina, istog porijekla, istih nada i snova; udala se i zasnovala s njim obitelj. Činio se kao dobra prilika, ali priuštio joj je više jada nego radosti. Sada, dva desetljeća kasnije, par je pred razvodom, a Lucy je četrdesetjednogodišnja učiteljica s dva sina školska uzrasta, bez ikakvih očekivanja od budućeg ljubavnog života. Zato, kad upozna Josepha, ona baš i ne traži ljubav – važnije joj je pronaći prikladnu dadilju. Joseph ima dvadeset dvije godine, živi s majkom i radi nekoliko poslova, uključujući onaj u mesnici gdje upoznaje Lucy.

Na ovaj par nitko se ne bi kladio – on pripada drugom društvenom sloju, drugoj kulturi i drugoj generaciji. Ali ponekad se ispostavi da je osoba koja nas može najviše usrećiti ona od koje to najmanje očekujemo – iako je potrebno malo manevriranja da se to postigne.

O AUTORU:

Nick Hornby (1957.) engleski je romanopisac, esejist, kolumnist i scenarist čiji su rad i kreativnost većinom inspirirani pop kultureom, glazbom i sportom. Autor je više bestselera prema kojima su snimljeni i kultni filmovi poput: “Sve zbog jednog dječaka”, “High Fidelity” / “Dućan snova” i “Nogometna groznica”. Mnogi poznati američki glumci poput Hugha Granta, Colina Firtha, Johna Cussacka itd. glumili su u filmovima prilagođenim njegovim knjigama. Rođen je u Surreyju i odrastao u Maidenheadu, gdje se i školovao. Hornbyjev scenarij za film “Sve o jednoj djevojci” / “An Education” donio mu je nominaciju za nagradu Oscar.

PLESNI KORACI
Nicola Yoon
Cijena: 16,90 € / 127,30 kn

Evie može vidjeti ljubavne sudbine drugih ljudi, ali što će se dogoditi kad napokon vidi svoju? Nakon razvoda svojih roditelja osamnaestogodišnja Evie Thomas više ne vjeruje u ljubav. Osobito kada jednog ni po čemu posebnog poslijepodneva doživi najneobičniju stvar u životu: svjedoči poljupcu ljubavnog para i »vidi« kako je započela njihova romansa, ali i kako će okončati. Uostalom, čak i najveće ljubavne priče završavaju slomljenim srcem.

Dok Evie pokušava dokučiti zašto se to događa, sudbina je odvodi u plesni studio La Brea Dance, gdje s dečkom po imenu X. uči plesati salsu, bachatu i argentinski tango. X. je sve što Evie nije: pustolovna, strastvena i odvažna duša. Njegova je životna filozofija da sve treba probati, pa tako i natjecanje u plesu s djevojkom koju je tek upoznao. Zaljubiti se u X.-a zasigurno nije ono što Evie želi. Ako je išta naučila iz svojih vizija, onda je to da ljubav uvijek boli. No dok ona i X. plešu jedno prema drugome, Evie je prisiljena preispitati sve što je mislila da zna. Je li ljubav doista vrijedna rizika?

RECENZIJE

»Nicola Yoon od srca je napisala ovu prekrasnu ljubavnu priču.« – Good Morning America

»Ovaj je roman poput emocionalnog udarca u trbuh, tako lijep i osjećajan.« – US Weekly

O AUTORICI

Nicola Yoon (1972.) odrasla je na Jamajci i u New Yorku (Brooklyn). Trenutačno živi u Los Angelesu sa suprugom i kćeri. Njezin je prvi roman Sve, baš sve s maštovitim ilustracijama njezina supruga Davida Yoona, doživio podjednako velik uspjeh i kod čitatelja i kod kritike, te dospio među finaliste nacionalne nagrade za književnost za mlade i na prvo mjesto ljestvice bestselera New York Timesa.

LEIDINA PREOBRAZBA
Michele Grierson
Cijena: 18,45 € / 139,00 kn

U zabačenim krajevima stare Norveške rođena je Leidah Pietersdatter, modra djevojčica s plivaćom kožicom među prstima ruku i nogu. Ljeta prolaze, a njezina majka Maeva sve je zabrinutija jer kćerine neobičnosti sve su primjetnije – u dubini malenoga bića zametnule su se neobične sile. Maeva pokušava sakriti djevojčicu od sumnjičavih stanovnika vjerom zadojenog sela Ørken dok zaljubljeni muž Pieter samo želi da njegovu novu obitelj svi prihvate. No, za razliku od ljubavlju zaslijepljenog supruga, Maeva je svjesna da mještani, koji služe novoga Boga tvrdeći da su napustili stara vjerovanja, traže bilo kakav trag prijestupa – jedva čekajući da nekoga kazne.

Skrivajući se u sjenama i slijedeći majku i kćer kroz vrijeme, znatiželjno biće koje mijenja oblik čeka da Sestre Sudbe isprepletu svoje niti te da Maeva napokon prizna što je nekoć bila. Kad je njezina neuhvatljiva prošlost počne sustizati, Maeva shvati kako mora pomoći svojoj kćeri da pronađe svoj put i zauzda neobične naslijeđene moći ako želi da dijete preživi u ljudskome svijetu…

O AUTORICI:

Michelle Grierson je učiteljica, spisateljica, plesačica, slikarica, putnica, strastvena čitateljica i entuzijastična mama. Godinama je istraživala svoje norveško i keltsko podrijetlo, a to je nadahnulo njezin debitantski roman Leidina preobrazba (Becoming Leidah). Rođena je odrasla u jugozapadnom Ontariju u Kanadi, a većinu odraslog života provela je kao profesorica umjetnosti u srednjoj školi, s posebnim fokusom na ples, dramu i vizualne umjetnosti.

LEKCIJE IZ KEMIJE
Bonnie Garmus
Cijena: 19,78 € / 149,00 kn

Elizabeth Zott nije ni blizu tome da bude prosječna žena. Zapravo, Elizabeth Zott prva bi istaknula da takvo što ne postoji.

Vrijeme je ranih 1960-ih i njezin isključivo muški tim na Istraživačkom institutu Hastings ima ne baš znanstven pristup pitanju jednakosti. Svi osim jednoga: Calvina Evansa, usamljenog i genijalnog znanstvenika, koji se ludo zaljubi u Elizbeth, no od njezine atraktivne vanjštine još više ga fascinira njezin um. Među njima trenutačno bukne prava kemija, romantičniji bi rekli ljubav na prvi pogled.

Nažalost, kao i znanost, i život je nepredvidiv. To je razlog zašto se nekoliko godina poslije Elizabeth Zott nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američkog najpopularnijeg kulinarskog showa Večera u šest. Njezin blago rečeno nekonvencionalan pristup kuhanju pokazuje se kao revolucionaran. Ali kako raste broj njezinih obožavatelja, ima i onih koji bi je rado uklonili sa scene. Jer kako će se pokazati, Elizabeth Zott ne uči žene samo kuhati – ona ih poziva da promijene status quo.

RECENZIJE:

“Originalan roman s nezaboravnom glavnom junakinjom pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama.” – Rachel Joyce

“Kao malo koja, ova knjiga sjaji radošću, optimizmom i nadom što čine život vrijednim življenja.” – Elizabeth Day

O AUTORICI:

Bonnie Garmus radi kao copywriter i kreativna direktorica, i djeluje na raznovrsnim područjima tehnologije, medicine i obrazovanja. Bavi se plivanjem u otvorenim vodama i veslanjem. Majka je dviju čudesnih kćeri. Rođena je u Kaliforniji, živjela je u Seattleu, a sada živi u Londonu sa suprugom i psom, imena 99.

ŠETAČ KNJIGA
Carsten Henn
Cijena: 14,90 € / 112,25 kn

Pisana će riječ zauvijek ostati, jer postoje stvari koje se drugačije ne mogu izraziti.

Uvečer nakon radnog vremena, u šetnji pitoresknim gradskim ulicama, knjižar Carl Christian Kollhoff svojim posebnim mušterijama donosi knjige kući. Jer ti su ljudi za njega poput prijatelja, a on je njihova veza s vanjskim svijetom.

Kad Kollhoff neočekivano izgubi posao, bit će potrebna moć knjiga i jedne devetogodišnje djevojčice da svi, pa i sam Carl, pronađu hrabrosti prići jedni drugima…

RECENZIJE:

„Bajkovito!“ Münsterland Zeitung

„Renomirani autor Carsten Henn pripovijeda emotivnu priču o svemu što ljude povezuje, a knjige čini tako čudesnima. Pun ljubavi i od velike vrijednosti, ovaj je divni roman idealan za sve ljubitelje knjiga.“ katzen.de

„Ova je knjiga nalik na pjesmu… Treba je čitati iznova i iznova.“ WDR 4 Hier und heute

„Roman koji odaje počast knjigama koje grade posebne mostove među ljudima.“ Rai Südtirol

„Čarobna priča o prijateljstvu, hrabrosti, strasti i knjigama, knjigama, knjigama. Dirljiva, pametna, smiješna i tužna u isti mah.“ Offenburger Tageblatt

O AUTORU:

Carsten Henn rođen je 1973. godine u Kölnu. Osim što je pisac, vinski je i gastro kritičar. Glavni je urednik časopisa o vinu Vinum. U St. Aldegundu na rijeci Mosel posjeduje strmi vinograd sa starim sortama rizlinga, koji sam obrađuje. Kad nije posvećen svojoj kulinarskoj strasti, u potrazi je za novim radostima za nepce.

ŠTO MISLI MOJE DIJETE?
Tanith Carey i Dr. Angharad Rudkin
Cijena: 22,90 € / 172,55 kn

Saznajte što dijete uistinu misli kad kaže:

„POGLEDAJ ŠTO SAM UČINIO!“,

„ALI NISAM UMORAN“ ili

„SRAMOTIŠ ME“.

Na primjeru više od 100 svakodnevnih situacija ova vam knjiga pomaže shvatiti ponašanje vašeg djeteta, razumjeti razloge takvog ponašanja i primijeniti najbolja rješenja.

Upoznat će vas s razvojnim prekretnicama kroz koje vaše dijete prolazi od 2. do 7. godine i pomoći vam da se naučite nositi s ključnim problemima poput ispada bijesa, suparništva između braće i sestara, teškoća sa spavanjem, sigurnosti na internetu i mnogih drugih.

Zavirite u najskrivenije misli svojega djeteta i postanite roditelj kakav želite biti.

MENTALNI RESTART
Dr. Nicole LePera
Cijena: 17,12 € / 129,00 kn

Kao klinička psihologinja, Dr. Nicole LePera nebrojeno se puta razočarala ograničenjima tradicionalne psihoterapije. Želeći učiniti više za svoje pacijente – kao i za sebe samu – odlučila je razviti ujedinjenu filozofiju mentalnog, tjelesnog i duhovnog zdravlja koja će ljude opremiti alatima iz različitih disciplina potrebnima za samoiscjeljenje. Nakon što je i sama iskusila rezultate koji su joj promijenili život nabolje, odlučila je podijeliti ono što je naučila s drugima i svijetu se predstavila na Instagramu kao »The Holistic Psychologist«. Ubrzo je postala internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika. Dr. LePera odlučila je podijeliti svoj toliko traženi protokol s ostatkom svijeta.

U knjizi Mentalni restart, ona predstavlja revolucionarni pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život. Oslanjajući se na najnovija istraživanja iz različitih znanstvenih područja i modaliteta iscjeljivanja, dr. LePera pomaže nam prepoznati kako štetna iskustva i traume iz djetinjstva nastavljaju živjeti s nama, što često rezultira disfunkcijom cijeloga tijela – aktiviranjem štetnih odgovora na stres koji nas drže zaglavljenima u obrascima suovisnosti, emocionalne nezrelosti i toksičnih odnosa.

Ukoliko se ne poradi na njihovim uzrocima, ovakva destruktivna ponašanja mogu brzo postati ciklična, što ljude čini nesretnima, neispunjenima i općenito nezdravima. U knjizi Mentalni restart, dr. LePera nudi čitateljima podršku i alate koji će im omogućiti da se oslobode destruktivnog ponašanja kako bi povratili i ponovno izgradili vlastite živote. Uz pristup koji donosi istinsku promjenu paradigme, ovo je proslava osnaživanja koja će zauvijek promijeniti način na koji pristupamo mentalnom zdravlju i brizi o sebi. Pridružite se zajednici SamoIscjelitelja.

RECENZIJE:

Svijet vapi za ovom knjigom!

– Lewis Howes, autor uspješnice New York Timesa The School of Greatness

Obavezna literatura za svakog pojedinca na putu osobnog razvoja.

– Gabby Bernstein, autorica knjige »Univerzum ti čuva leđa«.

O AUTORICI:

Dr. Nicole LePera holistička je psihologinja. Usavršila je kliničku psihologiju na Sveučilištu Cornell i The New School of Social Research u New Yorku. Terapeutski rad nije joj donio ispunjenje: znala je da želi bolje za sebe i svoje klijente. Istodobno se počela suočavati s teškim istinama o vlastitoj obiteljskoj dinamici, temeljnim uvjerenjima i disfunkcionalnim obrascima koji su je doveli do emocionalnog sloma. Tada je krenula na vlastito putovanje iscjeljenja, a poslije dvije godine duboke transformacije počela je svoja iskustva i metode podučavati na društvenim mrežama.

Na temelju iznimno popularnog Instagram profila @the.holistic.psychologist, dr. LePera nastavila je svakodnevno širiti svoj doseg besplatnim sadržajima, kao i putem web stranice za članstvo, dijeleći svoje alate za osobnu transformaciju sa sve većom zajednicom korisnika zainteresiranih za samoiscjeljenje kako bi omogućila ljudima da krenu na vlastito putovanje i stvore ono što žele postati. Živi u Scottsdaleu u Arizoni i voli sve što uključuje mir (i tišinu) prirode.

NOĆ KAD SAM UPOZNAO DJEDA BOŽIĆNJAKA
Ben Miller
Cijena: 15,90 € / 119,80 kn

Dječak Jackson zna sve o sobovima, vilenjacima, tajnoj radionici igračaka na Sjevernom polu, te mu je jasno da postoji nekakva magija koja Djedu Božićnjaku omogućuje da poklone dostavi po cijelom svijetu u jednoj jedinoj noći, no postoji nešto što još nije saznao… kako je točno Djed Božićnjak postao Djed Božićnjak. To će se sve promijeniti jedne Badnje večeri kad Jackson upozna Djeda Božićnjaka i čuje njegovu nevjerojatnu pripovijest – očaravajuću bajku koja se odvija u čarobnom snježnom krajoliku gdje Torvil, mrzovoljni i škrti vilenjak, na kraju čudesnog putovanja otkriva pravo značenje Božića. Neće to biti priča kakvu je Jackson očekivao ali Djed Božićnjak bio je u pravu kad mu je rekao da nijedna dobra priča to nije…

S prekrasnim ilustracijama Daniele Jaglenke Terrazzini i toplim, duhovitim pripovijedanjem Bena Millera, ova knjiga podsjetit će sve, i male i velike, na istinski duh Božića i jednom za svagda dokazati da Djed Božićnjak doista postoji!

RECENZIJE:

„Čarobna pustolovina” – Sunday Express

„Raskošno, svečano i šarmantno” – BookTrust

„Savršeno za čitanje naglas djeci” – The Week Junior

O AUTORU:

Ben Miller (Bennet Evan Miller) engleski je komičar, glumac i redatelj. Proslavio se kao polovica komičarskog dvojca Armstrong i Miller, a publika ga pamti, među ostalim, i po filmovima o Johnnyju Englishu i Paddingtonu, BBC-jevoj seriji Smrt u raju te Netflixovom hitu Bridgerton.

ZIMSKE BAJKE
Autorica Dawn Casey, Ilustratorica Zanna Goldhawk
Cijena: 17,12 € / 129,00 kn

Predivna, vrhunski ilustrirana knjiga odvest će djecu u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima. Ima tu medvjeda i zečeva, bakica i božica. Ima braće i sestara, mraza, vatre i leda. Tople su to i nježne bajke za mlađe čitatelje i pustolovine epskih razmjera za one starije – knjiga u kojoj će uživati cijela obitelj.

Tekst, fotografija: PR

Prethodni tekst – DJEČJI BOŽIĆ JE PRIČA O LJUBAVI I OBITELJI, PRIČA KAKVU JE UVIJEK LIJEPO ČITATI!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci