Donosimo naslove koji će vas potaknuti na razmišljanje
D

 Može li žena voljeti dva muškarca? Kako izgleda surova stvarnost unutar čuvanih zidina Sjeverne Koreje? Jesu li društvena pozicija i moć jamstvo nedodirljivosti?

Tri noviteta u izdanju nakladničkih kuća Znanje i Vorto Palabra donose tri dojmljive priče u kojima će uživati knjigoljupci željni intrigantnih, dobro portretiranih likova i tema o kojima će razmišljati još dugo nakon posljednje pročitane stranice.

„Pri kraju sam večere s obitelji i zaručnikom, kad me nazove suprug.“ – uvodna je rečenica iz Ljubav(i) mog života (One True Loves), romana kojim autorica Taylor Jenkins Reid još jednom dokazuje svoj majstorski dar pripovijedanja. Postavljajući pitanje može li jedna žena jednako voljeti dva muškarca, ovaj naslov bavi se temama ljubavi, gubitka i preispitivanja životnih odluka. Nakon mega uspješnica Sedam muževa Evelyn Hugo, Daisy Jones i Šestorka te Dok nas brak ne rastavi, ovo je još jedan roman kojim će vam Jenkins Reid zasigurno izmaknuti tlo pod nogama.

Istraživanje moralnih granica pojedinaca rođenih u opresivnom režimu donosi naslov Posljednji izgnanici (The Last Exiles), novi roman Ann Shin koji čitateljima dočarava život u Sjevernoj Koreji i iskustva onih koji su se usudili pobjeći. Ova dirljiva priča čitatelja će povesti na putovanje kroz sjevernokorejski režim i pružiti potresan uvid u hrabrost i odlučnost ljudi koji se bore za slobodu i život dostojan čovjeka. Shin kroz snažne likove i njihove priče uspijeva dati glas ušutkanima.

Optužba (Les choses humaines) francuske autorice Karine Tuil uzbudljiva je pravosudna drama koja govori o slučaju silovanja u visokim društvenim krugovima. Tuil propituje suvremeni svijet, demontira nemilosrdnu mehaniku pravosudnog stroja i suočava nas s vlastitim strahovima. Seks, njegov divlji nagon i poriv za uništenjem u središtu su ovog romana u kojem ova nagrađivana spisateljica donosi dobrodošlu kritiku i preispitivanje statusa quo u modernom društvu.

Ukoliko ste u potrazi za dubokim, emotivnim i inspirativnim pričama, ova tri romana su pravi odabir za vas, a dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr. Više o naslovima u nastavku.

LJUBAV(I) MOG ŽIVOTA (One True Loves), Taylor Jenkins Reid

U svojim dvadesetima, Emma Blair udaje se za ljubav iz srednje škole i srodnu dušu, Jesseja Lernera. Njih dvoje izgradit će život prema vlastitim mjerilima, u dalekom Los Angelesu, izvan dometa očekivanja svojih roditelja i ograničenja rodnog grada u hladnom Massachusettsu. S karijerama novinarke i snimatelja, Emma i Jesse putuju svijetom i žive punim plućima. No na njihovu prvu godišnjicu braka, Jesse pogiba u nesreći helikoptera na snimateljskom zadatku iznad Tihog oceana. Zajedno s ostalim članovima tima nestaje u dubinama nemilosrdnog mora.

U rasulu zbog njegove smrti, Emma ubrzo daje otkaz na poslu i vraća se u roditeljski dom u pokušaju da iznova izgradi život. Godinama kasnije, sada u svojim tridesetima, ona susreće starog prijatelja Sama i ponovno se zaljubljuje. Kad se njih dvoje zaruče, čini se da je Emi pružena nova prilika za sreću… sve dok se odjednom ne pojavi Jesse. Godinama nakon što je nestao i proglašen mrtvim, Jesse je pronađen u moru nedaleko od pustog otočića usred oceana – i sada se vraća kući, odlučan nastaviti život s voljenom Emmom. Našavši se iznenada u ljubavnom trojcu sa suprugom i zaručnikom, Emma sada mora shvatiti tko je ona i što želi. Ali tko je ljubav njezinog života? Može li žena jednako voljeti dvojicu muškaraca?

Taylor Jenkins Reid američka je spisateljica, našim čitateljima najpoznatija po romanima „Sedam muževa Evelyn Hugo“ i „Daisy Jones i Šestorka“. Reid je karijeru započela u filmskoj produkciji. Nakon studija zaposlila se kao asistentica na kastingu i naredne tri godine zadržala se u toj industriji. Još od srednje škole honorarno se bavila pisanjem pa je tako nekoliko godina kasnije dobila i ugovor za prvi roman „Forever interrupted“ (2013). Otada je napisala više romana, a najnoviji je „Carrie Soto is Back“ (2022).

Prijevod: Selma Muftić Pustički, ISBN: 978-953-8491-00-9, Cijena: 18,00 €

POSLJEDNJI IZGNANICI (The Last Exiles), Ann Shin

Jin i Suja upoznali su se dok su studirali na sveučilištu u Pjongjangu. Ona je mlada novinarka iz ugledne obitelji, a on potječe iz siromašnog gradića u unutrašnjosti zemlje. U Sjevernoj Koreji dolazi do velikih političkih previranja, zemlja srlja u kaos. Kada Jin dođe u posjet svojoj obitelji, zatekne ih gladne jer su im u posljednjoj raciji oteli zalihe hrane. Tada donosi ishitrenu odluku koja će ga proganjati do kraja života.

Stotinama kilometara dalje, Suja otkriva da je Jin nestao i počinje osjećati ispraznost privilegija kojima je okružena. Stavlja sve na kocku i napušta obitelj, odlučna pronaći ga. Kreće na opasno putovanje mračnim kriminalnim podzemljem, što će na kušnju staviti njihovu ljubav i volju za preživljavanjem.

Ann Shin odrasla je u Britanskoj Kolumbiji, a danas živi u Torontu s partnerom i dvije kćeri. Bavi se pisanjem i produciranjem filmova i serija. Njezini dokumentarni filmovi The Defector: Escape from North Korea i My Enemy, My Brother osvojili su brojne nagrade, a njezina knjiga The Family China osvojila je nagradu Anne Green i bila je u užem izboru za nagradu Gerald Lampert.

Prijevod: Mirjana Čanić Kukilo, ISBN: 978-953-360-760-3, Cijena: 15,90 €

OPTUŽBA (Les choses humaines), Karine Tuil

Jean i Claire Farel uspješan su pariški par: on je slavni politički novinar, a ona esejistkinja poznata po svojem feminističkom angažmanu. Imaju jednako uspješnog sina, studenta jednog prestižnog američkog sveučilišta. Sve im naoko polazi od ruke. No optužba za silovanje poremetit će tu savršenu društvenu konstrukciju.

Seks, njegov divlji nagon i poriv za uništenjem u središtu su ovog romana u kojem spisateljica Karine Tuil propituje suvremeni svijet, demontira nemilosrdnu mehaniku pravosudnog stroja i suočava nas s vlastitim strahovima.

Jer tko može biti siguran da i sam jednom neće upasti u sličan začarani krug?

Karine Tuil (Pariz, 1972.) francuska je spisateljica. U knjigama tematizira proturječja unutar pojedinaca kao i sva licemjerja suvremenog života. Njezin roman Optužba (Les choses humaines) dobio je 2019. prestižnu Goncourtovu nagradu gimnazijalaca (Prix Goncourt des lycéens), a prema njemu je i snimljen zapažen film u režiji Yvana Attala sa Charlotte Gainsbourg i Mathieuom Kassovitzom u glavnim ulogama.

Prijevod: Mirna Šimat, ISBN: 978-953-360-683-5, Cijena: 15,90 €

Tekst, fotografije: PR/ Instagram @znanje.hr @s_police_ @citateljicaa

Prethodni tekst – Japanska filozofija za motivaciju pretočena u knjigu ,,Ganbatte”

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci