Žene bez PARdona – događanje koje osnažuje žene i donosi pozitivnu poduzetničku perspektivu
Ž

Jučer se održalo šesto izdanje konferencije “Žene bez PARdona” u organizaciji Visoke poslovne škole PAR u Rijeci. Ovogodišnja tema i glavni moto bio je “Snaga žene”, a konferencija je u svim segmentima donijela snažne poruke, motivirajuće raspoloženje, odličan dijalog i razmjenu mišljenja. Žene bez PARdona pratim od samih početaka, prve godine kao gošća, nakon toga i kao sudionica kroz razgovor 1 na 1, a jučerašnje izdanje bilo je kruna svih godina nastojanja dekanice Gordane Nikolić i cijelog tima!

Gordana Nikolić

2014. godine pokrenuta je inicijativa Women Entrepreneurship Day (WED) koja je posvetila jedan dan poduzetništvu žena u Globalnom tjednu poduzetništva proglasivši ga Danom poduzetnica. Visoka poslovna škola PAR, na čelu s Gordanom Nikolić, hrvatskom WED ambasadoricom, podržava Dan poduzetnica ovim događanjem koji poziva na pozitivne promjene i participaciju.

Nakon što je sve prisutne pozdravila dekanica Gordana Nikolić, u temu konferencije sudionike je uvela Helena Schmidt, partnerica u tvrtki Deloitte Hrvatska, predavanjem „Žene u poslovnom svijetu“, koja je naglasila kako uređene zemlje imaju manju korupciju i bolje ekonomske rezultate.

Uslijedila je odlična panel diskusija kojom je  konferencija pridonijela obilježavanju Međunarodnog tjedna svjesnosti o prijevarama (International Fraud Awareness Week) koji se obilježava od 18. do 22. studenog. Uz temu “Žene u borbi protiv korupcije” imali smo prilike čuti jako zanimljive priče i doznati više o pokrenutim inicijativama, a u konstruktivnom dijalogu uz pitanja iz publike, panel je doista podignuo atmosferu baš kao što i korupcija kao tema izaziva brojne polemike i uzavrele emocije.  Panel je moderirala  partnerica u tvrtki Deloitte Hrvatska, Vedrana Jelušić Kašić. Silvija Vig, direktorica tvrtke Codupo d.o.o. osvrnula se na moralnu svjesnost pri donošenju odluka, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj Victoria Zinchuk istaknula je kako susreće primjere korupcije, no da svaki projekt za koji se sumnja da je koruptivan ne može dobiti financijsku potporu te istaknula kako im je ugled tvrtke pri dogovoranju suradnje jako bitan. Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa govorila je o ulozi prevencije korupcije te ispreplitanju privatnog i poslovnog sektora. Kolinda Kolar, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu osvrnula se na perperciju sudstva u društvu, dok je načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa RH Tamara Mišerda govorila  o novodonesenom Zakonu o zviždačima. Upravo je ova tema probudila velik interes među publikom baš kao je i veliko zanimanje izazvala i ravnateljica Kulturnog centra braće Radić i bivša predstojnica Ureda kabineta sisačko-moslavačke županice Jasmina Jovev  koja je ispričala  svoje iskustvo prijave korupcije. Hrabra i jedina ispravna odluka Jasmini i obitelji donijela je brojne privatne probleme poput protuzakonitog otkaza, osude okoline,  a tek istupom u medije dogodile su se prvi pomaci i tim je putem postignut utjecaj, a uslijedila je i reakcija.

Po završetku panela imala sam priliku intervjuirati uspješnu riječku poduzetnicu Vesnu Pavletić. Vesna je podsjetila na važnost umrežavanja i ženske podrške, istaknula koliko su bitne osobine odvažnost i okretnost u poduzetništvu, ali i kako moramo iskoristiti priliku da pomognemo i vratimo društvu humanitarnim radom jer  sve to energija davanja i primanja. Uz brojne anegdote, Vesna je istaknula i koliko joj znače i brojna priznanja i nagrade od kojih je istaknula  nagradu za inovatora godine koju je primila u New Yorku.

Jedan od najemotivnijih trenutaka bio je dodjela nagrade  PARDonna koja je dodijeljena  prim.Vlasti Brozičević, dr. med. koja ove godine obilježava trideset godina postojanja Termi Selce. U vrlo emotivnom govoru imali smo priliku čuti priču o uspjehu, neodustajanju, prilagodbi tržištu i neprestanoj edukaciji, rastu i razvoju, a prim. Vlasta Brozičević osvrnula se na temu događanja “Snaga žene” i istakla kako i njihov tim pretežno čine upravo žene.

Fizičar prof. dr. sc. Davor Pavuna održao je predavanje o ulozi žene u društvu, odnosno o kognitivnoj ženi u doba inteligentnih robota, ističući kako žene uopće nisu svjesne koliko su dramatično podcijenjene u društvu.

Visoka poslovna škola PAR ovom je konferencijom još jednom dokazala koliko je bitno osnaživati poduzetnice, pružiti perspektivnu viziju budućnosti kao i dati alate koji na poduzetničkom putu mogu pomoći. Aula škole bila je popunjena do zadnjeg mjesta, dovoljan je to dokaz da su Riječanke i Riječani zainteresirani za teme koje donose poslovni i osoban razvoj, razmjenu znanja, a Visoka poslovna škola PAR ima izazov kako iduće godine nadmašiti ovogodišnju konferenciju. Iako, uopće ne sumnjam da će taj izazov savladati s lakoćom.

Foto: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci