Zašto kupujemo i treba li nam sva ta odjeća? Nova kolumna Sare Jurišević
Z

Trenutno je vrijeme izrazito kritično po pitanju trošenja. Kako nas budućnost zabrinjava zbog opće situacije oko korone, tako gledamo manje trošiti i biti savjesniji. Uz sve to, ipak ne smijemo zaboraviti na sebe i svoje potrebe.

Svatko od nas ima cilj u životu – biti sretan. Male stvari nas čine sretnima.

U jednoj se Facebook grupi ne tako davno odvijala rasprava u kojoj su žene u 40-zima i 50-tima iskreno progovorile o činjenici da bi sigurno imale bolje financijsko stanje danas da nisu bile rastrošne u 20-tima i 30-tima i pod rastrošnim su navele uzaludno kupovanje cipela i odjeće. Žale što te novce nisu uložile u nešto bolje i profitabilnije. Ono što bih ja rekla je da je ovdje kupovanje bilo uzaludno jer je bilo impulzivno.

Da su već tada poznavale neke stvari o sebi kupovale bi imajući na umu neke činjenice. Žene najčešće kupuju jer misle da će im to materijalno donijeti sreću, kažu istraživanja. Istina da stvari donose sreću, ali je taj osjećaj kratkotrajan. Zato tražimo uvijek više, a i ako radimo na smanjenju kupovine najčešće je to rad na posljedicama, a ne na uzroku.

S druge strane, postoje pritisci. Dovoljno je otvoriti društvene mreže i vidjeti što je ”in” i svakako ćete naletjeti na članke već klasičnog naslova: ”5 stvari koje morate imati ove sezone”, a da ne spomenem i influencere koji će vam te stvari hvaliti na dugo i na široko samo zbog promocije.

Da, uvijek donosim vodu na svoj mlin, ali ja sam sigurna da ste ovaj tjedan kupili bar jednu stvar koja vam nije potrebna i koja neće biti u upotrebi. Postoji i nešto što se zove kognitivna disonanca, odnosno fenomen koji se javlja nakon što nešto kupimo i tada se upitamo zašto smo to odlučili i što nas je do toga dovelo.

Sve mi je to poznato jer sam i sama bila takva. Moguće je naučiti da količina stvari nije važna, a pored toga tu je i jedan mali, ali važan detalj – potrebno je kupiti nešto što nam odgovara i fizički. Ta kratka formula za sreću o kojoj pričam objedinjuje upravo naše svjesno (i savjesno) kupovanje, kvalitetu proizvoda i zadovoljstvo kod korištenja. Ako izostane bar jedan od ovih parametra nećemo biti zadovoljne. Mislite da je pretjerano? Radim na tome sa svojim klijenticama i rezultati su vidljivi. Kada budete uštedjele za 10-tak godina bit ćete mi zahvalne.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

Napomena: kolumne odražavaju stav autora, ne povezuju se s cijelom redakcijom.  

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci