Kako dobro! U Zagrebu će se održati Midsommar – Švedski doček ljeta!
K

MIDSOMMAR – Švedski doček ljeta u Zagrebu

Građani i posjetitelji Zagreba pozvani su na švedski doček ljeta u subotu, 17. lipnja od 16 do 22:30h, u park Opatovina. Povod je proslava praznika Midsommar koju treću godinu organizira veleposlanstvo Švedske u partnerstvu sa švedskim i drugim kompanijama, TZ Grada Zagreba i Zagrebačkim Holdingom.

Program počinje u 16h piknikom, a vodit će ga Ida Prester. Veleposlanstvo se pobrinulo za dekoracije, muziku, dio piknik dekica te tradicionalnu pauzu FIKA za vrijeme koje će biti poslužena kava i Midsommar torta od jagoda. U 16h za djecu počinje zabava u IKEA kutku za igru, na radionici izrade cvjetnih vjenčića te memory igre švedskog jezika koju vode studentice Skandinavistike.

Okupljene će pozdraviti veleposlanica Švedske Diana Madunic, nakon čega u 17h počinje tradicionalni Midsommar ples oko cvjetnog stupa te igre – trčanje s jajem u žlici i povlačenje konopa. Na pikniku će biti i klaunodoktori Crveni nosovi koji će na livadi izvoditi razne trikove, skečeve i žonglirati.

U 18h počinje radionica Zagrebačkog holdinga – Čista zabava koja će djecu učiti o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada kroz memory, kvizove i igre spretnosti. Djeca će imati priliku razgovarati i s čistačem ulica te se iskušati u spretnosti rukovanja metlom i osvojiti nagrade. Također u 18h počinje i Izviđački izazov za djecu koji je osigurao E.ON u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske, a na kojoj će djeca učiti izviđačke vještine, o čvorovima i njihovoj primjeni, o dizanju šatora te igrati igre poput otimanja marame. Istovremeno će za najmlađe biti predstava o psiću Vilji, koja uči djecu kamo baciti smeće i kako prigrliti drukčije od sebe, u produkciji lutkarske organizacije LOFT i Kruna Tarle Art.

Posljednja dječja aktivnost u 18.30 je čitanje švedske priče Tjedan Naglavačke, CJ Forssena Ehrlina o dječaku koji se preselio u novi grad i uči se nositi s osjećajima. U 19.30 počinje program Swedish Music Moments uz podršku Švedskog Instituta, u sklopu kojeg će biti i istoimena izložba, a moći će se nešto čuti i o tome kako je Švedska postala treći najveći izvoznik muzike na svijetu i zašto je Stockholm jedna od vodećih prijestolnica pop glazbe. Na pikniku će biti i izložba Klimatski riječnik studenata Sveučilišta Sjever koja je dio edukativne kampanje nevladine organizacija Terra Hub i agencije 404.

Rječnik-izložba objašnjava pojmove o klimatskim promjenama, a cilj joj je potaknuti na promišljanje i djelovanje kako bi se posljedice klimatskih promjena ublažile. Od 20 do 22.30 sati trajat će Švedski disco piknik uz DJ Bocca Sofistifunka i švedske pop hitove s Billboard ljestvica.

Dio cjelodnevnog programa je i Mysa kutak u koji vas FOREO poziva da otkrijete sto je Mysa i kakav je to švedski uravnoteženi način brige o sebi i životu koji donosi zadovoljstvo. Tvrtka E.ON osmislila je zonu za Dobru energiju gdje će posjetitelji moći igrati zabavne igrice o energiji i osvojiti darove.

Dok uživaju u programu, posjetitelji će moći kupiti bezalkoholna pića, kavu i različite slatke i slane zalogaje od Ziggy´s Coffee, hot dog na štandu Cateringa Kvatrić, craft pivo od lokalne pivovare Lepi dečki te razna pića i sladoled iz radionice Kofera. Ponesite dekice, povedite djecu, roditelje, djedove i bake i pridružite nam se u prirodi i proslavite s nama jedan od najvećih švedskih praznika.

PROGRAM MIDSOMMAR 2023

Prijave za radionice počinju 12.06. u podne uz prethodnu najavu na društvenim mrežama veleposlanstva. Mjesta se popunjavaju prema redoslijedu prijava. Za Midsommar igre prijave su na licu mjesta. Za predstavu, izviđački izazov za djecu i pričaonicu nisu potrebne prijave.

16.00 – 17.00 FIKA uz torte od jagoda & kavu

16.00 – 17.00 Radionica: Izrada cvjetnih vjenčića (potrebna prijava)

16.00 – 17.00 Radionica: Memory švedskog jezika (potrebna prijava)

17.00 – 17.05 Veleposlanica – riječi dobrodošlice

17.10 – 17.30 Midsommar pjesme i ples

17.30 – 18.00 Midsommar igre – povlačenje konopa i trčanje s jajem u žlici

18.00 – 19.00 Radionica: Čista zabava (potrebna prijava)

18.00 – 19.00 Radionica: Izviđački izazov za djecu

18.00 – 18.30 Predstava za djecu: Iš’o Viljo u dućan

18.30 – 19.00 Pričaonica švedskih priča: Tjedan Naglavačke, CJ Forssena Ehrlina

20.00 – 22.30 Švedski Disco Piknik

Dodatne informacije o Midsommaru

Midsommar je jedan od najvećih švedskih blagdana, koji označava početak dugo željenog ljeta nakon mračnih i hladnih zimskih dana. Slavlje započinje kroz dan branjem raznovrsnog cvijeća od kojeg se izrađuju vijenci za glavu i veliki stup od zelenila i cvijeća koji simbolizira plodnost i buđenje prirode, a oko kojega se tijekom dana pleše i pjevaju tradicionalne pjesme. Legenda kaže da oni koje traže ljubav trebaju ubrati kiticu od sedam različitih vrsta poljskog cvijeća te je staviti ispod jastuka u noći Midsommara pa će im se u snu pojaviti njihov idealni partner/ica.

Midsommar obilježava druženje uz puno smijeha, plesa, tradicionalne švedske hrane i glazbe. Tijekom dana slavi se s fokusom na najmlađe, dok navečer uz pjesmu i ples kreće prava tulum proslava.

Tekst, fotografije: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci