Za savršen kraj dinamičnog tjedna, solo trenuci uz knjigu i čaj!
Z

U današnjem, ubrzanom vremenu i još ubrzanijem svijetu zaboravili smo cijeniti one solo trenutke u kojima uživamo, samo mi i naše misli. Jer takvi trenutci su važni, važni da napunimo baterije za sljedeći dan, tjedan, mjesec ili godinu. Važni su da se posvetimo sebi i svojim potrebama i slušamo što naše tijelo traži. Važni su da odmorimo i dušu i tijelo, a što je bolje od toga nego dobra knjiga i omiljen čaj ispod dekice u ovim hladnijim i tmurnijim danima.

No jeste li se ikada pitali kako je nastao čaj? Legenda kaže kako je kineski car Shen-Nong otkrio tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta čak 2737. g.pr.kr. Naime, on je pokušao prokuhati nešto riječne vode u posudi na vatri te mu je vjetar donio jedan list sa stabljike čaja koja je u blizini rasla. Voda je ubrzo promijenila boju, a car je osjetio neobičan i njemu nepoznat miris te je radoznalo popio nekoliko gutljaja tekućine i ostao oduševljen aromom, a vrlo brzo je osjetio i osvježenje te je umor nakon dugotrajnog lova nestao.

“Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti” – William Ewart Gladstone, britanski političar

Čaj i danas njeguje dugu tradiciju i nerijetko mu se okrećemo kod nekih zdravstvenih tegoba, ali i kada samo želimo malo mira, tišine i uživanja. Čaj je odličan za zdravlje, no svakako moramo naglasiti da danas postoji mnogo vrsta čajeva i da nisu svi jednako dobri te da se prije kupnje svakako informirate o kvaliteti i njegovim svojstvima.

Uz omiljenu šalicu čaja savršeno odgovara i omiljeno štivo, jer ovaj napitak će vas opustiti i smiriti, a dobra knjiga omogućit će nam odlazak u svijet mašte i neka druga vremena, jer čitanje vas potiče da aktivno koristite svoj mozak, gradite vještine i obogaćujete svoj rječnik. One vam jačaju koncentraciju te s njima nikad nije dosadno, a pritom ćete otkriti i raznovrsna nova mjesta i vremena te ćete uvijek imati tema za razgovor. I najvažnije od svega uz knjige uvijek učite!

“ONOME TKO ČITA KNJIGE KAO ŠTO SLUŠA PRIJATELJA, KNJIGE ĆE MU SE OTVORITI I POSTAT ĆE NJEGOVE. ŠTO PROČITA OSTAT ĆE NJEGOVO, RAZVESELJAVAT ĆE GA I TJEŠITI, KAO ŠTO TO SAMO PRIJATELJI ZNAJU.” –  Herman Hesse


Foto: Unsplash

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci