Za produženi vikend na Cresu pripremljen bogat program
Z

U subotu, 29. travnja u sklopu projekta „Cres na pijatu“ održat će se fešta od creske janjetine i sira uz radionicu filcanja i glazbene nastupe, dok je nedjelja 30. travnja rezervirana za koncert jazz quarteta povodom međunarodnog dana jazz-a.

Feštom od creske janjetine i sira, koja će se održati u subotu 29. travnja, započinje projekt „Cres na pijatu“ koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba. Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je lokalnim namirnicama te su tako od 29. travnja do 5. svibnja dani svjetski poznate creske janjetine i sira.

U subotu, 29. travnja održat će se fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati žgvacet, janjetinu na umido, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce mesnice Cres. Za posjetitelje će kuhati Zajednica Talijana Cres, Udruga Pramenka i Klapa Teha. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta. U glazbenom dijelu programa nastupit će Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin, a program će voditi Franka Medarić. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati.

Otok Cres se ponosi stoljetnom tradicijom ovčarstva, a posebnost je što creske ovce slobodno pasu na prostranim pašnjacima smještenim na cijelom otoku jedući aromatično bilje poškropljeno morem, soli i jodom iz otočke bure. Danas na otoku živi više od 13.000 ovaca. Ovčje meso, posebno mlada creska janjetina, bogato je vitaminima, a u usporedbi s govedinom i svinjetinom, ovčje i janjeće meso sadrži dvostruko više vitamina B kompleksa te je izvanrednih dijetetskih osobina, lako je probavljiva i energetski visoko iskoristiva. Uz janjetinu najznačajniji proizvod od ovce je creski ovčji sir koji se može degustirati i kupiti u sirani Loznati, a karakterizira ga tradicionalan način proizvodnje i vrhunski okus. Uz ovčji, sirana u ponudi ima i kozji sir te skutu.

U nedjelju, 30. travnja u organizaciji Hrvatske glazbene unije obilježava se Međunarodni dan jazz-a, a u obilježavanje se uključio i Cres te će tako na glavnom gradskom trgu od 11:30 h nastupiti Filip Flego & Denis Razz Quartet koji čine Filip Flego, Denis Razmanović, Rajko Ergić i Goran Cvijanović. Cilj Međunarodnog dana jazza je okupiti međunarodnu zajednicu širom svijeta kako bi se doznalo više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te naglasilo njegovu važnu ulogu kao obrazovnom sredstvu za postizanje zajedništva, dijaloga i bolje suradnje te sredstva komunikacije koje nadilazi razlike.

Sve do 4. lipnja projekt „Cres na pijatu“ svakog tjedna donosi zanimljiva događanja posvećena lokalnim namirnicama i to od 29.4. do 5.5. dane creske janjetine i sira, od 6.5. do 12.5. dane creskog maslinovog ulja, od 13.5. do 19.5. dane creskog meda i samoniklog bilja, od 20.5. do 26.5. dane tradicionalnih slastica, a od 27. 5. do 4.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koji će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.

Više informacija na www.visitcres.hr

PODJELA SADNICA PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA S PODRUČJA TZG CRESA

Podjela sadnica privatnim iznajmljivačima s područja TZG Cresa održat će se u subotu, 29. travnja 2023. od 8.00 – 13.00 h u Ljetnom kinu (Creskog statuta 15, Cres). Svaki iznajmljivač će na poklon dobiti 5 sadnica. Ljubazno molimo da sa sobom ponesete osobnu iskaznicu ili drugi dokument za identifikaciju.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Uskrs na Cresu uz brojne atraktivne sadržaje!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci