WineRi potvdio svoje mjesto kao najvažniji eno – gastro festival u Rijeci.
W

Ovoga vikenda u prostoru Exportdrva održao se eno gastro festival WineRI. WineRI se održava od 2017-e godine, a ova je godina bila kruna festivala koji je potvrdio svoj status najboljeg eventa ovakve vrste na Kvarneru.

Kako je WineRI tim to uspio?

Recept je naizgled jednostavan, međutim radi se o mjesecima rada i kontinuiranog promicanja vinske scene!

WineRi je tako ove godine privukao više od 80 izlagača s više od 400 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije i Srbije. Primorsko – goransku županiju predstavljali su svi članovi Udruženja Kvarner Wines. Kvarnersku vinsku reprezentaciju tako čine iz Zvoneće (Matulji) OPG Ružić s vinom Jarbola i s Kastva OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), iz Vinodola Vinska kuća Pavlomir, s Vrbnika Kuća vina Ivan Katunar, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Gospoja, Katunar Estate Winery i Vinarija Nada.

I dan prije samog otvaranja, u četvrtak, radni kolektiv podigao je prašinu, ali i vinske čaše na radionici Decanteri s Kvarnera, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera i Udruženja Kvarner Wines koju su vodile ambasadorice brenda TZ Kvarnera Kvarner Wines i vrsne sommelierke – Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Monika Neral i Martina Škarica.

Dan kasnije, kako i priliči festivalu koji slavi tradiciju kraja i donosi neprestanu inovaciju, WineRi su otvorili Vrbnički sopci, djevojke u tradicionalnim nošnjama i Grobnički dondolaši! Već u tom trenu bilo je jasno da će Gradom koji teče poteći savršena energija, a festival je prizvao posjetitelje iz svih krajeva Lijepe naše te se pokazao i kao snažan turistički proizvod Rijeke i Kvarnera!

O važnosti festivala imali smo na otvorenju prilike čuti i na samom otvorenju. Prvi se pristunima obratio  Anton Katunar, predsjednik Udruženja Kvarner Wines koje je organizator festivala. Dodatno je energiju podigao Časlav Matijević, finalist hrvatskog MasterChefa koji je kum festivala! Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke istaknuo je zašto je festival bitan za grad, a riječi hvale imala je i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.  Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke pohvalio je organizaciju i istaknuo zadodoljstvom što Rijeka ima ovakav festival, a prisutnima se obratio ispred ureda Županije, Goran Petrc. Prisutne je pozdravio i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izaslanik  predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića kao i Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju, izaslanik Zorana Milanovića, Predsjednika Republike Hrvatske.

Poseban trenutak bio je i dodjela zahvalnica za 6 vinarija koje su nastupile na svim festivalima od 2017. godine –  DEGRASSI I DESTILERIJA AURA,  VINARIJA SZABO, VINARIJA KRAUTHAKER, VINARIJA PERAK I VINARIJA STOBI.

Dva dana koliko je trajao WineRI imali smo priliku uživati u finim kapljicama, druženjima i odličnoj atmosferi! Festival s jedne strane okuplja ljubitelje vina, s druge umrežava ugostitelje, vinare i poslovne subjekte.

Možemo samo čestitati organizatorima i zaključiti: Jedva čekamo WinerRI 2024.! Živjeli!

Fotografije: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci