U Rijeci održan WINE EnoGASTRO Vip Event
U

U riječkom hotelu Bonavia Plava Laguna, 29. ožujka, nakon Zadra, Splita i Zagreba, održao se četvrti ovogodišnji WINE EnoGASTRO Vip Event. Posjetiteljima su se predstavili mnogobrojni proizvođači hrane i vinari sa naglaskom na lokalne hrvatske proizvođače.

Wine EnoGASTRO Vip Event je počeo u 14 sati, a nakon pića dobrodošlice, posjetitelji su se mogli družiti s izlagačima. Sklapati poslove, doznati sve o njihovoj proizvodnji hrane, vina i destilata, ali ih i kušati te komentirati o njihovoj kvaliteti. Odmah na početku predstavila nam se osim hotela Bonavia sa kanapeom pozdrav iz kuhinje i Ugostiteljska škola Opatija.  Učenici su pripremili za uzvanike izvrsne kanapee sa tematikom Kvarnera. Odmah iza toga predstavila nam se konoba Loznati sa otoka Cresa sa zalogajčići s janjećom paštetom i s pohanom janjetinom. Te Restaurant Marina Punat sa Brusketom sa dimljenom srdelom.

Radionice izazvale velik interes

Od 15 sati, u zasebnoj dvorani počeo se održavati prvi dio radionica za koje su posjetitelji pokazali veliki interes.

Niz radionica otvorili su vinar Dejan Rubeša sa sommelierom i ugostiteljem Nenadom Kukurinom, vlasnikom poznatog restorana u Kastvu – Kukuriku i enolog Tomislav Pavlešić koji su govorili o Kastavskoj belici, vinu koje se na području Kvarnera proizvodi više od 600 godina, a sa zajednicom lokalnih vinara spasili su ga od zaborava. Bila je to degustacijska radionica. Posjetitelji su se mogli uvjeriti kako je Kastavska belica, kupaža autohtonih sorata verdića, divjake i mejskog kojima se dodaje malvazija, vrijedna pažnje.

Na drugoj radionici je posjetitelje, direktor i vlasnik marketinške agencije Atauctus, Josip Ukalović upoznao s činjenicom koliko je u današnje doba važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

Na trećoj radionici u prvom nizu, sommelierka Ines Matić Matešković posjetitelje je upoznala s asortimanom vinarije Škaulj. Vinarija je iz Ravnih kotara, točnije mjesta Nadin i njihovom enološkoj izvrsnosti.

Degustacijska radionica prve dame domaće vinske scene, Mire Šemić čekala se s nestrpljenjem. „Ruku pod ruku s okusima vina Prelac“ zvala se njena radionica u kojoj je posjetitelje upoznala s istarskim sortama malvazijom, refoškom i muškatom momjanskim. Uz njeno navođenje publika je sa zadovoljstvom kušala vina istarske vinarije Prelac i uvjerila se u okuse i arome tih sorata.

I na pauzi je bilo zanimljivo

Pauzu između blokova radionica posjetitelji su rado iskoristili za dodatna druženja s izlagačima. Postavljala su se brojna pitanja, komentiralo se vino… Kušali su se autohtoni domaći proizvodi, a lokalni su kuhari, uz pomoć spretnih konobara nudili svoja jela za koja se tražila porcija više.

Na toj pauzi uživalo se u delicijama koje je pripremo PIK Vrbovec (Marinirani svinjski kare), Restoran Marina Punat (Rižot od kozica i mediteranskog bilja). Te Konoba Loznati (Pečena janjetina).

 

Slijedio je drugi niz radionica

Drugi niz radionica otvorio je sommelier i ugostitelj Mario Meštrović svojom radionicom. Preduvijet za razvoj turizma, povećanje posjećenosti i ugostiteljstvu te povećanje profita je bila tema.

Kako ugostitelji mogu unaprijediti svoj odjel hrane i pića? U svojoj je radionici objasnio FB manager i sommelier Josip Orišković.

U degustacijskoj radionici „Neistražena vina Slavonije“, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker, Tomislav Razumović predstavio je posjetiteljima vina od sorata. Ona se najviše uzgajaju u ovom kraju podno Papuka i oko Kutjeva i dokazao da i ova vina fino prijaju i uz dašak mora s Kvarnerskog zaljeva.

Osim što je Rijeka najkišniji grad Europe, vrlo dobro znamo da „Ovdje puše bura.“ – kako se zvala degustacijska radionica Bura Brew Istarske Craft pivovare. Sommelier Zvonimir Pelko je dokazao publici da ovaj kraj nije pogodan samo za uzgoj vinove loze. Već i proizvodnju vina te maslinova ulja, nego i za kuhanje odličnog piva.

Humanitarna večera

Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održala se degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.

Najprije su na tanjurima bile poslužene lignje na padelu s krumpirom, povrćem i maslinama uz koje se točila Matić, svježa Malvazija. Slijed su pripremili kuhari Restorana Marine Punat. File brancina (uzgojenog u ribogojilištima Cromaris) s čipsom od cikle, palentom kumpiricom i skutom. Odlično je bio uparen sa žlahtinom Grand Cru Vinske kuće Pavlomir a jelo je pripremala kuharska ekipa konobe Ribica iz Rijeke sa Kantride. Goste je posebno iznenadila Teriyaki piletina (koja je stigla s OPG-a Orehovec) s rižotom od bijelog tartufa (Istarski Tartufi). Uz vino Graševina klasik, vinarije Krauthaker.

Slijed su pripremali kuhari hotela Bonavia Plava Laguna na čelu sa Chefom Sašom Pavlovićem. Sve je zamirisalo po tartufima kada su se počeli pripremati mekani teleći medaljoni (PIK Vrbovec) u umaku od tartufa (Istarski Tartufi) i slatkastim pireom od batata. Uz koje je odlično pasao mladi pinot slovenske vinarije Ščurek. I – glavno jelo za kraj kojeg je pripremao PIK-ov chef Marko Lučić – Rib eye steak (uzgajan i odležavan u PIK-u) s tjesteninom i cherry rajčicama. Uz vino Refošk istarske vinarije Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato. Uz pomoć partnera. Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera. Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Rijeka i hotel BONAVIA Plava Laguna. Te pokroviteljima: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Već sutra 31.ožujka (četvrtak) ova lijep priča seli se u susjednu Istru u Marinu &Hotel Nautica gdje će biti organiziran peti posljednji ovogodišnji event.

Evo gdje će se još održati – Počinju Wine EnoGASTRO Vip Eventi

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci