NaslovnicaLIFESTYLEDOM I STILVrt sa skulpturama u...

zadnje objave

Vrt sa skulpturama u Francuskoj je nešto posebno!

Prva pomisao na bajkovitu Francusku nam je definitivno Pariz, ali ta država ima puno više za ponuditi. 

Pariz je jedan od kultnih gradova koje bi se trebalo u životu posjetiti, a ukoliko ćete u Francuskoj provoditi nešto više vremena donosimo vam jedan zanimljiv vrt za koji zaigurno niste čuli!

Riječ je o vrtu Les Jardins d’Étretat!

2017. godine Alexandre Grivko, poznati krajobrazni arhitekt fasciniran ovom poviješću, dao je Les Jardins d’Étretat njihovu plemenitost. Biljne skulpture dočaravaju prirodu normandijske obale, dok više od sto tisuća biljaka vrtovima daje njihovu ljepotu tijekom cijele godine. Cilj je bio spojiti povijesne i umjetničke elemente starog vrta i suvremene arhitektonske ideje. Jedinstvena zbirka moderne umjetnosti izložena je u Les Jardins d’Étretat, omogućujući posjetiteljima da promatraju prirodu i okolni svijet kroz prizmu umjetnosti.

Ovo je nešto posebno

Alexandre Grivko je u samo dvije godine uspio stvoriti vrt koji izgleda star najmanje pola stoljeća. Kako bi postigao ovaj cilj, arhitekt se oslanjao na metodologiju Andréa Le Nôtrea, povijesno hvaljenog francuskog pejzažnog i vrtlarskog umjetnika, te majstora-tvorca vrtova i parkova u Versaillesu. Kako je svoj posao u Versaillesu namjeravao dovršiti u rekordnom roku, Le Nôtre se ograničio na samo nekoliko biljnih vrsta, čime je postigao upečatljiv vizualni efekt kroz ekspresivno dotjerane biljne kompozicije.

Prostor Les Jardins d’Étretat uređen je uz pomoć impresivnih biljnih kompozicija čiji oblici dočaravaju krajolike i prirodne značajke Normandije. Tamo ćete promatrati biljke različitih oblika. Prilika je to da se istakne biološka raznolikost i prirodne ljepote ekosustava, kao i demonstrirati nove kiparske forme i nove arhitektonske procese u pejzažnoj umjetnosti.

Idealno za kavu ili čaj

Les Jardins d’Étretat je muzej suvremene umjetnosti na otvorenom koji nudi zbirku umjetničkih djela. Impresivna međuigra podrezane biljke i suvremenih skulptura svakom dijelu vrta daje jedinstven ugođaj i karakter.

Ogroman vrt rastavljen je na čak sedam zona manjih vrtova: Vrt avatara, Vrt emocija, Vrt dojmova, Nizvodni vrt, Zen vrt, Vrt La Manche, Uzvodni vrt. Nama se najviše dojmio Vrt emocija, evo više o njemu!

Mjesto gdje bi se rado slikali!

Vrt emocija napravljen je po uzoru na prvu francusku farmu kamenica, koja je bila u vlasništvu kraljice Marie Antoinette, a nalazi se u podnožju Les Jardin d’Étretat u vodama Engleskog kanala. Vizija oceanskog dna postala je glavna inspiracija za ovaj vrt. Podrezane biljke odjekuju krajolicima podvodnog svijeta i staništa kamenica. Također je dom skupu izražajno isklesanih lica. Skulpture hvataju čitav niz emocija i simboliziraju različita „raspoloženja“ oceana i njegovih stanovnika.

Foto: Les Jardins d’Étretat

Skulpture Samuela Salceda, napravljene od poliesterske smole i aluminijskog praha, predstavljaju ogromnu paletu ljudskih emocija: umjetnik je uhvatio i ovjekovječio najnepredvidljivije izraze, poput očekivanja poljupca ili ljutnje koja se može naslutiti u napučenim usnama , iscrpljenost ili zadovoljstvo, bol ili zadovoljstvo. Interpretacija svakog od ovih lica ovisi prije svega o pogledu gledatelja.

Foto: Les Jardins d’Étretat

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000SljedbeniciSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE