Vodič kroz istarsku gastro scenu donose dvije prijateljice i njihova platforma Delicious Istrian Restaurants
V

Istru je tako lako voljeti i zavoljeti. Prelijep krajolik, skrivene ljepote, poznate vizure, ne čudi da ju zovu “rajskom zemljom”, a uz vrhunska vina i gatro ponudu Istra je kao regija postala jedinstvena, očaravajuća.

Kako bi svim ljubiteljima istarske gastro scene približili istu, dvije prijateljice došle su na odličnu ideju. Djeluju putem Instagram stranice DELICIOUS ISTRIAN RESTAURANTS i okupljaju sve veći broj pratitelja. One su Anamarija Bassanese i Kristina Ritoša, a ovo je njihova priča. 

Prijateljstvo kao baza

Otkrijte nam malo više o vama i vašem prijateljstvu?

Upoznale smo se u lipnju 2010. godine na poslu. Nakon toga promijenile smo radno mjesto, no i dalje se nastavile družiti. Bar jednom tjedno otišle bi na večeru, redovito smo posjećivale istarske eno gastro manifestacije i lokalne fešte, stalno smo bile negdje u điru, tako da su nas oduvijek prijatelji i poznanici pitali da im preporučimo dobar restoran, kad i gdje se održava neka manifestacija, itd.

Spojila nas je upravo ljubav prema Istri, istarskoj gastronomiji i dobrom istarskom vinu.

Otkud ideja za ovu inicijativu?

Ideja je nastala spontano, početkom svibnja 2019. godine, prilikom posjeta jednom ugostiteljskom objektu kada je vlasnik pomislio da smo inspektorice. Rekle smo nismo, ali možemo biti. Razmišljajući kako…. već isti dan otvorile smo Instagram profil delicious.istrian.restaurants u sklopu kojega i ocjenjujemo sa stajališta gosta posjećene ugostiteljske objekte u 7 kategorija ( lokacija, ambijent, okus jela, dekoracija jela, ponuda, cijena, osoblje) jer smatramo da je potrebno zadovoljiti sve navedeno kako bi doživljaj bio potpun. Objavljujemo isključivo ugostiteljske objekte koje smo osobno posjetile. Vrlo nam je drago što je ideja od samog početka odlično prihvaćena.

Kako bi ocijenile istarsku gastro scenu?

Turistička ponuda kojom se Istra izdvaja definitivno je gastro turizam, pošto veliki broj turista bira Istru kao svoju destinaciju upravo zbog njene autohtone gastronomije. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti u 2 skupine, na one koji teže kvaliteti i bitni su im i najmanji detalji te na one koji imaju klasičnu ponudu i idu na količinu, a ne na kvalitetu. Na istarskoj gastro sceni prevladava broj ugostiteljskih objekata (restorani, konobe, agroturizmi) s vrlo kvalitetnom gastro ponudom u što smo se osobno uvjerile. Od 1 do 5 solidna 4.

Mislite li da će se nakon ove situacije ljudi još više okrenuti svom čovjeku i domaćoj sceni?

Definitivno da! To se već i sada primijeti. Od kada su restorani zatvoreni putem Instagram storyja često objavljujemo i razne istarske  OPG – ove, vinare, maslinare, … kao i one restorane, OPG – ove i ostale za koje znamo da imaju dostavu upravo iz razloga što su pratitelji bili zainteresirani da im na neki način približimo lokalnu ponudu. Svakodnevno nam se javljaju pratitelji u inbox i drago nam je da im možemo pomoći. Javili su nam se čak i iz Opatije, Zadra i ostalih gradova da se ne snalaze gdje na svom području mogu pronaći dostavu lokalnih proizvoda pa smo malo istražile i poslale im linkove. Nažalost, upravo se takva situacija morala dogoditi da bi većina počela stvarno cijeniti lokalne proizvođače, kao i ugostiteljske objekte.

Sada svi jedva čekaju da se situacija stabilizira i da mogu posjetiti omiljeni restoran, u prvom redu radi doživljaja koji on pruža.

Ovim putem pozvale bi one koji imaju dostavu ili jednostavno žele da objavimo njihovu ponudu da nam se jave i promovirat ćemo ih putem Instagram storyja.

Koja su mjesta skriveni dragulji istarskog poluotoka?

Cijela je Istra dragulj.

Uz nezamjenjiva mjesta poput Huma, Grožnjana, Motovuna, Rovinja, Novigrada i Brijuna ima jako puno doista jedinstvenih lokacija, a to su: Završje, Draguć, Buje, Višnjan, Oprtalj, Bale, Žiminj, Pješčane dine kod Šterne, slap i ponor Butori, slap i špilja Cingarela, Skitača, Prtlog, Sveta Marina kod Labina, Rakalj, otočić Levan, Savudrija,… sva navedena mjesta kao i brojne druge predivne istarske lokacije imaju svoje posebne čari.

Također, puno je i skrivenih gastro oaza s autohtonom istarskom kuhinjom: agroturizam Toni u mirnom mjestu Brkač kraj Motovuna, Tomažova konoba u selu Vošteni, agroturizam Selo Mekiši, agroturizam Radešić kod Krasice, itd.

U svakom slučaju, čim prilike dopuste i situacija bude sigurna, jedva čekamo proći Učku i zaputiti se u regiju koja nam jako nedostaje. Istra,  ostaje u našim srcima čežnja ista.

Fotografije: ustupile sugovornice, screenshoot Instagram profila

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci