Sve što morate znati o vitaminu C u kozmetici
S

Vitamin C u vašoj rutini njege kože može poboljšati vaš ten, ali i zaštititi je od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu i štetnim slobodnim radikalima. Ovaj snažan antioksidans obično se koristi u preparatima kao što su sredstva za čišćenje lica, serumi i hidratantne kreme.

Vitamin C i koža

Vitamin C je nutrijent potreban za rast i razvoj svih tkiva u tijelu, uključujući kožu, ali ga naše tijelo ne može proizvesti samo. Ovaj snažan antioksidans prirodno se nalazi u voću i povrću, a u proizvodima za njegu obično je proizvoden sintetički.

Ovaj vitamin ima aktivne i neaktivne oblike. Čisti oblik, L-askorbinska kiselina, biološki je najaktivnija i sudjeluje u sintezi proteina kao što su kolagen i elastin.

Postoji i nekoliko derivata vitamina C, kao što su natrijev askorbil fosfat, askorbil palmitat, retinil askorbat i magnezijev askorbil fosfat. Ovi derivati ​​nisu čisti vitamin C, već su u kombinaciji s drugim sastojcima, što pomaže da vitamin C ostane stabilan. Kada ovi derivati ​​dođu u dodir s kožom, oslobađaju čisti vitamin C na kožu.

Smanjenje sadržaja vitamina C u epidermi i dermisu kože uzrokovano je starenjem i oksidativnim stresom, kojemu je koža izložena UV zračenjem, štetnim faktorima iz okoliša, ali i našim nezdravim navikama poput cigareta. Stabilizirajući slobodne radikale (nestabilne molekule koje oštećuju stanice), vitamin C štiti kožu od oksidativnog stresa, omogućujući stanicama kože da se regeneriraju puno brže, a bore izglađuju, dajući koži mladolik izgled i sjaj.

Prednosti vitamina C u kozmetici

Ovaj nutrijent koži nudi mnoge prednosti i to tako što:

  • smanjuje pojavu podočnjaka, hidratizira područje oko očiju i posvjetljuje ga
  • pomaže u sintezi kolagena jer je neophodan faktor za izgradnju kolagenih snopova
  • štiti kožu od oštećenja slobodnim radikalima te je na taj način održava zdravom i smanjuje vidljive znakove starenja
  • pomaže u zaštiti kože od UV zračenja
  • zahvaljujući svom protuupalnom učinku smanjuje crvenilo i ujednačava ten
  • posvjetljuje hiperpigmentacije, uključujući staračke pjege i pjege od sunca, blokirajući proizvodnju melanina

Kako se koristi?

Bez obzira koji tip kože imate, vitamin C je dobar za zdravlje kože, pomaže joj da izgleda zdravije i blistavije.

Obično je dostupan u hidratantnim kremama za lice i serumima. Serumi su koncentriraniji od krema i lakše se upijaju u kožu, zbog čega se sve više preporučuju.

Kada se nanese na kožu, vitaminu C prepreka za dublje prodiranje predstavljaju mrtvie stanica na površini kože, koje se uklanjaju čišćenjem lica prije nanošenja proizvoda s ovim sastojkom. Najveća koncentracija koja se koristi u njezi kože je 30%. Prilikom uvođenja ovog sastojka u rutinu najbolje je krenuti s nižom koncentracijom poput 10%, pričekati da se koža navikne na nju, a zatim je postupno povećavati na 20-30%. Možete nastaviti koristiti niske koncentracije ako ste primijetili rezultate s njima.

Može se bezbjedno koristiti s drugim aktivnim sastojcima, iako upotreba s niacinamidom i retinolom može učiniti vitamin C manje učinkovitim i iritirati vašu kožu, zbog neusklađenosti njihovih pH vrijednosti.

Vitamin C lako gubi svoja antioksidativna svojstva kada je izložen toplini, svjetlu i zraku. Kako biste to spriječili, koristite proizvode s vitaminom C koji dolaze u hermetički zatvorenim, neprozirnim pakiranjima i čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.

Koliko često koristiti vitamin C?

Kada je riječ o vitaminu C, česta je dilema koje doba dana je najbolje za primjenu. Dok neki dermatolozi tvrde da je jutro najbolje, drugi se zalažu za njegovu potrebu navečer. Bez obzira na to odlučite li ga nanositi ujutro ili prije spavanja, važno ga je redovito koristiti kako biste dobili vidljive rezultate. Obavezno nanesite kremu sa SPF faktorom nakon nanošenja preparata s vitaminom C, ako ga koristite u jutarnjoj rutini.

Proizvodi za njegu s vitaminom C mogu pomoći u smanjenju utjecaja štetnih faktora na kožu, te tako pomažu da ona bude bude čvršća i ima svjetliji i ujednačeniji ten.

Napisala: Kristina Blagojević

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci