”Moja temeljna vrijednost je sloboda” Martina Žgomba, virtualni asistent
"

Zasigurno ste već prije čuli za pojam, odnošeno posao virtualnog asistenta, no nikada niste dublje zagrebali i otkrili tko to može raditi. U Hrvatskoj je to relativno nov pojam i posao, ali postaje sve popularniji, dok je vani posao virtualnog asistenta u potpunosti uobičajen. I nas je točno zanimalo kakav je to posao, kako se odrađuje i što točno obuhvaća taj posao, odlučili smo u današnjoj rubrici Biznis Talks ugostiti Martinu Žgombu, virtualnu asistenticu koja je prva u Hrvatsku donijela i edukaciju za virtualnog asistenta.

Draga Martina, dobro nam došla na Stiluetu. Prepustit ćemo ti da se sama predstaviš. 

Moje ime je Martina Žgomba i vlasnica sam obrta Alpha & Omega putem kojeg pružam usluge kao virtualni asistent.

Pomažem solo poduzetnicima i pojedincima u organizaciji vremena i poslovanja, optimizaciji poslovnih procesa te administrativnim poslovima.

A za one koji  žele pokrenuti vlastiti posao kao VIRTUALNI ASISTENT, ali ne znaju od kuda ni kako krenuti, kreirala sam online program POSTANI VIRTUALNI ASISTENT koji je prvi i jedinstveni program takvog tipa u Hrvatskoj gdje kroz 6 modula učim polaznike svemu onome što je potrebno kako bi se počeli baviti ovim poslom bez da traže odgovore na najčešća pitanja na raznim stranama.

Tvoj posao je – virtualni asistent. Za početak, što radi virtualni asistent?

Virtualni asistent je samozaposlena osoba koja, obzirom na svoja znanja i vještine, pruža različite vrste usluga poput administrativnih, financijsko – računovodstvenih, email marketing, project management, upravljanje blogom/web stranicom, sadržajni marketing, email management, podcast management, društvene mreže i dr.

Virtualni asistent pruža svoje usluge udaljenim putem, tj. online. Osnovna oprema za rad mu je računalo/laptop i internet. Svoje usluge naplaćuje po satu, projektu i/ili paušalno.

Virtualni asistent je idealna opcija za sve koji:

 • nemaju potrebe za zapošljavanjem osobe na pola ili puno radno vrijeme
 • trebaju pomoć u vidu nekoliko sati dnevno ili
 • jednokratno za neki veći projekt…

Virtualni asistent je isto poduzetnik i sam plaća svoje doprinose, poreze i sve troškove poslovanja.

Kako si došla na ideju da postaneš to što si danas?

Moja temeljna vrijednost je sloboda. Sloboda da organiziram svoj dan kako ja želim, da imam više vremena za svoju djecu, da surađujem s kim i kako ja želim, da mogu raditi od kud god želim.

Nakon 12 godina rada za druge shvatila sam da mi taj vid slobode ne može pružiti niti jedan poslodavac. Tako sam počela razmišljati o poduzetništvu. Znala sam što želim raditi ali nisam imala pojma da se to što bi ja radila zove virtualni asistent. Jednog dana sam sasvim „slučajno” (a ja ne vjerujem u slučajnosti) naišla na neki članak o VA i išla sam googlati taj pojam. Istog trena, kada sam pročitala tko su VA, znala sam da je to to. To je bilo točno to što sam ja htjela raditi ali nisam znala da se tako zove.

Koje su prednosti, a koje mane tog posla?

Neke od prednosti ovog posla su da možeš birati s kim ćeš surađivati, što ćeš raditi, kada ćeš raditi, a kada ćeš npr. imati slobodan dan i odmarati. Posao možeš obavljati od kuće ili od kud god želiš, sam organiziraš svoj dan. Nema ograničenja ni u vidu zarade koju želiš i možeš ostvariti. Sam određuješ svoju cijenu sata rada.

Nikad ne zaboravim osjećaj zahvalnosti da radim to što radim kada mi je dijete bilo bolesno i trebalo ju je odvesti pedijatrici na pregled. Nazvala sam, dobila termin i odvela dijete bez da moram pitati poslodavca slobodan dan znajući što me čeka kad se vratim na posao ili bez da moram ići s grčem u želucu na posao, a da je netko drugi s mojim djetetom kad me najviše treba.

 

Ovaj posao pruža veliku slobodu, ali je i odgovornost veća nego što je kad radiš za nekog drugog.

Budući da sam ovaj posao složila prema sebi i svojim potrebama, iz moje perspektive mana nema, ali mogu navesti neke karakteristike koje bi nekome mogle biti mane:

 • radiš sam, uglavnom od doma i to osobama zna biti monotono ili se osjećaju odcijepljeno i usamljeno. Zato postoje coworking prostori ili možeš otići raditi u kafić, možeš se čuti sa VA kolegicama putem video poziva…
 • sam pronalaziš svoje klijente – ovo je nešto što predstavlja veći izazov početnicima VA, u tome pomažem svojim polaznicama programa u vidu internshipa i plaćenih suradnji.
 • Nema sigurnosti u vidu fiksnih mjesečnih primanja, ali budimo realni danas ne postoji sigurnost ni na jednom radnom mjestu.

Kako je biti virtualni asistent u Hrvatskoj? Kakvo je tržište? Takav oblik posla je vani sasvim uobičajen, a kako Hrvati pristupaju prema virtualnim asistentima?

Kada sam krenula taj posao je bio velika nepoznanica na našem tržištu. Tada je postojala nekolicina VA koji su uglavnom radili preko platformi poput Upworka-a i pružali su usluge VA stranim klijentima. Ja sam odlučila da želim raditi sa hrvatskim klijentima. Tako sam, prije svega, krenula sa upoznavanjem drugih s ovavkim vidom suradnje. Pisala sam na svojim profilima na društvenim mrežema i na svom blogu o tome tko su VA te kako i zašto surađivati s njima. Sada, nakon tri godine, sve više i više ljudi zna za pojam VA, ali još uvijek ima mnogo njih koji ne znaju, a to je odlična vijest za sve koji razmišljaju pokrenuti vlastiti posao kao VA.

Kako recimo izgleda jedan radni dan?

Ja sam jutarnji tip i zato kompleksnije zadatke koji zahtijevaju veći fokus i koncentraciju obavljam odmah ujutro, nakon toga Zoom sastanci, da li s klijentima da li s polaznicima programa. Potom je pauza za ručak, odmor, trening ili sad ljeti i odlazak na more, ako je nešto od posla ostalo za odraditi to odradim na večer i to one jednostavnije i manje zahtjevne zadatke.

Vikendom uglavnom ne radim, ali ako je nešto baš hitno ili taj tjedan nisam radila ništa npr. do četvrtka onda odradim za vikend.

Od kad radim za sebe ne pratim neradne i radne dane u kalendaru već slušam sebe i svoje potrebe i kad mi treba odmor odmaram!

A za one kojima se dojmio ovaj posao! Kreirala si i online program ‘Postani virtualni asistent’, koji je jedinstven u Hrvatskoj. Reci nam sve o njemu!

Online program „Postani virtualni asistent” je prvi program takvog tipa u Hrvatskoj. Sastoji se od 6 modula u kojima učim polaznike:

 • tko su VA i čime se bave
 • kako kreirati vlastitu ponudu usluga
 • organizaciju vremena
 • strategiju poslovanja (poslovni i prodajni plan, formiranje cijena, pregovaranje)
 • pokretanju poslovanja, procesima rada, gdje i kako pronaći klijente
 • korištenju osnovnih alata za rad (Wix, Clockify, Trello, Canva, Mailerlite, Calendly)

Osim video i pdf materijala te radnih zadataka, u program je uključeno i članstvo u zatvorenoj Facebook grupi, video lekcije stručnjaka iz područja business mindseta, računovodstva, osobnog brendinga, digitalnog marketinga. Nakon svakog odrađenog modula imamo Zoom sastanke na kojima odgovaram na pitanja polaznika i detaljnije prolazimo pojedine module. Uz kupnju programa plaznici dobivaju besplatnu članarinu za prvu godinu korištenja online računovodstvenog programa Minimax i platforme Moj Profil te mogućnost internshipa – prakse, kojim dobivaju prvog klijenta.

Moguće je upisati grupni ili individualni online program. Upisi za grupni održavaju se dva put godišnje dok je individualni moguće upisati bilo kada tijekom godine.

Kakav je odaziv na online program?

Online program je do sad završilo preko 100 polaznika. Ovog proljeća sam, zbog velikog odaziva, održala dvije grupe polaznike, a za jesenske upise postoji već poduža lista čekanja.

I kako novi obučeni virtualni asistenti pronalaze klijente?

Uvijek govorim ono očito, što većina često zaboravlja, a to je da su klijenti svuda oko nas. Počevši od prijatelja, poznanika, sadašnjih i bivših kolega/ poslovnih partnera… možda tvojoj prijateljici ne trebaju usluge VA ali ona zna nekog kome trebaju.

Nakon toga su tu društvene mreže, web stranica, newsletter, blog, razna udruženja, grupe, webinari, seminari, edukacije, radionice, meetup-ovi… Treba iskoristiti svaku priliku za predstavljanje sebe, svog posla i usluga koje pružaš kao VA.

Imaš li još neke planove za budućnost?

Imam mnogo želja i planova za budućnosti. Ja sam osoba koja si zada cilj i kada taj cilj ostvarim zadajem si sljedeći veći cilj pa još veći cilj. Tako da kod mene uvijek postoji sljedeći veći cilj i plan kako ću taj cilj i ostvariti.

Draga Martina, hvala ti na razgovoru. Moramo priznati da ni mi nismo bili sigurni što je to točno VA a ti si nam tako lijepo sve objasnila. Želimo ti svu sreću u daljnjem radu.

Fotografije: Martina Žgomba

Prethodni tekst – “Vidjela sam prostor gdje mogu ujediniti fotografiju i grafički dizajn u jednom paketu”, Helena Balaž

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci