Katarina Kralj Kreković otkrila nam je nježni svijet VilinRosa nakita
K

Nakit je najbolji prijatelj žene, i svaka žena voli određeni komad nakita. Neke posežu za minimalističkim ogrlicama, neke za velikim i upečatljivim naučnicama a neke ne mogu izaći iz kuće bez prstenja, bilo kako bilo, uglavnom težimo unikatnim i posebnim komadima kako se upravo tako i osjećale. U ovotjednoj rubrici Hrvatski kreativci donosimo priču o prekrasnom ručno rađenom nakitu od epoxy smole i cvijetića – VilinRosa brend nas je svojim nježnim, ženstvenim izgledom oduševio.

Tko stoji iza VilinRosa brenda?

Moje ime je Katarina Kralj Kreković. Imam 27 godina, odrasla sam i živim u Dugom Selu. Po struci sam učiteljica razredne nastave i engleskog jezika, a trenutno radim kao učiteljica u produženom boravku. Uz učiteljsku profesiju, prije malo više od dvije godine (u ljeto 2020.) pokrenula sam svoj mali brend nakita – VilinRosu. Od tada, uz druženje i učenje s malim pametnim glavicama u školi, moje dane ispunjava izrada nakita i vođenje obrta, a kad uhvatim vremena uživam i u trčanju i glazbi.

Što se sve može pronaći u VilinRosa kolekciji?

U ponudi VilinRosa nakita mogu se naći različiti modeli narukvica, ogrlica i naušnica izrađenog od epoxy smole i prirodnog materijala, poput prešanog cvijeća ili školjaka. Povremeno radim i na manjim kolekcijama ukrasa za dom te svijeća od sojinog voska.

Svakog mjeseca izlazi nova kolekcija koja svojim materijalom i dizajnom prati prirodnu promjenu godišnjih doba, sadržavajući biljčice i slične sitnice koje je moguće sakupiti u tom razdoblju. Stoga, modeli su uvijek unikatni – čak ako i koristim istu vrstu biljčica, svaka „kapljica“ je drugačija, jedinstvena i neponovljiva. Svojim pratiteljima kolekcije šaljem početkom svakog mjeseca u sklopu VilinRosa newslettera, na koji se može pretplatiti preko linka u opisu Instagram profila.

Kako je započela VilinRosa priča?

Oduvijek sam voljela istraživati različite načine kreativnog izražavanja, a izrada nakita nešto je s čime eksperimentiram odmalena. Prije nekoliko godine otkrila sam tehniku rada s epoxy smolom, te mi se ideja stvaranja nakita koji čuva nešto iz prirode činila jako zanimljivom.

Moram priznati da mi se ideja o pokretanju vlastitog biznisa isprva činila jako apstraktnom, i trebalo je dugo vremena i nagovaranja mojih bližnjih da svoje radove lansiram u bespuća društvenih mreža. No baš ona svima turbulentna 2020. godina me nekako uspjela pokrenuti – prve VilinRosa narukvice poklonila sam bliskim prijateljicama na svojoj djevojačkoj večeri, i njihova podrška je definitivno mom malom projektu dala dodatni par krila.

A danas, vođenje obrta zasigurno je nešto što mojoj svakodnevnici donosi mnogo novih i zanimljivih izazova. Osim izrade nakita, tu je i vođenje društvenih mreža, komunikacija  s kupcima i partnerima, računi, pisanje newslettera, slanje paketa… Iako često kažem da mi nedostaje još bar 5-6 sati u danu da završim sve što sam si zamislila, zapravo uživam u svim tim poslovima, i mislim da su nešto kroz što mogu rasti na razne načine.

Otkud ime? Ima li neko značenje?

VilinRosa je nastala kao igra riječi koje su se same nametnule kroz proces osmišljavanja nakita. Privjesci nakita zbog prozirnog materijala podsjećaju na kapljice rose, a svi sitni i jedinstveni prirodni detalji u tom prozirnom mediju izgledaju posebno, romantično – baš vilinski.

Nakit je stvarno unikatan, kojom tehnikom se služiš? Kako izgleda proces izrade?

Nakit se izrađuje od bioepoxy smole i nehrđajućeg čelika. Epoxy se izlijeva u posebne kalupe, u njega se slaže suho cvijeće ili drugi materijal, te se zatim suši barem 24 sata. Zatim slijedi brušenje, bušenje, poliranje i spajanje s metalnim dijelovima.

Sami privjesci trebaju barem dva dana kako bi bili gotovi, no ono što traži dodatno vrijeme, a time i daje posebnosti cijelom procesu je priprema prirodnog materijala. Gotovo sav materijal sakupljam sama – cvijeće berem na obližnjim livadama i svom vrtu, a školjkice obično pronalazim na Pagu, gdje provodim svako ljeto. Radila sam i na mini kolekcijama s materijalom s posebnih lokacija koje sam posjetila, poput Istre ili doline rijeke Gacke. Prešanje cvijeća zna potrajati i po nekoliko tjedana, i zahtijeva puno strpljivosti i pažnje. Također, izgled nakita jako ovisi i o dobu godine, odnosno onome što je dostupno u prirodi. Vjerujem kako upravo ti detalji nose posebno značenje VilinRosa nakita – jer upućuju na vrijednost polaganog rasta, strpljivosti i prisutnosti.

Nakit je od cvijeća, dakle, napravljen je zahvaljujući prirodi. Koliki utjecaj na tebe ima priroda?

Priroda za mene ima zaista veliku ulogu u svakodnevnom životu. Odrasla sam u kući pored šume, te mi je boravak na otvorenom oduvijek sastavni dio dana. Bavim se i trail trčanjem i jako volim sve aktivnosti vezane uz more, i jednostavno – u šumi ili u vodi najbolje punim baterije. ? U prirodi nalazim mir i inspiraciju, jer me uvijek iznova zadivljuje njeno ispreplitanje sitnih, gotovo savršenih detalja poput latica cvijeta, i nepreglednih vidika poput morske površine.

Koji je tvoj omiljeni komad nakita?

Zbilja uživam u izradi različitih modela pa mi nije lako odlučiti koje najviše volim, no posebno mi je drago kad mogu stvoriti komad nakita koji ima neko posebno značenje za osobu koja će ga nositi. Tako sam jednom prilikom sebi izradila ogrlicu u kojoj sam sačuvala školjkicu s otoka Paga i cvijeće ubrano pored šume blizu mog doma. Ta ogrlica je mali podsjetnik na moja sretna mjesta i posebne trenutke koje vežem uz njih.

Što sve možeš koristiti kao motiv u nakitu? Cvijeće, školjkice.. Što još?

U epoxy smolu se, uz pravilnu pripremu, može „pospremiti“ gotovo bilo što – sitni predmeti od žice, plastike, papira i slično. VilinRosa nakit sadrži isključivo prirodan materijal pa sam, osim s cvijećem i školjkama, radila i kombinacije s kamenčićima, morskim stakalcima, zlatnim listićima i svjetlucavim mica prahom.

Poruka za kraj!

Želja mi je da VilinRosa nakit ženama koje ga nose bude podsjetnik na otkrivanje onih malih, no prekrasnih stvari u njihovoj svakodnevnici. Vjerujem da su ljepota i dobrota uvijek negdje pored nas, iako ih možda ne primjećujemo odmah. Baš poput malenog cvijeta savršenih latica koji izraste pored puta kojim prolazimo svaki dan – samo je potrebno dobro otvoriti oči i srce kako bismo ga vidjele.

Foto: VilinRosa

Prethodni tekst – TOP 8 TORBI DOMAĆIH DIZAJNERA ZA JESEN SA STILOM

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci