ZTC

Sigurno ste već čuli za Hum, najmanji gradić na svijetu koji se smjestio u Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. U gradu danas živi svega 30tak stanovnika, a postoji i legenda o nastanku ovog grada koja kaže da je on nastao kao zadnji od svih mjesta u dolini rijeke Mirne kada su divovi gradili gradove, a pošto je za njega ostalo premalo kamena, izgrađen je vrlo malen čime je dobio neslužbenu titulu najmanjeg grada na svijetu.

ZTC

Hum se prvi put spominje još davne 1102. godine kada su gradske zidine čuvale mjesto od čestih prodora Mlečana i Turaka.

Preslatki mali gradić ima mnoštvo zanimljivosti u kojima možete uživati. Hum odnedavno nosi i naziv Grad biske –  nazvan prema rakiji s imelom čiji recept potječe upravo iz Huma. Zahvaljujući tome, krajem listopada svake godine održava se Smotra rakije gdje se poznati proizvođači rakija širom Istre natječu za onu najbolju.

Grad se može obići za 5 minuta ali bez obzira na to vrlo je šarmantan i svakako ga vrijedi posjetiti iako postoji mogućnost da ćete se više zadržati u Humskoj konobi uživajući u poznatim istarskim specijalitetima, i već navedenoj ljekovitoj rakiji od imele (biska).

U gradu se nalaze dvije male ulice, župna crkva Marijinog Uznesenja sagrađena 1802. godine, romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća oslikana freskama pod bizantskim utjecajem, s mnogo glagoljskih natpisa i grafita, Majstora Antuna iz Padove.

Hum je zadržao svoj običaj “biranja župana na leto dan”, tada si muškarci iz župe u gradskoj loži urezuju glasove na drveni štap “raboš” te tako biraju seoskog poglavara. A osim ove stare, nama neobične tradicije, Hum je poznat i po svojoj Aleji glagoljaša. Vrata Huma, kroz koja se ulazi u grad posljednje su obilježje Aleje. Vrata su metalna, a oko njih nalazi se dvanaest medaljona koji prikazuju mjesece.

Istra ima mnoštvo zanimljivosti i još više prekrasnih i skrivenih mjesta koje svakako trebate posjetiti. Vikend izlet na naš najveći kontinent, pogotovo sada kada nam stižu topliji i sunčaniji dani, odličan je izbor.


Foto: Ivor Mažar
Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar