Vikend ideja! Prelijepi Rovinj, tradicijske barke i priče o svjetionicima!
V

Oslikana jedra tradicijskih barki ispred rovinjskog polutoka spektakularan su prizor i dovoljan razlog za dolazak na 14. Rovinjsku regatu koja će se održati u nedjelju, 16. lipnja u 11 h, no dobar razlog više je i sadržajan popratni program koji uključuje povorku batana u suton i predstavljanje knjige o svjetionicima, ali i podizanje ekološke osviještenosti kroz novi projekt Ekomuzeja/Ecomuseo Batana “Wind of change”

  1. ROVINJSKA REGATA – FEŠTA OD MORA I TRADICIJE

Dan održavanja Rovinjske regate jedan je od najvažnijih dana u životu grada Rovinja, prepun događanja, uzbuđenja i lijepih prizora kako za sudionike Regate tako i za promatrače. Regata barki s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila starta u nedjelju, 16. lipnja 11 h, a jedra prijavljenih barki iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije ukrašavat će Rovinjski akvatorij do 14 h.

PREZENTACIJA KNJIGE I FILMA “LEGENDE SVJETLA” O HRVATSKIM SVJETIONICIMA

Neslužbeni dio programa 14. Regate započet će već u subotu, 15. lipnja, u 18:30 h u Ekomuzeju Batana prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma. Fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima predstavit će autor knjige Jurica Gašpar, urednik i vlasnik portala Morski.hr koji je nekoliko godina najranijeg djetinjstva proveo upravo na svjetioniku Sv. Ivan na pučini ispred Rovinja.

POVORKA BATANA U SUTON

Jednistven prizor i nezaboravan uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije posjetitelje Rovinja čeka u subotu navečer u 21:30 h. Svi prisutni će moći uživati u svečanoj povorci batana, tradiciji koja se obnavlja s ciljem očuvanja vrijedne maritimne baštine. I defile batana i službena Rovinjska regata održavaju se u sklopu EU projekta Arca Adriatica Interreg Croatia-Italy namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

SONY DSC

RADIONICA ZA DJECU “OTISCI MORA”

Budućnost Regate krije se u srcima djece, a njihovu ljubav prema maritimnoj baštini Ekomuzej Batana rasplamsat će na  radionici “Otisci mora” pred sam početak Regate, u nedjelju, 16. lipnja, u 10 h na Velikom molu. Voditeljica radionice bit će Sabina Damiani, koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala koja će djeci pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) jedreći veselo kroz more zabavnih trenutaka. Radionica je namijenjena djeci od 8-12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli! Prijave je moguće poslati na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci