“Ljepota ima puno lica koja se prožimaju”, mr.sc.Vesna Utješinović Gudelj, spec. dermatovenerologije
"

Women’s Weekend koji se održao protkelog vikenda u Rijeci podignuo je prašinu. Teme koje je prvo izdanje konferencije otvorilo, teme su koje su dugo bile zanemarivane, zatvorene, prešućivane, skrivane.

Jedan od panela koji je privukao veliku pažnju je “O čemu žene lažu”, na kojem je jedna od panelistica bila mr. sc. Vesna Utješinović Gudelj, spec. dermatovenerologije, Croatia poliklinika. Vesna  je stavovima oduševila publiku u Rijeci. Idealan povod za intervju!

Rođeni ste u Rijeci, tu ste završili srednju školu i Medicinski fakultet i poslijediplomski studij, a specijalizaciju iz dermatologije i venerologije ste završili u KBC Rijeka i KBC Zagreb. Nakon što ste završili sve što se, doslovno – završiti dalo, u Rijeci ste nastavili stručnu karijeru.

Zadnjih nekoliko godina je skincare posao jako bitan. Od nekoliko koraka u svakodnevnoj rutini, do kozmetike različitih pristupa i filozofija  koja je postala popularna, novih proizvoda na policama. Pretjeruje li se i nameće nešto što nije toliko potrebno? Kako treba izgledati pravilna njega kože?

Kvaliteta kože zaokuplja sve veći broj pripadnika ženske i muške populacije te doprinosi njihovoj lijepoj vanjštini i samopouzdanju. Zadržati zdrav i lijep izgled i odgoditi starenje dio je sveopćeg trenda očuvanja mladolikog izgleda koji je postao imperativ.  Njega kože treba biti primjerena tipu kože i dobi jer tijekom odrastanja i starenja koža se mijenja i vrlo je važno svakodnevnu njegu prilagoditi njenim potrebama. U svemu tome treba naći pravu mjeru, odoljeti obećavajućim preparatima, a u isto vrijeme naći pravu njegu. Osim toga izuzetno je važna i fotoprotekcija jer  na promjene kože  značajno utječe i činjenica koliko smo tijekom života boravili na suncu i štitili našu kožu od štetnih utjecaja UV zračenja.

Beauty segment se neprestano razvija. Pojavljuju se novi trendovi i potrebe. Koje su granice koje se ne bi trebale prijeći u želji da zadržimo mladolik i njegovan izgled?

Tijekom posljednjih desetljeća pratimo značajan porast interesa za korektivne dermatološke postupke. Dobna granica za postupke se snižava, potreba za promjenom i dostupnost takvih postupaka je sve veća.   Da bi olakšali brojne dileme i učinili očekivanja realnima, potrebno  je naći primjeren okvir za želje naših pacijentica. Korektivni dermatološki postupci uklanjaju nedostatke i čine nas atraktivnijima, ali naglasak bi trebao biti na održanju osobnosti i estetski primjerenih promjena.

Koje tretmane najčešće preporučate ženama koje su zašle u tridesete i četrdesete? Imamo li prilike isprobati ih u Croatia poliklinici?

Brojne su minimalno invazivne metode  pomlađivanje lica, no s obzirom na to da je svaka osoba drugačija, nema jednog modaliteta koji je prikladan za sve. Dakle, važno je ne samo „ispraviti bore“ nego i razviti estetski cjelovit koncept s pacijenticom. To sugerira da izbor bilo kojeg  terapijskog protokola treba odabrati prema stanju kože, potrebama i željama pacijentica u korelaciji sa estetski prihvatljivim. Odgovarajuća kombinacija različitih postupaka daje nam priliku za personalizirani tretman s optimalnim rezultatima. U Croatia poliklinici provodim sve nekirurške postupke koje po mojem iskustvu i spoznajama mogu unaprijediti stanje kože i ispuniti očekivanja mojih pacijentica.

Nastavljamo u sličnom smjeru. Konačno idemo ka proljeću, koje tretmane preporučate kako bi naše lice proljetne dane dočekalo svježe, lijepo, hidratizirano?

Proljetno „osvježenje“ kože možemo postići dermatološkim kemijskim pilinzima, Oni su jedni od najstarijih postupaka u korektivnoj dermatologiji gdje uz pomoć kemijskih pripravaka uklanjamo ožiljke od akni, nepravilne pigmentacije i posljedice fotostarenja, a isto tako nakon perioda zime i hladnih dana kada puno vremena provodimo u zatvorenim prostorima koži daju svježinu i poboljšaju teksturu. Možemo ih koristiti kao monoterapiju ili u kombinaciji s nekim drugim korektivnim metodama. Na primjer s mezoterapijom kao minimalno invazivnom tehnikom koja se temelji na apliciranju intradermalnih injekcija revitalizirajućih pripravaka.

Mezoterapija ima dobre učinke kod osoba sa suhom kožom i osoba kod kojih su izraženi znakovi fotostarenja. Također, dermatološka praksa danas je  gotovo nezamisliva bez lasera kao moćnog saveznika u očuvanju mladolikog izgleda. Injekivne metode kao već opće prihvaćen pojam  „filer“, učinkovit je postupak pomlađivanja, remodeliranja i vraćanja volumena pojedinim dijelovima lica kao i nekirurški liftig nitima. Svi ovi i drugi dermatološki postupci daju nam mogućnost da  unutar zadanih okvira imamo prostor za profesionalnu kreaciju uz zadovoljstvo pacijentica osobnim izgledom.

Zadnje godine bile su intenzivne. Stresovi se reflektiraju i u fizičkim promjenama na licu i tijelu. Iz vašeg iskustva, s kojim su se problemima najčešće susretali vaši pacijenti i pacijentice? I koje tretmane u tim delikatnim situacijama preporučate?

Tijekom proteklih godina svi smo proživjeli  iskustvo koje je značajno utjecalo na našu svakodnevnicu, a samim tim i kvalitetu života. A svako odstupanje od „normalnog“ sigurno se odražava i na našoj koži kao ogledalu našeg života. Tijekom pandemijskih godina očekivali bi da će usmjerenost na vlastiti izgled biti stavljena u drugi plan međutim ono što se dešavalo je za mene bilo novo iskustvo, a to je potreba da se napravi odmak od realnosti i kroz posvećenost sebi  i „za sebe“ prevlada jedan životno zahtjevni period.

Kao jedan bitan način i prevenciji starenja i očuvanja kože je i nanošenje SPF-a svaki dan u godini. U ljetnim mjesecima je potreban SPF, to svi dobro znamo. Ali, je li potrebno i preko zime? Recimo kad su riječki kišni dani je li potrebno kožu zaštiti njegom s faktorom?

Fotostarenje je u našem podneblju vrlo prisutno  radi velikog broja sunčanih dana i radi naše potrebe za boravkom na otvorenom jer nas to usrećuje i djeluje na mentalno zdravlje. Obzirom na nezaobilazne spoznaje o štetnim učincima UV zračenja na kožu, a nadasve u smislu prevencije zaloćudnih promjena svakako bi se trebalo štititi fotoprotektivnim kremama tijekom cijele godine odnosno prilagoditi jačinu SPF-a godišnjem dobu, učestalosti i trajanju ekspoziciji.

Što je sa kućnom njegom kože? Na što pripaziti i koje rutine bi svaka žena trebala usvojiti?

Određene rutine treba usvajati već od najranijeg mladalačkog, adolescentnog perioda i zatim je prilagođavati prema tipu kože. Redovito svakodnevno čišćenje kože, hidratacija i fotoprotekcija su imperativ, a ovisno o dobi i tipu kože treba primjenjivati i specifičnu njegu obogaćenu aktivnim sastojcima koji unaprijeđuju njenu kvalitetu i štite je od štetnih faktora.

U sklopu Women’s Weekenda bila ste  gošća ste panela „O čemu žene lažu“. Hvala što ste naglasak stavili na poticanje individualnosti i odmak od stereotipa.

Vašim riječima: “Ljepota ima puno lica koja se prožimaju i nadograđuju stoga na njoj treba raditi u svim aspektima.”

Pratimo Vaš rad i dalje. Vidimo se naravno, u Croatia poliklinici i na idućem Women’s Weekendu!

Pripremila: Stilueta

Fotografije: Croatia poliklinika, Women’s Weekend

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci