Veljača u Rijeci, od Europske prijestolnice kulture do Karnevala
V

Veljača 2020. godine će zauvijek biti zapamćena kao jedan od najvažnijih mjeseci za sam grad Rijeku. Od dobro poznatog karnevala, koji se u Rijeci održava od 1982. godine, pa sve do nedavnog službenog proglašenja Rijeke kao europske prijestolnice kulture koji predstavlja još jedno važno priznanje gradu koji teče.

Prvog veljače započelo je tzv. peto godišnje doba, doba maškara za koje možemo reći da su jedan od događaja po kojima je Rijeka poznata. Tada se grad pretvara u veliku pozornicu raznih događanja za mlade i starije, gdje se za svakoga nudi ponešto i gdje nitko neće biti izostavljen. Razne povorke i organizirani događaji u znaku karnevala, originalnih kostima i kreativnih ideja čine uvod u središnji događaj svakog riječkog karnevala – međunarodnu karnevalsku povorku koja se ove godine održava 23.02. na riječkoj „žili kucavici“, Korzu. Plesa, zabave, smijeha i dobre atmosfere zasigurno neće nedostajati, kao što je nije nedostajalo 1.02., danu proglašenja Rijeke europskom prijestolnicom kulture 2020.

Taj će dan zasigurno ostati u pamćenju Riječana i svih ostalih zaljubljenika u Rijeku koji su prisustvovali u samom programu. Iako nismo očekivali ništa manje, dan proglašenja je od jutra upućivao da će to biti jedan od onih dana koji se ne zaboravlja, a ugođaj nije pokvarila ni kiša ni oblačno vrijeme koje je cijelo vrijeme u pozadini pratilo sve što se toga dana događalo. Preko 70 raznih događaja i aktivnosti, Rijeka se pokazala u svoj svojoj raskošnosti što je kuliminiralo Operom industriale koja je sve prisutne ostavila bez riječi, a reakcije svakako nisu izostale.

Rijeka je još jednom pokazala kako može više i bolje, kako ima još toga za ponuditi. Veljača je tek na početku, a pokazala je toliko toga. Na nama je da se strpimo i čekamo sve što nam je još pripremila jer nekako imamo osjećaj da se tu sprema još puno toga vrijednog i spektakularnog.

Izvor i foto: Ivor Mažar, web stranice rijeka2020.eu; riječki-karneval.hr

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci