Vanja Prvulović otkrila nam je sve o Sinapsinoj Poslovnoj akademiji koja starta u rujnu!
V

Najbolje ulaganje je ulaganje u sebe. Rujan je mjesec novih početaka i čini nam se najbolje vrijeme da se i sami pokrenemo. Projekt koji nas je zaintrigirao je Sinapsina Poslovna akademija, a više nam je otkrila  Vanja Prvulović, psihologinja i psihoterapeutkinja. Vanja je zaljubljenica u ljudsko ponašanje i vječna učenica. Uz to, i vlasnica Sinapse, savjetovališta koje radi kao “vanjski HR” za organizacije koje su motivirane unaprijediti svoje poslovanje i povećati zadovoljstvo i učinkovitost zaposlenika, te posljedično vlastiti profit.

Sinapsa je otvorena početkom 2014. godine kada je prepoznata potreba unutar Istarske županije za organizacijom koja pruža podršku u razvoju vještina potrebnih za efikasnije poslovanje i osobni razvoj.

U to vrijeme većina edukacija, što je donekle točno i danas, centralizirana je u Zagrebu. Započeli su s NLP treninzima koji su naišli na odličan interes javnosti. Potom su organizacije zatražile održavanje treninga mekih vještina i NLP akademije za svoje zaposlenike. I nakon uspostavljanja inicijalne suradnje krenuli su i ostali oblici podrške organizacijama; od selekcijskih procesa, razvojnih centara za zaposlenike, ispitivanja kulture organizacije, stvaranja misije, vizije i vrijednosti kao kostura organizacije, do stvaranja kompleksnijih programa potrebnih za uspješno poslovanje, kao što je model kompetencija rukovoditelja.

Sinapsina Poslovna akademija razvija potrebne vještine za ostvarenje ciljeva

Uskoro kreće Sinapsina Poslovna akademija, kome je namijenjena?

Sinapsina Poslovna akademija namijenjena je vlasnicima/cama manjih i srednjih poduzeća ili onima koji to planiraju ili žele uskoro postati. Svrha Akademije je osigurati poduzetnicima/cama program kroz koji mogu razviti vještine potrebne za postizanje svojih profesionalnih i osobnih ciljeva te dobiti sustav podrške u procesima koje poduzetništvo nosi.

Rujan je mjesec novih početaka, nakon ljetnog odmora idealna prilika za rast i razvoj te edukaciju! Je li ulaganje u znanje – najbolje ulaganje?

James Clear u svojoj knjizi Atomske navike, vrlo jednostavno pojašnjava kako su naša postignuća rezultat svakodnevnih navika. Ako danas pročitate dvije stranice knjige, nećete sutra biti mudriji, ali hoćete ako to ponavljate svake noći, godinama. Ako navečer pojedete hamburger, nećete sutra osjetiti povećanje tjelesne težine, ali hoćete ako i tu naviku budete ponavljali. Stoga, ulaganje u znanje bi trebala biti svakodnevna navika. Netko se, možda s više samodiscipline, može samostalno podržavati u učenju. Drugima više odgovara vođeni proces i podrška grupe.

Generalno, upravo strukturirana, stručno vođena edukacija i rad u grupi donose brojne prednosti. Kao što ni tenis ne možete savladati gledajući mečeve drugih ili čitajući o tome, dok ne zasučete rukave, oznojite se na terenu i možda dobijete modricu od koje loptice, tako ni druge, manje vidljive vještine. A za to vam je potrebna barem jedna osoba uz vas. A sa stručnom osobom i grupom dobivate eksponencijalno više.

I iako bi ulaganje u znanje trebalo biti svakodnevno, kako to točno činimo može varirati ovisno o fazi života, izazovima s kojima se susrećemo, mogućnostima koje imamo i drugim faktorima. U svakom slučaju, ulaganje u sebe, kroz razvoj znanja i vještina, bi svakome od nas trebao biti broj jedan prioritet. Osim manjeg rizika za razvoj psihičkih poremećaja, briga o psihičkom zdravlju doprinosi uspješnijem suočavanju sa životnim izazovima i problemima. A dugoročno nas čini kvalitetnijom osobom; poslodavcem, roditeljem, partnerom, prijateljem, kolegom i članom zajednice.

Neprocjenjivo iskustvo

Vjerujem da smo već sada mnoge zaintrigirali! Koja je najveća vrijednost koju osoba ima nakon završene Poslovne akademije?

Unutar Sinapse potičemo hrabrost, cijenimo vrijeme, stvaramo povjerenje, podržavamo igru i sinergiju. I upravo su to vrijednosti koje bismo htjeli prenijeti i na sudionike i sudionice naše Poslovne akademije. No, jedino iskreno obećanje koje mogu ponuditi je da će vrijednost biti samo iskustvo. Važno nam je naučiti ljude vrednovati proces, a ne samo ishod.

Naučiti pratiti proces i iz svakog iskustva izvući dobrobit za sebe.

Koje kompetencije polaznici stječu?

Sudionici/ce Sinapsine Poslovne akademije dobivaju osvještavanje i jačanje osobnih potencijala nužnih za uspješno poslovanje, alate za praktičnu primjenu razvijenih vještina u svakodnevnom radu te grupu podrške kroz koju će imati priliku dodatno se umrežavati, podijeliti materijale, iskustva, izazove i ideje. Tako će s dobivenim, kao rezultat Akademije, moći unaprijediti poslovanje, odnosno privući veći broj klijenata, unaprijediti procese i usluge i povećati profit te raditi na stvaranju zdravije kulture unutar vlastite organizacije. Konkretno, tijekom Akademije razvijat će vještine (samo)motivacije, postavljanja ciljeva, upravljanja vremenom te emocijama i stresom, komunikacijske i prezentacijske vještine, davanja povratne informacije te vještine iz područja vodstva i menadžmenta, kao što su vještine donošenja odluka, stvaranja utjecaja, vođenja tima i upravljanja konfliktima.

Kako izgleda rad i kako su koncipirani moduli?

Akademija je planirana u pet modula od po dva susreta, na kojima se potiče iskustveno učenje. Kako bi se isto što više podržalo, grupa će dobivati pripremne materijale te dodatne izazove za praktičnu primjenu i refleksiju između susreta. Online platforma s materijalima služi i za povezivanje grupe, diskusiju oko poslovnih izazova, razmjenu informacija i podršku. Osim ovog osnovnog paketa, zainteresiranima nudimo i dodatne mogućnosti, kao što je Hogan Insight testiranje i izrada profila kojim osvještavaju svoje snage te rizike u koje mogu upasti pod stresom. Najveći paket nudi i coaching susrete kako bi isto mogli dodatno razraditi. Tijekom osmišljavanja Akademije, a imajući na umu ciljanu skupinu – njihove potrebe i mogućnosti, ali i današnji način života, donijele smo odluku da ćemo veliki naglasak staviti na fleksibilnost. Pa ćemo tako, nakon što završe prijave 10. rujna, zajedno s prijavljenim sudionicima/cama dogovoriti točne termine, ritam i kanal provedbe (online ili uživo u našem uredu u Vodnjanu).

O mindsetu lidera

Jedan od modula je Mindset lidera, itekako potreban za uspjeh u poduzetničkom svijetu. Dugo se mislilo da su „neki jednostavno rođeni s tim impulsom za poslovno preživljavanje“. Danas ipak znamo više, učimo više, radimo na sebi više. Stoga jednostavno pitanje – možemo li mijenjati naš mindset?

Naravno da možemo. Jednostavnije je vjerovati da smo “takvi kakvi smo” i time odgovornost staviti na gene, okolinu, roditelje i bilo što drugo osim sebe same. Carol Dweck, psihologinja koja istražuje ljudsku motivaciju, proučavala je što čini razliku u pojedincima koji uspijevaju i onima koji ne. U osnovi su naša najosnovnija uvjerenja. Uvjerenja nas mogu potaknuti ili spriječiti da razvijemo svoj puni potencijal. Dweck tako i razlikuje “fixed” od “growth” mindseta, odnosno onoga koji nas potiče da prihvatimo izazove, ustrajemo, učimo iz feedbacka i nalazimo inspiraciju u uspjesima drugih. Dobra stvar je da se isto može razviti, što učimo i vježbamo na Akademiji.

Poduzetništvo nije utrka već maraton. Maraton koji je lakši uz kvalitetne partnere, kolege, suradnike, podržavajuću okolinu. Jedan od modula tiče se i odnosa. Koji je vaš savjet za sve koji jesu ili ulaze u poduzetništvo, kako graditi kvalitetne odnose, i zašto?

Evolucijski smo preživjeli jer smo skloni suradnji, a ne zato što smo kompetitivni. U današnjem svijetu narcizma to ponekad zaboravljamo, no zdravi, čvrsti, transparentni odnosi koji nam pružaju osjećaj sigurnosti, od kojih dobivamo podršku i inspiraciju, nužni su za uspjeh u životu. Odnosi imaju svoju dinamiku i kao sve u životu, imaju svoje uspone i padove. A grade se kontinuirano jer ne dođemo do određene točke kada kažemo, “ok sad imamo odnos i tu stajemo”. Kvaliteta odnosa povećava se stalnim razvojem svjesnosti, poticanjem otvorenog dijaloga, razvojem vještina slušanja i jasnog izražavanja, postavljanjem granica, razvojem emocionalne inteligencije i drugim elementima koji čine odnos. Savjet za one koji tek ulaze u poduzetništvo, ukratko, je prvi pružite ruku. Doslovno i metaforički. Ne čekajte da netko prepozna vašu potrebu, pročita vaše misli ili vam prvi nešto omogući.

Dajte da biste dobili. To je početak dobrih odnosa.

Što je Vama u radu s polaznicima najljepše, koji su to oni „AHA“ trenuci za Vas?

Divno mi je ovo vaše pitanje. Rad s ljudima moja je velika strast, velikim dijelom iz sebičnih razloga jer me svaki kontakt sa širokim krugom ljudi čini boljom osobom. Najdraže mi je kada dobijem povratnu informaciju da se nekome povećala kvaliteta života i kada se time poveća njihovo zadovoljstvo. Volim biti podrška njihovom procesu. Iako može biti neobično za čuti, ljepota postoji i u trenutcima kada s njima podijelim veliki teret, bol ili tugu koju dugo nose sami. U terapiji kažemo kako je pravi terapijski kontakt onaj koji mijenja oba sudionika, tako i mene kao terapeuta. U radu s grupama, najdraže mi je kada se polaznici povežu na način da dugo poslije edukacije ostaju u vrlo čvrstim vezama ili kada me iznenade nekom zajedničkom inicijativom. Primjerice, jedna grupa tražila je da svoj zadnji vikend modul edukacije odradimo u kući za odmor u Gorskom Kotaru. Što je zahtijevalo da ja budem vozačica kombija.

To volim, kada uspijemo jedni druge potaknuti na iskorak na koji nismo ranije ni pomišljali.

I dodatno, veliki “AHA” trenutak doživim kada se prepoznam u priči ili ponašanju drugih i kada mogu učiti iz njihovog iskustva. Budem im neizmjerno zahvalna na tome.

Možete li nam otkriti dojmove prijašnjih polaznika?

Upravo smo pred ljeto završili jednu in-house Poslovnu akademiju za jednu riječku organizaciju, nakon koje su nam sudionici/ce naveli da su im radionice bile korisne kako za posao, tako i za privatni život. Na način da su im pomogle u svakodnevnom životu kroz bolje shvaćanje ljudi oko sebe i svojih članova tima, odnosno razumijevanju njihovih i svojih reakcija i osjećaja. Polaznici često navode kako su im posebno značajne bile vježbe, na što stavljamo veliki naglasak budući da odrasli ljudi uče iskustveno i nužno je da u dobivenom znanju vide smisao, odnosno razumiju kako im isto može koristiti. Naši polaznici pohvaljuju i materijale koje im između predavanja pružamo, kroz koje se mogu podsjetiti na obrađeni sadržaj, ali i dodatno vježbati, održati motivaciju ili proširiti uvide. Dodatno, polaznici znaju istaknuti energiju i zabavu jer, kao što sam navela, vrednujemo igru i trudimo se probuditi kreativnost, znatiželju i sretno dijete u svima nama.

Danas su edukacija i networking jako bitni. A vi spajate oboje. Koliko su bitne grupe koje nesebično dijele iskustva, pa čak i neuspjehe, međusobno se podržavaju i motiviraju?

Potreba za pripadanjem je jedna od temeljnih ljudskih potreba, i prema nekim teorijama, tek kad nju zadovoljimo, možemo raditi na zadovoljavanju potrebe za poštovanjem, koja uključuje potrebu za profesionalnim uspjehom, osjećajem cijenjenosti u odnosima i društvu, pohvalama za dobro obavljen posao i drugim sličnim potrebama. Istovremeno, poduzetnici/ce često rade sami pa je zato izrazito važno da si osiguraju zadovoljavanje potrebe za pripadanjem i da budu dio neke grupe. Prilikom osmišljavanja Akademije, izuzetno nam je važno bilo da Akademija uključuje i prostor za podršku. Posebnu pažnju stavit ćemo na grupnu dinamiku kako bi se isto osiguralo.

Ne samo kao “dodatnu vrijednost”, već kao glavni dio Akademije. Želimo sudionicima/cama osigurati dijeljenje informacija i korisnih materijala, ali ne samo “formalno” edukativnih, već im osigurati prostor i za dijeljenje zanimljivosti, davanje međusobne podrške te dijeljenje iskustava. Pogotovo neuspjeha. Svi imamo određena uvjerenja o (ne)uspjehu koja utječu na našu otvorenost oko dijeljenja istoga, a na Akademiji ćemo raditi na osvještavanju toga. Dijeljenjem iskustava učimo učiti iz procesa, pružati si međusobno povratne informacije, razvijati strpljenje i toleranciju, proširivati svoje viđenje problema, aktivno slušati sugovornika i brojne druge vještine. A bez otvorenosti u dijeljenju, teže možemo dobiti podršku i resurse koji su nam potrebni. Tako da, vještina koju će naši polaznici (na)učiti je kako i koliko dijeliti sebe te kako i što naučiti od drugih.

Posljednjih godina svjedočimo stalnim promjenama. Svi smo naučili biti fleksibilniji, brži, okretniji, koje osobine su danas bitne kako bi bili poslovno zadovoljni i uspješni?

Trenutno se nalazimo u tzv. VUCA svijetu – vremenu kojeg obilježavaju promjenjivost / neizvjesnost (volatility), nesigurnost (uncertainty), složenost (complexity) i dvosmislenost (ambiguity). To znači da su promjene gotovo svakodnevne, da ih je nemoguće predvidjeti, da problemi imaju puno dimenzija te da je teško razaznati uzroke i posljedice određenih akcija. Pandemija i lockdown dodatno su to osvijetlili. Ljudi su počeli više promišljati i analizirati svoje potrebe, vrijednosti, ciljeve, resurse koje imaju, okolinu kojom su okruženi, što je kod većine potaknulo brojne procese. Jedan od odgovora na VUCA svijet je raditi na definiranju vrijednosti i vizije (vision), razumijevanju, kako sebe i drugih ljudi, tako i procesa u pozadini (understanding), osiguravanju jasnoće i jednostavnosti, posebice u komunikaciji (clarity) te fleksibilnosti (agility). Rad na tim vještinama je namjera Akademije.

I za kraj, zamolit ćemo vas za poruku svima koji razmišljaju je li sada pravo vrijeme za upisati Poslovnu akademiju!

Danas je više nego ikad stavljen naglasak na osobni razvoj i preuzimanje odgovornosti za sebe, svoje zdravlje i svoje odabire. U moru svih dostupnih aktivnosti i programa, naša preporuka je da uvijek stanete, razmislite i raspitate se – jer nije važno “pošto poto” raditi na sebi, važno je kvalitetno raditi na sebi i ostvarivanju svojih ciljeva. I prije nego se uključite u bilo koji od dostupnih online ili uživo programa, oslobodite si prostor i vrijeme za pružanje samopodrške, ali i za primanje podrške od svojih najbližih – to nam je najbliži korak na putu osobnog razvoja, koji često zanemarujemo. Potom, ako poželite više i razvijati se u dobrom društvu, sa stručnom podrškom, javite nam se.

Akademija će se održati u 5 modula, odnosno 10 radionica, u terminima prilagođenim potrebama i željama sudionika (online ili uživo te u jutarnjem ili poslijepodnevnom terminu), od jeseni 2022. Prijaviti se možete putem ankete koja je dostupna ovdjenajkasnije do 10.09.2022. Za dodatne informacije javite nam se na tihana@sinapsa.com.hr ili vanja@sinapsa.com.hr Brošuru i više informacija pronađite ovdje.

Sadržaj je pod pokroviteljstvom.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci