Uz psihološko vodstvo do željene promjene, kandidatkinje projekta “Novi početak” zadovoljne rezultatima!
U

Uskoro ćemo predstaviti napredak kandidatkinja projekta „Novi početak“. Nikolina i Larisa, uz prethodnu motivaciju, vrijedno vježbaju, mijenjaju dugoročno dnevne navike, mijenjaju prehranu, dnevno uče i prihvaćaju novi stil života. Ova promjena ne bi bila moguća bez važnog aspekta psihološkog vodstva i savjetovanja mr.sc. Ive Brozičević Dragičević, prof., koja im je svakodnevno ili po potrebi dostupna.

Projekt “Novi početak” koji pratimo, pravo je osvježenje jer donosi cjelovit pristup na novi način.

Iva je klinički i sportski psiholog u poliklinici Terme i voditeljica linije programa Healthy Living by IBD u koji spada i program mršavljenja.  Otkrila nam je više o motivima pokretanja programa kao i iznenađujućim statistikama vezanim uz pretilost u dječjoj dobi.

“Projekt Novi početak je rezultat dosadašnjih 25-godišnjih rezultata koje smo ostvarivali s programom mršavljenja u poliklinici Terme u Selcu i Rijeci. Spoj mentalnog i fizičkog treninga uz pravilnu prehranu radi čuda. Kad klijent krene – više ne odustaje, a rezultat je vidljiv. To smo dokazali i kroz moj projekt ‘Junior kamp – koji sam pokrenula 2018. godine i ujedno dobila priliku predstaviti ga na najvećem globalnom kongresu poduzetništva u Den Haagu prošle godine (GES 2019). Ne zaboravimo da je svako 3. dijete pretilo! A pretilo dijete postaje pretila odrasla osoba. Pretilost uzrokuje čak 25 različitih dijagnoza te visoku smrtnost. Radeći kao psiholog u RTL-ovom serijalu ‘Život na vagi’ prošle godine, posebno me potaknulo da nešto osobno učinim za nekoga kome je ovakav program potreban – i život znači. Tako je krenuo program ‘Novi početak’ s kojim sam, u timu sa suradnicima, dala priliku dvjema odabranim mladim ženskim osobama, Nikolini i Larisi”.

 

Iva Brozičević Dragičević

Jedna od njih, Larisa Todić Drača, uzbuđeno nam je otkrila svoje dojmove, nakon nekoliko tjedana rada na sebi uz stručno vodstvo koje potiče na promjenu razmišljanja te educira o fizičkoj aktivnosti koja je primarna uz pravilnu  prehranu za postizanje željenih ciljeva.

„Protekli mjesec bio je rapsodija emocija, okusa, vježbanja na zraku, učenja i općenito uživanja u procesu čijim smo dijelom Nikolina i ja.  Iva je bila tu da nas uhvati za ruku kad je bilo potrebno, da nas podsjeti da ispod bucki spavaju žene koje su sada spremne izaći i suvereno se nasmiješiti svijetu, licem i dušom. Dr. sc. Martina, nutricionistkinja je bila tu da nam dokaže da je jesti zdravo zabavno i zanimljivo, a nas dvije smo bile tu da ih slušamo i naučimo od dvije stručnjakinje kako krenuti u novi početak. Svjesna sam da je upravo ovakav start bio nužan da bismo se uopće upustile u maraton koji je pred nama.  Stoga hvala vam svima od srca! Ivi, Martini, Nikolini, te svima u poliklinici Terme!

Mogu samo poručiti da ću ih još dugo gnjaviti i nadam se, pronaći način da im zahvalim kako treba. A vama sa Stiluete… e pa, hvala vam što ste me “natjerali” da se slikam i tako razbijem staklo sa čije sam druge strane promatrala život!“

Tim je iznimno bitan, ali samo onakav koji razmišlja i potiče na dugoročnu promjenu, mijenjajući istovremeno način razmišljanja osobe.  Motivacijom doprinijeti promjeni cjelokupnog životnog stila je moguće, što nam je potvrdila i Iva Brozičević Dragičević.

“Započeli smo raditi na promjenama njihovih životnih navika koje se ne bi pokrenule bez naše stručne pripreme, uz visoku motivaciju i ustrajnost sudionica programa. U zadanom vremenskom okviru promijenile su dosadašnji način života bez dovoljne fizičke aktivnost i neadekvatne prehrane te prihvatile tjelovježbu kao dio svakodnevice i mediteransku prehranu, čime su ujedno na zanimljiv način osvijestile svoje dugogodišnje probleme. Sretna sam da su odlično i vrlo motivirane. Naravno bilo je uspona i padova, suza, ali i puno smijeha.”

Sve nam je to potvdila i Nikolina Matković koja ne krije zadovoljstvo rezultatima, ali prije svega timom s kojim predano, svjesno, motivirano ide ka putu svoje toliko željene životne promjene.

“Osim uvođenja posebnog režima prehrane i redovite tjelovježbe, svjesna sam da je psihološka podrška neizostavan dio procesa mršavljenja.  Naravno, nephodna je podrška obitelji i prijatelja.  Hvala Ivi i Martini…a mojoj Lari hvala na tolikoj pozitivi, strpljenju da me sasluša i podršci. Posebno hvala mom suprugu koji je otpočetka sa mnom, koji mi je neizmjerna podrška u svemu. Najviše me veseli što jede isto što i ja i uživa u ovom načinu prehrane. Najizazovnije mi je bilo doći do dvoznamenkastog broja…uz suze…razočarenja… Ali, vrlo brzo sam  uvidjela kako je to moguće  uz pridržavanje reducirane  prehrane i obaveznu  tjelovježbu.  Odabrala sam bicikl – i promjene se vide. Još jedan izazov je bio priprema ukusne hrane. U svemu tome najviše me veseli što sam sad shvatila kako je lijepo nakon dugog niza godina vidjeti taj toliko željeni broj na vagi. Veseli me daljnji tijek događanja i dolaska do cilja.“

Iva dodaje:

“I nas veseli! Kandidatkinje su promijenile navike, a svakoga dana mijenjaju i način razmišljanja koji je najbitnija karika na putu promjene. Do sada su već puno naučile te prihvatile:

– da je zdrava prehrana ukusna, brzo se priprema i da se cijela obitelj može prilagoditi takvoj prehrani

– da je planiranje jelovnika tjedan dana unaprijed iznimno korisno

– da je važnost tjelovježbe od iznimnog značenja i da se za nju uvijek može naći vremena

Vidim da su u pripremi jela  pronašle svoju novu inspiraciju.

U cijelom procesu, pomoglo im je i pisanje dnevnika, u definiranju emocija i emocionalnih stanja vezanih uz njihove prekomjerne obroke.

Uz postavljene mjerljive i vremenski realne ciljeve, okružene su ljudima koji ih bezuvjetno podržavaju. Upravo ovako, na zanimljiv i motivirajući način proces mršavljenja može biti uspješan i dugoročno održiv”.

Mi u Stilueti se slažemo kako je uloga psihologa u procesu mršavljenja od iznimne važnosti ukoliko se želi postići dugoročna promjena. Stoga je projekt  “Novi početak” jedinstven. Ono što nas posebno veseli u našem radu je što uz suradnike s kojima smo okruženi rastemo i sami, učimo, osnažujemo, nadahnjujemo se. Time imamo priliku s vama, dragim čitateljicama i čitateljima, dijeliti korisne informacije i inspirativne sadržaje.

Ivina poruka za kraj: “Promjena počinje u nama samima, no želja nije dovoljna, potrebno je stručno, profesionalno I i educirano vodstvo koje će se predano posvetiti cilju, osnažiti emocije i misli uz potrebne promjene koje se tiču tjelovježbe i prehrane. Vjerujem da je iskustvo svake od sudionica programa moj novi poticaj za daljnji razvoj ovog programa kako bih ga približila i osobama u drugim županijama. Sigurno ću nastaviti s istim modelom na način da jednom godišnje doista bez naknade pomognemo dvjema osobama. Hvala vam na suradnji i što ste prepoznali projekt ‘Novi početak’ u sklopu Healthy Living by IBD, vrijednim vaše medijske kampanje.”

Naš je medij usmjeren na kvalitetne informacije, uspjeh na bazi sinergije koju smo osjetili pri prvom dolasku u Terme Selce, mjestu koje pulsira na 30-godišnjoj tradiciji, kontinuiranoj inovativnosti, tako mijenjajući mnoge živote na bolje. Spoj psihološkog pristupa za pokretanje i povećanje motivacije, fizičkih priprema te stručnost iskusnog tima obilježavaju projekt ‘Novi početak’.

Međutim, početak svake promjene leži u odluci pojedinca, nakon koje je bitno bezrezervno dati povjerenje timu koji ima znanje, iskustvo, želju i volju voditi vas na putu do najbolje verzije sebe. Nakon nekoliko tjedana intenzivnog praćenja projekta i druženja, sa sigurnošću možemo utvrditi, poliklinika Terme u Selcu i Rijeci ima tim stručnjaka na zavidnoj razini.

Jedva čekamo predstaviti vam kandidatkinje u novom ruhu i otkriti vam njihove rezultate.

Pripremila: Stilueta

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci