Ususret godini novoj, zahvalna na godini ovoj – kolumna Marije Mažar
U

Instagram je pun rekapitulacija, dok jednu godinu ostavljamo iza nas i više ili manje spremno koračamo ka novoj godini. Lijepo mi je čitati sve te pozdravne postove posvećene godini na odlasku i onoj na dolasku, punu je tu očekivanja, zahvalnosti, svjesnosti, rekapituliranja i nekog pozitivnog nadanja ka svemu što dolazi. 

Mislila sam da neću ove godine i sama analizirati što sam priželjkivala, što sam ostvarila, da neću postavljati ciljeve jer zadnjih godina nekako sam se uvjerila da je dobro imati planove, ali i da se jako dobre stvari dešavaju totalno neplanski!

Prepustila sam se i opustila i počele su se događati najljepše stvari…

2019. godina bila je jako uzbudljiva, puna avantura, uspona, padova, odličnih životnih lekcija. U nekim poljima postigla sam više nego što sam se mogla nadati, u nekim područjima svoga rasta sam podbacila. I mislim da je to ok, ljudi smo, nismo roboti. A i roboti zablokiraju, ponekad što nam govori jedno… Ne budimo prestrogi prema sebi.

Isto tako, imajući na umu da nismo savršeni jer nismo, ne budimo prestrogi ni prema drugima. Svi mi imamo svoja očekivanja u svim odnosima. Sa sobom, sa drugima. Olabavimo ih. Odnosi koje vrijede oni su za koje vrijedi mijenjati se, boriti se, truditi se. Ostalima je vrijeme za otpis. Nekako srce zna što i tko vrijedi, poslušajte ga, nagradit će vas mirom i olakšanjem nakon nekih rastanaka.

Prirodno je to, rastemo i razvijemo se kao jedinke, oni koji idu u istom smjeru, oni su koji trebaju biti na vašoj stazi života…

Jer tek kad jedni i odu, drugi dođu. Bez opiranja, mijena stalna jest…

Divno je nekad pustiti život da vas vodi, prepustiti se, kad isključimo mozak s autopilota na koji smo postavili svoju vožnju, srce tako dobro aktivira onu neku našu istinsku strast i vodi nas ka sreći. Ali, onoj istinskoj, dubokoj, koju je tako teško opisati, ali ju je tako lijepo proživjeti. I nikad nije u velikim stvarima, ona se krije u osjećaju da otkrijemo svoju bit, ono što jesmo kad smo najviše slobodni. A sloboda… Sloboda da budete što jeste, i dok radite, i dok volite, i dok rastete, i dok padate, i dok otkrivate, i dok se smijete, i dok plačate… Sloboda vodi miru. A mir… Mir je esencija svega.

Želim vam slobodu, mir i zahvalnost. Želim vam da budete ponizni jer poniznost nije jednako skromnost. Isto tako, uz svu tu poniznost, zahvalnost, mir i slobodu, bez obzira što  je lijepo živjeti u svojoj dobroti i čistoći, ne dajte na sebe. Moja teška lekcija. Dignite glas kad treba. Recite ne kad treba. Recite dosta kad treba. Ponekad smo bolji i pažljiviji prema drugima nego prema sebi, ne treba to biti tako….

Živjeti bez straha. Voljeti bez zadrške. Živjeti bez zadrške. Voljeti bez straha.

Radite što volite. Uvijek birajte one koji poštuju i vole vas. Poštujte druge. Poštujte sve što imate. Manje se opterećujte drugima i nerealnim životima na društvima mrežama jer vjerujte mi, a novinarka sam, puno toga je lijepo i zamamno, ali daleko od sretnog života. Tužno je to. Život nije ravna linija niti savršena Instagram fotografija, ni ne treba biti! Treba biti ponekad brz, ponekad spor, ponekad blag, ponekad surov, sve je to dio vremena koji nam je smo dobili na našem dlanu. Iskoristite ga, curi nam ono svakoga dana niz dlanove, svima jednako, nemamo vremena za drame i gorčine.

Postoje dva stiha koje obožavam i nekako mi se nenametljivo pojave u nekima za moj razvoj bitnim situacijama – Let it go pjeva Elsa, a Let it be pjevaju Beatlesi. Savršeno zar ne? To vam želim – da prepoznate Let it go i Let it be situacije… Sasvim je u redu pustiti i onda opet biti. 

Ja vam svima želim pronađete svoj mir, slobodu, sreću, zahvalnost, razloge.

Ne bojte se grešaka, u situacijama kad nešto pokušavamo stvoriti samo je pitanje vremena koji će se pokušaj pokazati kao raj, a ne kao promašaj. 

Okružite se pravim ljudima, osjetite svoju životnu svrhu, mozak uključite kad zatreba, ali dajte i srcu priliku da vas vodi. Kad vas obuzme strah, vi ga preplavite nekim vašim životnim uzbuđenjem. Budite smjeli i samosvjesni, i nikad, nikad ne zaboravite da je jako bitno probuditi dječju radoznalost u sebi jer dijete u nama čini nas boljom osobom svakoga dana.

Uživajte u godini novoj, budite zahvalni na godini ovoj.

I uvijek za dozom inspiracije i lijepih tema posegnite k nama. Bit ćemo tu za vas. Hvala što nas čitate. Vaša Marija.

Fotografije: Ivor Mažar

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci