Uskrs na Cresu uz brojne atraktivne sadržaje!
U

Uskrsni tjedan u Cresu započeo je bogatim programom za najmlađe,  a nastavlja se uz vođene ture, radionicu filcanja vunenih uskrsnih jaja, odličnu glazbu i slatke uskrsne delicije.

Cres je obukao i prigodno uskrsno ruho, a upravo su najmlađi Cresani, uz pomoć svojih teta iz Dječjeg vrtića Girice, bili zaduženi za uskrsnu dekoraciju pa su tako grad ukrasili veselim uskrsnim jajima te na taj način zaželjeli svojim sugrađanima i gostima sretan Uskrs.

Na Veliki petak, 7. travnja održat će se tradicionalna procesija koja će započeti u 19:00 sati u župnoj crkvi, sv. Marije Velike.

Subota, 8. travnja svim zainteresiranim posjetiteljima ponudit će dva atraktivna događanja. Dan će započeti šetnjom creskim stoljetnim maslinicima. Ova besplatna vođena tura na hrvatskom i engleskom jezikom započet će u 10:00 sati na glavnom gradskom trgu, kod fontane. Jedan od simbola Uskrsa, maslina, vrlo je usko povezana uz Cres, a otok  je premrežen stoljetnim maslinicima od kojih nastaje vrhunsko cresko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Istog dana s početkom u 12:00 sati održat će se i radionica filcanja uskrsnih jaja za velike i male u organizaciji udruge Ruta, koja je poznata po iskorištavanju odbačenog vunenog bogatstva te populariziranju rada s vunom. Na ovoj atraktivnoj radionici sudionici će dobiti priliku napraviti svoje uskrsno jaje od creske vune, ali i naučiti više o tretiranju vune koje uključuje skupljanje na gromačama, pranje, sortiranje, češljanje, bojanje i filcanje.

Na sam Uskrs, 9. travnja održat će se svečana misna slavlja s početkom u 8:00, 10:30 i 19:00 sati u crkve sv. Marije Velike te 9:00 i 19:00 sati u Samostanu sv. Frane i 8:00 sati.

Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja u Cresu će obilježiti druženje uz glazbu i slatke poslastice. Tako će na glavnom gradskom trgu od 11:30 sati zasvirati mladi creski glazbenici Paolo Kaštelan, Natali Selmanović, Sara Selmanović Salković i Matej Salković. Uz glazbenu poslasticu svi posjetitelji imat će priliku degustirati tradicionalne uskrsne slastice, pogacu i šiširek, ali i domaće rakije od smokve i maslina.

Svi programi su besplatni, a više informacija možete pronaći na www.visitCres.hr

Na području TZG Cresa za Uskrs su otvoreni najveći kamp na otoku, kamp Kovačine te hotel Kimen, pansion Tramontana i brojni kapaciteti u privatnom smještaju. Prema trenutnim najavama uskrsne blagdane će u Cresu provesti oko 1.000 gostiju koji će ostvariti oko 4.000 noćenja. U najvećem broju radi se o gostima iz Italije i Slovenije. Uz uživanje u brojnim mogućnostima za aktivan odmor, netaknutoj prirodi i vrhunskoj gastronomiji za sve goste pripremljen je i bogat program događanja.

PROGRAM DOGAĐANJA:

Petak, 7/4
Procesija na Veliki petak
19:00 h, Crkva sv. Marije Velike

Subota, 8/4
Šetnja creskim maslinicima, besplatna vođena tura
jezik: hrvatski/engleski
10:00 h, Trg Frane Petrića (kod fontane)

Radionica filcanja uskrsnih jaja
12:00 h, Udruga Ruta (Zazid 4A)
za velike i male

Nedjelja, 9/4
Sretan Uskrs
8:00 h, 10:30 h, 19:00 h Uskrsna misa, Crkva sv. Marije Velike
9:00 h, 19:00 h Uskrsna misa, Samostan sv. Frane

Ponedjeljak, 10/4 Uskrsni ponedjeljak
Uskrsno druženje na trgu
Koncert: Creski glazbenici
Degustacija pince i šišireka
od 11:30 h, Trg Frane Petrića

Svi programi su besplatni.
Organizatori zadržava pravo izmjene programa.
Više na
www.visitCres.hr

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – CNN Travel ima riječi hvale za Istru i Kvarner!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci