ZTC

Japanska umjetnost pletenja ili kukičanja malih, punjenih igračka naziva se amigurumi. Riječ amigurumi dolazi od japanskih riječi ami – kukičana ili pletena, i nuigurumi – lutalica. Iako je umjetnost amigurumija poznata u Japanu već nekoliko desetljaća, u zadnjih 15-tak godina popularnost mu se povećala i u ostatku svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Bojana Sever iz Zagreba, donosi nam priču o Nitnplet-u i kako je počela s amigrumi heklanjem.

ZTC

Za početak, možete li nam reći tko stoji iza brenda Nit’n’plet?

Ja sam Bojana Sever iz Zagreba. Nedavno sam silom prilika ostala bez posla. Izrada heklanih igračaka u početku je bio moj hobi, a s vremenom je preraslo u lijepu priču koja danas nosi naziv Nit’n’plet.

Što zapravo znači ime brenda „Nit’n’plet“ i kako je nastalo?

Ime Nit’n’Plet nastalo je sasvim slučajno, na prijedlog moje kćeri Ane, a odmah se svidjelo svima jer je zvučno, a sadržava sve ono što zapravo ukratko opisuje ovo čime se bavim.

Gdje ste čuli za japansku umjetnost heklanja?

Za japansku umjetnost heklanja saznala sam od svoje prijateljice. Već u djetinjstvu baka i majka upoznale su me sa tehnikom heklanja, a uvijek sam voljela izrađivati stvari. Japanska tehnika me zato zainteresirala, pa sam se potrudila da u što bržem roku savladam gradivo i krenem sa izradom svojih prvih životinjica.

Kada je započela vaša priča, tko vas je inspirirao na pokretanje vlastitog posla?

Moja priča započela je krajem prošle godine, neposredno nakon što sam nenadano ostala bez posla. Na neki način trebalo je ispuniti puno slobodnog vremena koje sam odjednom imala, pa sam započela sa izradom igračaka za obitelj i prijatelje. Sasvim neočekivano, ove životinjice su se svidjele svima i tako su počele stizati narudžbe. Iako sam to i dalje shvaćala samo hobijem, na nagovor mojih kćeri, spojila sam ugodno sa korisnim i započela se ozbiljnije baviti ovim poslom.

Osim igračkica za djecu, izrađujete li još nešto?

Trenutno u ponudi imam samo igračke koje izrađujem prema narudžbi. Kupac može izabrati vrstu životinjice, boju, a igračke mogu biti i personalizirane. U planu mi je svakako proširiti asortiman, jer heklanjem se zaista može napraviti puno lijepih i zanimljivih stvari.

Kome je bila namjenjena prva igračka koju ste izradili te kako je izgledala?

Prva igračka koju sam izradila bila je mačka (prema narudžbama najpopularnija igračka). Ta je mačka, kao poklon otputovala jednoj novorođenoj bebi u Ameriku.

Koliko vremena i materijala utrošite na izradu jedne igračke?

To ovisi o veličini igračke, ali u prosjeku za izradu jedne igračke potrošim između 50 i 100 grama pamučne niti. Igračku izrađujem nekoliko sati.

Gdje za sada možemo pronaći ponudu vaših proizvoda?

Za sada ponudu naših proizvoda možete pronaći na Facebook i Instagram stranicama Nit’n’Plet. Igračke se također prodaju u trgovini From designers with love u Zagrebačkoj zračnoj luci.

Planirate li u budućnosti proširiti svoj posao, možda otvaranjem vlastite trgovine ili trgovina u Hrvatskoj?

Svakako mi je, kao i svakome želja proširiti ovaj posao i možda jednog dana otvoriti jedan slatki dučančić u kojem bi pokazala sve ono što izrađujem. S vremenom ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.

U koje doba dana najviše volite izrađivati svoje igračke, imate li neki poseban kutak u svom domu namjenjem upravo tome?

Igračke najviše volim izrađivati u popodnevnim i večernjim satima. Kako sam sada u mirovini, većinu vremena provodim na svojoj vikendici u Zagorju. Lijepa priroda i tišina, svakako su moja najdraža lokacija za izradu novih igračaka.

Za kraj, tko vam pruža najveću potporu i podršku u razvijanju i održavanju vašeg posla?

Najviše potpore i pomoći u ovome, za mene novom svijetu, svakodnevno mi pružaju moje kćeri Nina i Ana.

Mi vjerujemo da su se i vama svidjele ove simpatične igračkice za djecu koliko i nama. Svakako pogledajte njihovu ponudu na službenoj Facebook i Instagram stranici.

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar