ZTC

Naša današnja sugovornica ima tek 21. godinu, a iza sebe tri napisana romana. Ona nam dolazi iz Đakova, te trenutno studira engleski i hrvatski jezik te književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Bavi se pisanjem već otprilike 6 godina, a osim knjiga zanima je i web dizajn, grafički dizajn te fitness na koji ide već tri godine i koji joj je postao jedan od najdražih hobija. Njeno ime je Andrea Tomić, vama je možda poznatija pod svojim blog imenom Dvor snova, a ovo je njezina priča.

Draga Andrea, dobro nam došla, da krenemo ispočetka, kada si otkrila svoju ljubav prema knjigama?

Negdje u 7. ili 8. razredu osnovne škole počela sam čitati iz hobija. Prva knjiga koju sam pročitala bila je Sumrak. Tada mi se to jako sviđalo jer je bilo drugačije od lektira koje smo do sada čitali i stvarno mi je bilo zanimljivo. Nakon toga sam počela čitati sve više i više, a s čitanjem je došlo i pisanje.

Trenutno si studentica engleskog i hrvatskog jezika i književnosti u Rijeci, a do sada si već napisala tri romana zašto si odlučila početi pisati?

Čim sam zapravo počela čitati odmah sam htjela i ja nešto svoje. Sve je to počelo kao hobi naravno, zatim sam se pridružila raznim grupama na Facebook-u i Wattpad-u te počela tamo objavljivati. I tako je sve krenulo, ljudi su počeli čitati, a meni je to postalo sve zanimljivije te sam zapravo zaključila da je to nešto što jako volim i nešto što mi je u tom trenutku bio odličan ispušni ventil. Danas to više nije ispušni ventil već, rekla bih, potreba.

Možeš li mi reći nešto više o njima, koliko vremena je potrebno za jedan roman?

U početku sam pisala povijesne romane, ali kod povijesnih romana je problem što tu treba jako puno istraživati, a opet nisam imala ni neku slobodu jer treba ipak pratiti neke činjenice. Odlučila sam se prebaciti na socijalne romane koji se baziru na likovima. Nemam neki poseban žarn koji pišem, ali svaka priča koju pišem ima neku ljubavnu radnju u sebi. Od 6 mjeseci pa do godinu dana, ovisi o dužini romana i o tome koliko vremena i ja sama imam za pisanje.

No osim što si napisala i tri romana vodiš i blog pod imenom Dvor Snova, zašto si započela s pisanjem bloga? Kakve su reakcije ljudi?

Dok sam koristila Instagram u privatne svrhe voljela sam fotografirati knjige, a zatim sam odlučila i promijeniti naziv te bazirati se zapravo samo na knjigama jer onda sam mogla i više objavljivati o tome. Voljela sam pričati o knjigama koje pročitam i to sam htjela podijeliti s ljudima. Volim kada nešto objavim i onda drugi komentiraju pa međusobno razgovaramo o tim knjigama. Volim dati svoje mišljenje, ali isto tako volim i čuti druga mišljenja i zato mi je sve ovo jako zanimljivo. Javljaju mi se ljudi, često se jave da kažu da će pročitati neku knjigu koju su vidjeli kod mene i to mi bude baš drago čuti jer onda kasnije opet razmjenjujemo dojmove.

Možeš li mi reći kakve knjige voliš čitati te znaš li možda približan broj knjiga koje si pročitala tijekom svog života?

Baš kao i kod čitanja tako i kod pisanja prije su to uglavnom bili povijesni romani, a sada su više socijalni i psihološki. U zadnje vrijeme čitam i fantaziju opet. Nisam je čitala nekih godinu, dvije pa sam joj se odlučila vratiti. Od kada pratim što čitam na Goodreadsu, vidim da pročitam 50-ak knjiga godišnje, ali dok sam imala manje obaveza sam stigla i više. Rekla bih u grubo nekih 500-600 knjiga sve skupa. 🙂

S obzirom na to da si jako mlada, a pri tome još i studentica kako pronalaziš vremena za pisanje i čitanje, a da usput i izvršavaš sve svoje obveze. Koja je tvoja mala tajna organizacije?

Pa zapravo je ni nemam, odgađam obaveze kako bih stigla čitati i nadam se da će sve ispasti dobro (hahah). Ponekad se osjećam kao da nemam vremena ni za što i uvijek mi nedostaje barem par sati u danu. 🙂

 

 

Tko ti je najveća podrška u životu?

Moji roditelji. Moja mama stalno objavljuje sve vezano za moje knjige. Čim izađe neki članak ona to podjeli. I moj dečko mi je velika podrška, on je isto uvijek tu uz mene i on me najviše gura kada mislim da nešto ne mogu napraviti i zbog njega postajem sve ambicioznija. I naravno, podupiru me i prijatelji.

Zaista si prava inspiracija, a prije svega vrlo prirodna i draga. Drago nam je da si bila naša gošća, reci nam kakve su tvoje želje i planovi za budućnost, hoćeš li se nastaviti baviti pisanjem ili imaš neke druge zamisli?

Prvenstveno mi je želja nastaviti pisati knjige. Voljela bih i da mi knjige budu dostupnije u knjižnicama i van Hrvatske jer je poštarina dosta skupa i ponekad je ljudima teško naručiti. Isto tako voljela bih se baviti nečim vezanim uz nakladu.

Andreu i njezin blog Dvor snova možete pratiti i na Instagram profilu: @dvorsnova


Kancelarija bar