Makeup artistice Hana Tušek i Lara Perički u novom božićnom editorijalu ”Unwrapped”
M

“UNWRAPPED”

Božić je blagdan koji slavimo u krugu obitelji, obilježen toplinom zajedništva i solidarnosti. U to  vrijeme domovi odišu mirisom cimeta i drugih božićnih začina, stvarajući toplu i ugodnu  atmosferu. Šarena i blještava božićna drvca postaju središte pažnje i srce svakog doma. Osim  toga, Božić je vrijeme kada se šire toplina i ljubav kroz geste darivanja i međusobnog poštovanja  te stvaranja neprocjenjivih uspomena.  

Vjerujemo da je ovo opis Božića kakvog svatko od nas priželjkuje, ali Hana Tušek (@h_annah77) i  Lara Perički (@misslipstickkk) su svojim kreativnim projektom ”Unwrapped” htjele prikazati i onu drugu stranu koja stoji iza cijele božićne čarolije.  

Ove dvije mlade makeup artistice svoju su suradnju započele prije par mjeseci. ”Bio je to za nas klik na prvu”, kažu Hana i Lara. Upoznale su se preko Instagrama, sastale se i odmah krenule u  realizaciju njihove prve kreativne suradnje pod nazivom !Ethereal Retro Future Makeup Swap”, a ubrzo nakon toga se rodila ideja i za !Unwrapped” editorialom. Ovog puta, osim što su se bavile  makeupom, odlučile su podići ljestvicu te se okušati i u područjima poput stiliziranja perika,  kostimografije, osvjetljenja, dizajniranja seta, fotografiranja te završne obrade materijala i  storytellinga. ”Ne volimo svoju kreativnost stavljati u kutije tako da smo si ovim projektom definitivno priuštile izlaz iz svakog okvira”, nadodaju Hana i Lara. 

Obje makeup artistice imaju specifičan i vrlo jedinstven pristup makeupu.  

“Oduvijek sam voljela crtati portrete ljudi i zapravo sam kroz to relativno rano otkrila i strast prema  šminkanju. Prvotno sam šminkanje doživljavala kao svoj kreativni izraz, kao i fotografiju i njenu  obradu, no s vremenom sam osjećala da sam se u tom procesu negdje izgubila te je šminka  počela služiti više osobnom skrivanju, nego izražavanju. To iskustvo vjerojatno može razumjeti  mnogo žena koje se šminkaju. Sad se trudim ponovno povezati s istinskim veseljem šminkanja,  odbacujući vanjski pritisak i društvene norme koje nameću kako bi žene trebale izgledati. Moram  priznati da nije jednostavno jer smo oduvijek bombardirane očekivanjima, ali projekti poput ovog  stvaraju prostor za eksperimentiranje, zabavu i autentičnost, što posebno cijenim. Voljela bih da  se šminka ne koristi samo za isticanje ljepote, već pričanje vlastite priče, kao što je to i s drugim  oblicima umjetnosti.”, kaže Hana. 

Za Laru, makeup ima vrlo personalizirano značenje, jer osim što joj predstavlja bijeg od realnosti,  koristi ga kao alat koji joj pomaže u izgradnji samopouzdanja i izražavanja autentičnosti. Za nju je  to način na koji njena introvertna i povučena strana postaju vrlo glasne i izražene. Kroz svoj  posao, nastoji potaknuti ljude da istraže nove stvari, napuste svoju zonu komfora te shvate da  makeup nije samo površinski sloj iza kojeg se skrivamo. Umjesto toga, može biti pomagalo kojim  ističemo ono što zapravo jesmo. 

Dok se svi s nestrpljenjem pripremaju za proslavu i blagdansko uživanje, ”Unwrapped” stiže kao vizualni komentar na pretjeranu raskoš koja često karakterizira božićnu tradiciju. Kroz ovaj  editorial, uranjamo u nemir prepunog blagdanskog stola, s obiljem hrane i ukrasa, kako bismo  razotkrili farsičnu prirodu proslave. 

Inspirirale smo se luksuzom baroknog razdoblja, krinolinama, predimenzioniranim baroknim frizurama i izvanrednom ljepotom ikona 18. stoljeća kao što su Marie Antoinette i Katarina Velika.  Estetika, pompoznost i raskoš tog vremena snažno podsjećaju na atmosferu koja vlada oko  blagdanskog stola, te nam je ta poveznica bila nit vodilja u kreiranju editorijala.”

Odabirom palete boja izazivamo konvencionalne standarde. Ljubičasti tonovi našeg makeupa reflektiraju temeljni kaos i anksioznost blagdanskog razdoblja, dok barokne perike ukrašene  božićnim ukrasima postaju simbol društva koje više cijeni vanjštinu od suštine.”  

Naše fotografije ne samo da bilježe vanjsku estetiku, već i emocije i priče koje stoje iza njih. Svaki kadar je osmišljen s ciljem izazivanja nelagode kod gledatelja te poticanja na introspekciju.” 

Unwrapped” nije samo avangardni modni prikaz; predstavlja i bunt protiv trenutnog globalnog stanja. U doba ekonomske neizvjesnosti i socijalnih dispariteta, osjećamo potrebu istaknuti  apsurdnost prekomjerne potrošnje u vrijeme kada se mnogi suočavaju s ozbiljnim životnim  izazovima. Ovaj editorial služi kao podsjetnik da spektakl božićne večere zapravo odvraća pažnju  od društvenih problema koji zahtijevaju našu pozornost. 

Ovim editorialom makeup artistice žele potaknuti razgovor o posljedicama nekontrolirane  potrošnje i površnosti koja često prati naše blagdanske proslave. Cilj im je potaknuti ljude da  izazovu ustaljene norme te preispitaju svoje uloge u ovoj kompleksnoj igri pod nazivom “život”.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Glazbeni kamp i Međunarodno gitarističko natjecanje održat će se iduće godine na Krku!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci