Udruga Žena za otok okuplja aktivne žene s Krka, u ožujku najavljuju nekoliko evenata!
U

Žene za otok je udruga s otoka Krka za koju ste zacijelo već čuli. Udruga se bavi edukacijom i umrežavanjem žena otoka Krk i šire te promocijom otoka i njegovih ljepota.

Danas broje već 40 članica te u svome članstvu imaju grafičke dizajnerice, dekoraterke, organizatorice evenata, proizvođačice kozmetike, sapuna, alkohola, vina, žene koje pružaju različite usluge od knjigovodstvenih do ugostiteljstva, ginekologinju, fitness trenericu, yoga instruktoricu, projektnu menadžericu i još mnogo mnogo više.

Sa svojim suotočankama žele proslaviti Dan žena, ali pošto one uvijek idu malo jače, one su to pretvorile u cijeli mjesec.

Tako u ožujku donose čak tri aktivnosti:

Avantura 4.3. druženje s pustolovnim vodičem Markom Sladićem. Istražite Ijepote i tajne svojega kraja u edukativnoj avanturi pod nazivom “Putevima lovaca”. Kročite šumama malenog primorskog mjesta Bakarca, putevima kojima su nekada davno stupale rimske legije.

DATUM, VRIJEME I START:

04.03., SUBOTA, 09:30, parking motela Bakarac u mjestu Bakarac

VRIJEME TRAJANJA: otprilike 4h

TEŽINA STAZE: Medium

OPREMA: Tenisice ili planinarske cipele, trenirka, jakna, kapa, ruksak (voda, sendvič, voće)

Večer Balaševića za Osmi mart! Kao i prošle godine, odlučile smo obilježiti Osmi mart jednim posebnim ženskim druženjem! Samo za vas iz rijeke dolaze duo: Jedan Dva i pjevat će najljepše i najdraže Balaševićeve pjesme! Mjesto događanja je Caffe bar Capri, Krk na čemu ovim putem zahvaljujemo cijeloj ekipi koja je objeručke prihvatila naš poziv. Druženje počinje u 18:00 sati u srijedu 8.3.2023. te pozivamo sve naše suotočanke da povedu prijateljice i pridruže nam se na druženju uz poznate stihove.

Udruga Žene za otok vas poziva na posebno druženje koje organiziramo s kolegama i kolegicama iz Udruga Muzika u koracima . O čemu se radi? Petak, 24.3. baletna radionica uz elemente suvremenog plesa by Igor Čupković u Milohnić, Krk od 19.30-21:00 sati. Doći u odjeći za vježbanje (u dvorani smo bosi), broj je ograničen – 10 do Max 12 sudionica. Od malena ste sanjali da budete balerina? Udruga Muzika u koracima ispunjava vaše želje! Dođite i fantastično se zabavite i upoznajte kolege iz udruga! Plesno umrežavanje! Zbog ograničenog broja mjesta prijave na: 0958588231 .

Za sve informacije možete kontaktirati udrugu na zenezaotok@gmail.com ili na 0958588231 .

Važno je sjetiti se da je prijedlog inicijativi proslave Dana Žena dala slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Otad se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa i diljem svijeta. A sve je počelo još 1857. u New Yorku kada su 8. ožujka u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Demonstrantice je rastjerala policija, ali su žene dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908., kad je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Međunarodnim danom žena obilježava se i jedna od najvećih industrijskih nesreća u povijesti SAD-a koja je bila jedan od pokretača modernog radničkog pokreta i novih zakona o sigurnosti na radnom mjestu. Požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku dogodio se 25. ožujka 1911. godine i u njemu je poginulo 123 žena i djevojčica te 23 muškarca.

Požar u tvornici Triangle Shirtwaist potaknuo je mnoge promjene u društvu, među njima i to da se ženski rad počeo više cijeniti, da se cijeni dostojanstvo svih radnika, a bio je poticaj i budućim generacijama aktivista da se bore za društvenu pravednost.

Sretan Osmi mart!

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Udruga Žene za otok organizira izlet na Žitnu lađu! Pridružite se i vi!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci