13.8 C
Rijeka
Utorak, 7 prosinca, 2021

Čini li nam se ili (shopping za) Božić dolazi sve ranije? Donosimo nekoliko ideja za poklone!

Ukoliko ste stekli dojam kako Božić svake godine počinje sve ranije – u pravu ste! Već su posvuda krenule božićne pjesme i reklame, dućani...

Udruga U.Z.O.R. i Avon podižu svijest o borbi protiv nasilja nad ženama

25.11.  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Postoje teme kojima se ne pridaje dovoljno pažnje, ne piše dovoljno, a jako su bitne. To nisu teme, to su ljudski životi. Životi kojima treba pomoć. 25. 11. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nažalost, statistike su loše, a otkad je pandemije situacija je na globalnoj razini postala i gora.  Kako bi ipak bili dijelom rješenja i kako bi dali nadu, svjetlo, osjećaj da može biti bolje, posjetili smo riječku Udrugu U.Z.O.R. s kojom nas je već u nekoliko prilika povezao brend AVON i voditeljica marketing & PR aktivnosti Lucija Josipović koji kroz sve svoje aktivnosti šalju poruku – život u krugu nasilja nije normalan i ima izlaza, može se i mora potražiti pomoć.

S time se slažu vrijedne i predane članice udruge koje su nas ugostile u svojoj riječkoj bazi. Mnogi nasilje doživljavaju isključivo kao fizičko nasilje, međutim ima različitih vrsta nasilja, ali i našeg načina da pomognemo žrtvama.

Koje vrste  obiteljskog nasilja  postoje?

Kada govorimo o nasilju prema ženama prepoznajemo psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno i strukturalno nasilje. Svi oblici nasilja su jako rasprostranjeni, a statistike govore da je najmanje svaka treća žena bila izložena nekom obliku nasilja.

Kako mi kao okolina koja primijeti da netko prolazi tešku situaciji i sumnjamo na nasilje možemo i trebamo reagirati?

Svatko može pomoći, svatko može biti osoba koja će čuti, prepoznati i dati podršku. Informirajmo se, budimo senzibilnu za tuđu patnju, pomozimo i budimo podrška, jer najteže je kroz nasilje prolaziti sama. Naučimo prepoznati nasilje, uključimo se i ne okrećimo glavu. 

Svaka priča je drugačija, teška, delikantna. Koja je vaša poruka ženama koje su se zatvorile u sebe i imaju možda osjećaj da nema izlaza?

Izlaza ima! Mi u U.Z.O.R.-u imamo privilegiju raditi sa ženama koje su preživjele nasilje, sa ženama koje su izložene nasilju i naša misija je pomoći im, biti im podrška, biti dio njihovog puta ka izlazu iz nasilja. Pozivamo žene koje su izložene nasilju od svojih partnera ili drugih članova obitelji da nam se jave, ne morate biti same, tu smo za vas.

Na koje načine pomažete ženama i obiteljima?

SOS telefon, 0800 333 883, dostupan od 0-24, broj je na koji nam se možete javiti, dobiti informacije i stručnu pomoć i podršku. U Savjetovalištu U.Z.O.R.-a pružamo psihološku pomoć i podršku, a po potrebi i pravnu pomoć, u suradnji s odvjetničkim uredom. Sklonište, koje je na tajnoj adresi, pruža ženama i njihovoj djeci sigurno mjesto, zaštitu i mogućnost za novi život bez nasilja.

SOS telefon, 0800 333 883, dostupan od 0-24, broj je na koji nam se možete javiti, dobiti informacije i stručnu pomoć i podršku.

Također, naša misija je borba protiv rodno uvjetovanog nasilja senzibilizacijom javnosti te ćemo u četvrtak 2.12. organizirati vođenu turu riječkim Korzom “Malu turu velikih žena” koja obuhvaća 7 točaka u obliku 7 ilustriranih ženskih likova od kojih svaki predstavlja jednu snažnu ženu koja je doživjela nasilje i uspjela izaći iz nasilne veze. 7 snažnih priča 7 snažnih žena kao poruka svim ženama da je važno prekinuti šutnju i izaći iz nasilnog odnosa te da je uz podršku to i ostvarivo. 

Hvala U.Z.O.R. na posvećenosti i velikom angžamanu!

Naša misija je borba protiv rodno uvjetovanog nasilja senzibilizacijom javnosti te ćemo u četvrtak 2.12. organizirati vođenu turu riječkim Korzom “Malu turu velikih žena” koja obuhvaća 7 točaka u obliku 7 ilustriranih ženskih likova od kojih svaki predstavlja jednu snažnu ženu koja je doživjela nasilje i uspjela izaći iz nasilne veze.

Načina uvijek ima! I to je bitno!

Svatko od nas svoj doprinos može dati kupnjom Avonovih proizvoda sa znakom beskonačnosti. Sav neto prihod donira se lokalnim organizacijama kako bi se konkretno pomoglo u borbi protiv nasilja, te se pokreću važne kampanje buđenja svijesti o ovom problemu.

Lucija Josipović nam i najavljuje: „Kako bi podržao žene koje su doživjele zlostavljanje i kao dio svoje 135. obljetnice postojanja, Avon također priprema donaciju 1,35 milijuna dolara bespovratnih sredstava nevladinim organizacijama diljem svijeta za financiranje projekata podrške za život nakon zlostavljanja. Udruga UZOR bila je pozvana na sudjelovanje u ovoj donaciji i već je predala projektnu dokumentaciju, te nestrpljivo očekujemo odgovor. Pomoći lokalno, i konkretno, najvažnija je stvar – želimo podržati ovako divnu udrugu i ljude koji znaju što rade i rade to sa srcem, te pokazati svakoj žrtvi da smo tu, da se imaju kome obratiti za pomoć. Ali raditi i na edukaciji i prevenciji, u čemu je Udruga UZOR stvarno odlična.”

Budimo svi skupa dio rješenja jer jedino tako nasilju možemo reći DOSTA! Hvala U.Z.O.R., hvala AVON, sada je red na nas.

Fotografije: Ivor Mažar

ZADNJE OBJAVE

Slavko Sobin: Usudite se biti drugačiji; volite život, obitelj i prijatelje

Četveronožni junaci slikovnica „Šapice“ i „Šapice i tajna zelene loptice“ autora Slavka Sobina osvojili su zagrebačke ulice. U prostoru pizzerije Park održana je promocija...

Prva riječka predstava LGBT+ tematike za mlade „I Cyrano i djevojčica“ pruža prostor ljubavi

Prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade, ali i cijelu obitelj, ''I Cyrano i djevojčica'', u režiji nagrađivanog argentinskog redatelja Guillerma Balda u produkciji...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Ekskluzivno doznajemo sve o novom ruhu i novom početku znamenite “Opere”

Prolazeći kraj Teatra Fenice (Dolac 13) brojni Riječani sigurno su zamijetili natpis „Opera“ koji desetljećima stoji i tajanstveno izaziva pažnju. Starije generacije se s...

Imaju li Riječanke stila i čiji stil posebno voli otkriva najpoznatija riječka modna blogerica Ester Gallo

Ester Gallo (1962.) radi kao tajnica predstojnika Klinike za dentalnu medicinu u KBC - Rijeka. Njena velika strast je moda, te je ona danas...

Men’s corner: Milivojević Rinaldo, direktor sportske agencije IAGSM

Naš današnji gost jedna je vrlo uspješna mlada osoba s nepunih 28 godina koja već četvrtu godinu za redom uspješno vodi vlastitu sportsku agenciju...