U sklopu projekta ”Centar za rehabilitaciju – za našu budućnost” održani dani otvorenih vrata
U

Građanke i građani prošli su tjedan imali priliku posjetiti stanare 5 stambenih jedinica, čiji je najam i opremanje financirano sredstvima projekta “Centar za rehabilitaciju – za našu budućnost”. Ovaj projekt u potpunosti je financiran EU sredstvima, vrijedan je 1.519.902,29 EUR te ima jedan plemenit cilj – olakšati pristup životu u zajednici osobama s invaliditetom. Centar trenutno pruža usluge za 246 osoba, od kojih njih 49 živi u odjelu Organiziranog stanovanja. Kroz ovaj projekt svoj je novi dom dobilo 25 korisnika, a 22 prima uslugu u ostalih 6 stambenih jedinica.

S ciljem podizanja svijesti o radu i aktivnostima Centra, 21. i 22. studenog te 24. i 25. studenog 2023. održani su Dani otvorenih vrata. Događanje se odvijalo u stanovima štićenika u Kastvu, na Potoku i Krnjevu te na dvije adrese u Matuljima, a tim povodom održane su i prigodne radionice. Damir Tomljanović, chef i član žirija ‘Masterchefa’, u stanu na Krnjevu održao je kulinarsku radionicu i očekivano izmamio osmijehe na lica stanara. Naime, Tomljanović je u zadnje tri godine čest posjetitelj stanova i Centra za rehabilitaciju i uvijek se rado odazove na druženja. U Matuljima je održana kreativna radionica koju je vodila nadarena umjetnica Nives Trusić te u opuštenoj atmosferi probudila kreativni duh učesnika. Trusić ih je vodila kroz zanimljiv proces oslikavanja platna kavom, a rezultati su ih oduševili. 

Štićenici Centra vode aktivan život

Sudjelovanje u svakodnevnim aktivnosti važno je za štićenike Centra jer im pruža prijeko potreban osjećaj uključenosti. “Trudimo se da im podignemo kvalitetu života i uključimo u lokalnu zajednicu. Oni sudjeluju u kućanskim poslovima – kuhanju, pospremanju i čišćenju stana. Korisnici žive uz 24-satnu podršku uz svakodnevnu brigu asistenata, viših asistenata i zastupnika.” istaknula je Iva Letina, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka. Slobodno vrijeme mogu provoditi kako žele pa odlaze na satove plesa, druženja ili sportske aktivnosti. Većina korisnika je vrlo aktivna, a jedan njihov dan ukratko je opisala Marija Duraković, voditeljica Organiziranog stanovanja: “Ujutro odlaze na radionice na Pulac i Brašćine gdje je organiziran poludnevni boravak ili pomažu u kuhinji te su za svoj rad nagrađeni. Jedna štićenica odlazi u šetnju ili kupovinu sa svojim asistentima.“, kazala je. 

Centar za rehabilitaciju Rijeka ustanova je pod nadležnošću Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te pruža socijalne usluge odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama, odraslim osobama s autizmom te djeci s razvojnim teškoćama. Kako bi se osigurala potrebna podrška, kroz projekt je zaposleno i educirano 27 djelatnika koji su prošli edukacije za asistente, više asistente i zastupnike; nabavljeno je 5 novih prijenosnih računala te isto toliko vozila. Uz to, za 100 obitelji s područja PGŽ-a osigurana je usluga psihosocijalne podrške.

Organizirano stanovanje mijenja živote – nabolje

Da ovaj hvalevrijedan projekt uspješno pridonosi većoj socijalnoj uključenosti štićenika Centra, svjedoči zadovoljstvo korisnika – ali i njihovih bližnjih. Milorad je donedavno bio u stacionarnom smještaju, a već dvije godine živi u stanu na Krnjevu. Kako kaže, vrlo je zadovoljan organiziranim stanovanjem: “Dobro se slažemo. U slobodno vrijeme družim se s prijateljima, odlazim na kave, u šetnje ili kino. Svaki dan mi je ispunjen. Lista čekanja na socijalnu uslugu dugotrajnog smještaja zaista je velika, a potrebe iz godine u godinu rastu. Istinskoj vrijednosti ovog projekta posvjedočit će roditelji, čiji su se životi iz temelja promijenili. “Svijet ne zna koliko invalida ima te što im je sve potrebno. Treba ih voditi u kino i kazalište te ih potaknuti da se bave sportom, jer su zaista sposobni za to. Veselje ih je vidjeti zajedno, a i meni se promijenio život.” rekla je Slavica Blažina, majka štićenika Centra. 

Potreba za provedbom projekta proizašla je iz činjenice da na području Primorsko-goranske županije živi preko 30.000 osoba s invaliditetom. Ovakvi projekti prilika su za proširenje i povećanje kvalitete usluga kroz transformaciju i deinstitucionalizaciju Centra za rehabilitaciju. 

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Imamo sjajne vijesti! Damir Kedžo sprema Božićni koncert u našoj Rijeci

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci