U Rijeci održan prvi CroAI Meetup. Evo koji je zaključak!
U

Prošloga tjedna, CroAI (Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju), je u suradnji s tvrtkom Intellias, organizirala prvi CroAI Meetup u Rijeci. U prostoru prepunog Bačva puba razgovaralo se o umjetnoj inteligenciji iz različitih perspektiva, njezinim izazovima, ali i iznimnim potencijalima te kako te potencijale praktično  iskoristiti unutar svoga poslovanja.

Svoj pregled situacije podijelili su Andrija Čolak, serijski poduzetnik, osnivač franšize Surf’n’Fries i Čolak Franchise Consulting Group, Hana Rizvić, voditeljica AI-a u Intelliasu, Jonatan Lerga, prodekan za nastavu na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i voditelj Centra za AI i cybersecurity na Sveučilištu u Rijeci, i Marijo Volarević, direktor za digitalnu izvrsnost u riječkoj farmaceutskoj tvrtki JGL.

Panel je otvoren zajedničkim stavom panelista kako su vremena u kojima se nalazimo izrazito uzbudljiva, s puno mogućnosti. Magnitudu promjena koje AI tehnologije unose u sve profesije, ali i svakodnevni život, usporedili su s pojavom interneta prije tridesetak godina, naglašavajući kako je AI integralni dio napretka u svakoj profesiji. Dapače, istaknuli su kako ovo nije tema i doba inženjera, već ne-inženjera koji znaju kako implementirati tehnologiju u svoje područje i profesiju.

Volarević je istaknuo kako ćemo istražujući o AI-u, neminovno pronaći puno načina da ju implementiramo u svoje poslovanje i profitiramo od toga, jer je mogućnosti bezbroj. Istovremeno, Rizvić je naglasila kako ljudima može biti preplavljujuće nositi se toliko inovacija na tjednom nivou, ali zato je izvrsno uključiti se u različite communityje koji su zainteresirani za temu AI-a, gdje ljudi dijele svoja znanja i iskustva. Jedan od takvih, kao što je spomenuto na panelu, je i CroAI WhatsApp Community – prvi hrvatski javni AI community u Hrvatskoj (Pridružiti se možete ovdje.)

Lerga je istaknuo kako je ključno da djecu učimo o tome kako tehnologija funkcionira i dao širi pregled riječke regije i njezinih napora i uspjeha u razvoju i implementaciji AI rješenja. Čolak se nadovezao kako AI tehnologije nisu prijetnja nego saveznik, poslovno, ali i u kontekstu osobnog života i odgoja novih generacija.

Panelisti i organizatori su zaključili kako biznis, pharma, akademija i tech svijet imaju puno toga zajedničkog, ali i da je Rijeka izvrstan domaćin!

“Ovo je početak riječnih projekata CroAI-a. Svakako planiramo nastaviti s inicijativama u Rijeci, i jako se veselimo vratiti se!”, zaključila je Martina Silov, izvršna direktorica CroAI-a.

Tekst, fotografije: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci