U Filodrammatici će uskoro biti predstavljena izložba umjetnice Kyriaki Goni
U

Umjetnički pogled na problematiku istraživanja svemira

Multimedijalna instalacija Svjetlosni stožac budućnosti atenske umjetnice Kyriaki Goni bit će predstavljena u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) od 23. veljače do 17. ožujka, u okviru galerijskog programa udruge Drugo more.

Prije samog otvorenja, u četvrtak 23. veljače u 20 sati, umjetnica će u velikoj dvorani Filodrammatice održati polusatnu prezentaciju samog rada, s početkom u 19 sati.

Nastala 2022. godine u produkciji drugog Varšavskog bijenala, instalacija se sastoji od šest velikih tapiserija okupljenih pod nazivom Marsovski krajolici, koje prati dvanaest crteža, kocka napravljena od metala volframa i audiovizualna pripovijest Signal s Marsa iz perspektive NASA-inog rovera Perseverance.

S naglaskom na trenutne i planirane misije na Marsu, umjetnica ovom instalacijom dijeli vlastita promišljanja o današnjem shvaćanju svemirskih istraživanja, naglašavajući kako smo „posljednjih nekoliko godina svjedoci porasta ekspanzionističke, kolonijalne retorike oko (privatnog) istraživanja svemira“.

Izlazeći iz okvira antropocentričnih ideologija, umjetnica nastoji istkati alternativnu priču o odnosu svemira i ljudi kroz jezik, tradicionalna znanja i suvremene uvide iz post-kolonijalnih studija.

Kao forma tekstilne umjetnosti koja se mogla koristiti kao prenosivo sklonište ili topli ukras na zidovima, tapiserije su kroz stoljeća pratile ljude na putovanjima i zauzimale istaknuto mjesto u njihovim domovima.

Slijedeći tradiciju izrade tapiserija, umjetnica na njima prikazuje pojedine krajolike Marsa koji su odabrani iz NASA-ine zbirke slika, pitajući se može li takav način „dokumentiranja“ utjecati na naš osjećaj odgovornosti prema drugim svjetovima koje namjeravamo posjetiti. Tkanjem složenih kozmoloških priča o tehnologiji, istraživanju i kolonijalizmu u tapiserije, instalacija otvara raspravu o aktualnim temama naše sadašnjosti i budućnosti.

Izložbu je moguće posjetiti do 17. ožujka, u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

O autorici

Kyriaki Goni je medijska umjetnica koja živi i radi u Ateni. Njezini projekti temelje se na digitalnim intervencijama, prostornim instalacijama, pokretnim slikama i spekulativnim maštanjima, i propituju alternativne mreže i zajednice te ljudske i ne-ljudske odnose kroz nove tehnologije. Studirala je likovnu i digitalnu umjetnost (Atenska škola likovnih umjetnosti) i socijalnu antropologiju (Sveučilište Panteion, Sveučilište Leiden). Nedavne samostalne izložbe održala je u Onassis Cultural Centru (Atena), SixtyEight Art Institutu (Kopenhagen), KVOST Art Collection Telekomu (Berlin), Drugom moru (Rijeka) i Aksiomi (Ljubljana).

Organizator: Drugo more

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova

Izložba se održava u okviru programa Galerija DM

Prezentacija rada se održava u okviru programa Refleks

Prostorima Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula

Radno vrijeme galerije: pon-pet 11-13h + 16-20h | sub 16-20h (mogućnost dogovora drugih termina uz prethodnu najavu)

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci