Tri pješačke staze nova su turistička atrakcija u blizini Plitvica!
T

Nedavnim otvorenjem u lokalitetu Baraćevih špilja brojnim turistima koji posjećuju plitvičko područje na raspolaganju je nova, vrlo zanimljiva turistička atrakcija – pješačke staze koje slijede korake Vuka, Risa i Medvjeda.

Ovo područje bogato je kako biljnim tako i životinjskim svijetom, a trasiranjem koraka životinja posjetitelji će moći doživjeti jedinstveno iskustvo kretanja velikih divljih zvijeri. 

Radi se o zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova Baraćeve špilje, a osim avanturistima i ljubiteljima životinja, ova ponuda će sigurno biti zanimljiva šetačima, rekreativcima, ljubiteljima prirode i nordijskog pješačenja.

„Pri samoj ideji i uređenju staza, imali smo na umu posjetitelje Baraćevih špilja, kojima prije ili nakon samog obilaska špilje, nudimo dodatan, vrlo atraktivan sadržaj. Otići duboko u šumu i slijediti korake divljih zvijeri nešto je što ćete svakako pamtiti čitav život i što će vas dobuko povezati s prirodom.“, ističe ravnateljica Tihana Oštrina.

Staze su kružnog oblika ukupne duljine 11,5 kilometara, uz markacije u obliku šapa dodatno su označene putokazima na važnim raskrižjima, a start i cilj je na izletištu Baraćevih špilja.

Vučja staza je najkraća i za obilazak je potrebno tek 20 minuta hoda, tako da je pogodna i za šetače početnike. Vukovi, kao i ljudi vole se kretati u svom ”čoporu”, a za trasiranje ove staze bilo ih je potrebno pomno pratiti.

Risja staza duga je 3 kilometra i slijedi korake euroazijskog risa koji je u Hrvatskoj ugrožena vrsta sisavca. Za život treba i koristi velika područja, u tom smislu jedne je od najzahtjevnijih i najizazovnijih vrsta za očuvanje, a njegova prisutnost znak je izvrsne očuvanosti ekosustava. Kretanje risa zabilježeno je na području Baraćevih špilja te posjetitelji na stazi mogu otkriti posebnost šumskog ekosustava u kojem je upravo on pronašao svoje povremeno utočište.

Medvjeđa staza uređena je za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 sata, obzirom da je duga 7,5 kilometara. Staza slijedi korake smeđeg medvjeda, diva naših planinskih šuma i krije najljepše vidikovce i okrijepe na šumskim izvorima i potocima.

Nove staze prolaze kroz veći kompleks mještovite listopadne šume koja nudi dom velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Nove staze prolaze jednim djelom i po travnjacima. Radi se o suhim i polusuhim travnjacima koji predstavljaju važna staništa brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog napuštanja sela i tradicionalnog načina gospodarenja, mnogi brdski travnjaci nestaju zbog postupnog obrastanja drvenastim i grmolikim vrstama iz obližnjih šuma te spadaju među najugroženije ekosustave u Hrvatskoj. Zbog korištenja staze, travnjaci će se redovito kositi i tako će se očuvati vrijedno stanište, što je jedan od najvažnijih ciljeva upravljanja zaštićenim krajobrazom Baraćeve špilje.

Posjetitelji su pozvani da izaberu stazu sukladno svojoj fizičkoj pripremljenosti, ponesu adekvatnu obuću i odjeću te  prošetaju Vučjom, Risjom ili Medvjeđom stazom!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci