Treća velika uspješnica iz serijala „Pohvala“ Pavla Pavličića: “Glas naroda” naslov je kojim su obuhvaćene rado pjevane pučke pjesme
T

Pavao Pavličić najproduktivniji je i najčitaniji domaći književnik, koji je u bogatoj karijeri objavio više od 100 naslova. Nakon naslova „Pohvala starosti“ i „Pohvala tijelu“, koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, stigla je i knjiga „Pohvala pučkoj pjesmi“, prigodno nazvana „Glas naroda“.

Pavao Pavličić želi vratiti jedan stari dug koji ima prema popularnoj pjesmi, koja je kako kaže autor, u njegovom životu imala silno važnu ulogu. Na ovaj način želi ispraviti nepravdu nanesenu pučkim pjesmama koje svi znaju i rado pjevaju, ali rijetko tko o njima piše, tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju. Pavao Pavličić nam je pjesme protumačio isključivo iz svog slušateljskog (vjerujemo i pjevačkog) iskustva i na zabavan način otkrio neke njihove nove dimenzije i značenja. Prilikom odabira pjesama, Pavličić je samo nizao pjesme koje su mu padale na pamet, jer kaže, on je prosječan čovjek i prosječan konzument popularne glazbe zbog čega bi taj izbor trebao biti reprezentativan.

U knjizi se nalazi 46 pjesama iz različitih pokrajina, a autor nije mnogo gledao na njihovo podrijetlo, pa ga nije zanimalo je li pjesma hrvatska, bosanska ili srpska, slavonska, zagorska ili dalmatinska, nego je samo vodio računa je li joj bio izložen kao slušatelj i je li utjecala na njegovo životno iskustvo. Među odabranim pjesmama različit je sadržaj. Najviše je ljubavnih, ali ima i onih koje govore o rastanku ili one koje su posvećene zavičaju ili domovinu.

„Škripi đeram, tko je na bunaru“, „Lepe ti je Zagorje zelene“, „Ustani, bane“, „Kak taubeka dva“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Što nam radi onaj dido stari“ i „Čoban tjera ovčice“ samo su neke od popularnih pučkih pjesama kojima je naš najproduktivniji književnik dao novo značenje.

Pavao Pavličić rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1969. godine komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist. Objavio je velik broj pripovijetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: “Vilinski vatrogasci”, “Dobri duh Zagreba”, “Slobodni pad”, “Vodič po Vukovaru”, “Prolazna soba”.

Nova knjiga Pavla Pavličića svakako će se naći na policama svih onih koji uz čitanje vole i pjevušenje svima nam dragih pučkih pjesama, a za koje će kroz ovo djelo dobiti jedan novi uvid, saznati za neke nove dimenzije i pučke pjesme gledati na jedan malo drugačiji način.

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci